2008. október 31.

BÉLSZÍN VÖRÖSBOROS MÁRTÁSBAN


BÉLSZÍN VÖRÖSBOROS MÁRTÁSBAN

VÖRÖSBOROS MÁRTÁS
/ Latsia

3 dkg vaj
1,5 dl vörösbor
1 hagyma
2 tk barnacukor
1 tk finomliszt
só, bors

A vajat megolvassztottam egy serpenyőben és 5 perc alatt megpároltam benne puhára a vékonyra felszeletelt hagymát.
Megszórtam a liszttel és a cukorral, majd 1 percig továbbsütöttem.
Keverés mellett apránként felengedtem a borral, majd tovább kevergetve addig főztem, amíg a felére be nem sűrűsödött.
Sóztam-borsoztam.

2008. október 30.

Gong - Bao / Mogyorós csirke


Gong - Bao / Mogyorós csirke - Malena77

40 perc elk.idő
4 főre
503 kcal
/

50 dkg csirkemellfilé

3 kiskanál nem túl sós szójamártás
5 ek. száraz fehérbor
1 púpozott kiskanál kukoricaliszt vagy - keményítő
1 tojásfehérje
3 cső 6-7 cm-es csilipaprika
3 gerezd fokhagyma
kisujjnyi db friss gyömbér
4 dundi újhagyma
fél-fél cső piros és zöld kaliforniai paprika
5 ek. olaj
8-10 dkg pörkölt földimogyoró

a mártáshoz:
2 ek. nem túl sós szójamártás
1 ek. chilimártás
3 kiskanál 6%-os fehérborecet
3 kiskanál cukor
1 ek. kukoricaliszt vagy keményítő
kb. 2,5 dl víz


A húst megmossuk, leszárogatjuk, majd 1-1,5 cm-es kockákra vágjuk, tálba szórjuk.
Fél kiskanálnyi sóval és a nem túl sós szójamártással (pl. Heinz), 2 ek. borral és a kukoricaliszttel elkeverjük, a fléig felvert tojásfehérjét is hozzáadjuk.
Letakarva hűtőben 20 percig érleljük.
Ezalatt a chilipaprikát kettéhasítva kimagozzuk és a megtisztított fokhagymával meg gyömbérrel együtt vékony csíkokra vágjuk.
Az újhagymát vékony karikákra, a kicsumázott kaliforniai paprikát 1,5 cm-es kockákra vágjuk.
Az olajat wokban, vagy széles vasserpenyőben megforrósítjuk.
Kb. fél perc múlva füstölögni kezd, ekkor jó. Először a chilipaprikát majd 15-20 másodperc elteltével a fokhagymát és a gyömbért dobjuk bele.
Újabb 15-20 másodperc múlva a pácolt csirkét is hozzáadjuk.
Nagy lángon, kevergetve 2-3 percig sütjük, majd a maradék 3 ek bort ráöntjük az újhagymát és a szí
nes paprikakockákat hozzáadjuk. 2 percig együtt sütjük pároljuk.
Az összes mártáshoz valót (a szója és a chilimártás is készen kapható, az előbbiből a nem túl sósat utóbbiból a csípőset vegyük) simára keverjük, az előzőekre öntjük. kb. 1 percig főzzük, ennyi idő alatt besűrűsödik.
Végül a mogyorót is beleszórjuk.
Azonnal tálaljuk, párolt rizs illik hozzá.

RAKOTT KELKÁPOSZTA




RAKOTT KELKÁPOSZTA

Sós vízben megfőzöm a kelkáposztát, egészben.
Főzök rizst, és csinálok egy daráthúsos pörköltet, jó fűszeresen.
Rizst összekeverem a hússal.
Sütőpapirral kibélelek, egy mélyebb tepsit, pici olajat teszek bele.
Lerakok egy sor kelkáposztalevelet, arra egy adag darálthúsos keveréket, jól megtejfölözöm, és addig folytatom mig elfogynak a hozzávalók.
Tejlfölt tojással, pici sóval összekeverek, és a tetejére öntöm.
Apróra vágott baconnal megszórom.
200 fokos sütőben, sütöm kb. 3/4 órát.
Szoktam a darálthúshoz , füstöltet is tenni.

Latsia:
- 80 dkg darálthúshoz tettem 2,5 dl rizst /főzés előtt volt ennyi/
- 35 %-os creme fraiche-sel csináltam, annyira krémes lett!
ISTENI, köszi Évi!!!

2008. október 24.

FŰSZERES GOMBÁS CSIRKESÜLT


FŰSZERES GOMBÁS CSIRKESÜLT / Latsia

1,5 kg csirkecomb + csirkemell vegyesen
5 burgonya negyedelve
3 nagy fej csiperke gomba félbevágva
1 fej fokhagyma gerezdekre szedve

pác:
olívaolaj, pirospaprika, kakukkű, majoranna, oregano, chilli, só, bors

A húst átforgatjuk a pácban és a tepsire pakoljuk.
Közétesszük a fokhagyma gerezdeket, a negyedekre vágott burgonyát, és a félbevágott gombákat.
Még egy kis olívaolajjal megöntözzük és megsózzuk a burgonyát és a gombát.
Letakarjuk fóliával és 200 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 40 perc alatt megsütjük.
Levesszük a fóliát és rápirítunk, savanyúsággal tálaljuk.

ZABPEHELYKEKSZ ÁFONYÁVAL ÉS/VAGY CSOKIVAL





ZABPEHELYKEKSZ ÁFONYÁVAL ÉS/VAGY CSOKIVAL

24 kis keksz

1/2 csésze dió vagy pekándió pirítva, aprítva
8 dkg puha vaj
1/2 csésze barnacukor
1 tojás
1 tk vanília esszencia
5 dkg liszt
1/4 tk szódabikarbóna
1/4 tk só
1/4 tk fahéj
15 dkg zabpehely
összesen 1/2 csésze aszalt áfonya és csokicseppek

A hozzávalókat összekevertem, a tésztát megfeleztem.
Az egyik részéhez az áfonyát a másikhoz a csokicseppeket /fekete és fehér/ kevertem.
24 kanálnyit adagoltam /én kekszsütőlemezen sütöm, de sütőpapírral bélelt tepsin süti az eredeti/ és 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütöttem.

Latsia:
- az eredeti recept ennek a duplája és ITT van

SPENÓTOS TÉSZTA HÚSGOMBÓCCAL


SPENÓTOS TÉSZTA HÚSGOMBÓCCAL / Latsia
2 főre

20 dkg penne tészta
8 db húsgombóc készresütve
1 ek olívaolaj
20 dkg spenótlevél
3 ek kesudió
5 dkg Parmezán sajt

A tésztát megfőztem és az utolsó pár percre a spenótot is a főzővizébe tettem.
Leszűrtem és összekevertem a többi hozzávalóval, azonnal tálaltam.

Latsia:
- az eredeti recept kolbászdarabokat ír hozzá
- a húsgombóc tetszés szerinti, lehet fasírtgombóc, köttbullar, de akár falafel is jó hozzá

2008. október 23.

LAZAC Á LA KUBA


LAZAC Á LA KUBA / Latsia

50 dkg lazacfilé
só, bors

sofrito - fűszeres mártás:
1 sárga színű paprika
1 piros színű paprika
1 hagyma
1 hagyma vagy 2-3 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 friss chilli paprika
1 ek olívaolaj
2 paradicsom
1 ek fehérborecet
1/2 dl fehérbor
1 ek paradicsompüré
1/2 lime leve
fűszerek: petrezselyem, oregano, bazsalikom, koriander

Egy sütőpapírral bélelt tepsin 175 fokon 20 perc alatt megsütöttem a sózott-borsozott lazacszeleteket.
Közben felaprítottam a paprikákat, a hagymát, a fokhagymát és a chillit és olívaolajon átforgattam.
Felkockáztam a paradicsomot, beledobtam és hozzákevertem az ecetet, a bort, a ppürét és a lime levét.
Pár percig sütöttem, fűszereztem és tálratettem.
Ráfektettem a halat és sült burgonyával körítettem.

Latsia:
- gyors és nagyon finom étel

HÓGOLYÓ TRÜFFEL



HÓGOLYÓ TRÜFFEL
 

2 dl tejszín
20 dkg 70%-os feketecsoki
20 dkg kókuszreszelék

A tejszínt felmelegítettem, épp csak ahogy forrni kezdett beletördeltem a csokit.
Addig kevertem, amíg krémesre olvadt, majd behűtöttem kb. 2 órára.
Egy teáskanállal kivettem belőle, és gombócot formáztam belőle kézzel.
Kókuszreszelékbe hempergetve tettem tálra.
3 napig áll el hűtőben, 1 hónapig fagyasztóban.

Latsia:
- nagyon finom, az ünnepekre kitűnő, mivel előre elkészíthető

FÜSTÖLTSONKÁS ZÖLDBABLEVES


FÜSTÖLTSONKÁS ZÖLDBABLEVES / Latsia

6 dkg bacon
2-3 szelet füstölthús
1 hagyma
1 ek paradicsompüré
1 zöldpaprika
1 ek pirospaprika
1 üveg zöldbab /főtt/
1 marék petrezselyem
2 dl tejföl

A bacont lepirítom hozzákeverem a sonkát és a hagymát, kicsit megpárolom.
Rádobom a paradicsompürét, a felkockázott zöldpaprikát, és átforgatom a pirospaprikával.
Ráöntöm a leszűrt babot és annyi vizet, amilyen sűrűre szeretném a levest.
Felforralom, hozzákeverem a tejföl felét, tálba merem.
Ráteszek 1 tk tejfölt és megszórom snidlinggel.

Latsia:
- lehet hígabbra-sűrűbbre, ki hogy szereti


2008. október 22.

MARADÉK MÉZES SÜTIS ÉDESSÉG





MARADÉK MÉZES SÜTIS ÉDESSÉG


2-3 marék puha mézessüti
3 dl tejből vaníliaszósz
1 marék pisztácia
1 marék aszalt vörösáfonya
1-2 ek étcsoki csepp
karamell

A sütit elmorzsoltam nagyobb darabokra és egy lapos tálba szórtam.
Leöntöttem a vaníliaszósszal, amibe előzőleg belekevertem a többit.
Karamellel áthúztam.

Latsia:
- ezt a gyors édességet azért készítettem, mert mélyhűtőmben lapult egy kis maradék mézes süti
-bármilyen sütiből finom

TENGERGYÜMÖLCSEIVEL TÖLTÖTT TÉSZTA





TENGERGYÜMÖLCSEIVEL TÖLTÖTT TÉSZTA

1 csomag vajastészta
30 dkg koktélrák
20 dkg kagyló
1 csokor kapor
1 hagyma
20 db zöld olívabogyó
8 db aszalt paradicsom
3 tojás
3 dl tejszín
2 dl reszelt Emmentali sajt
só, bors

A tésztát egy kivajazott 22 cm-es formába terítettem, a széleit körben felhúzva.
Megszórtam a felaprított hagymával, az olivabogyóval és a csíkokra vágott aszalt paradicsommal.
Ráöntöttem a rákot és a kagylót, megszórtam a kaporral, sóztam-borsoztam.
Összekevertem a tojást a tejszínnel és a sajttal, majd azt is ráöntöttem.
Előmelegített 175 fokos sütőben 45-50 perc alatt megsütöttem.

Latsia:
- csak 2 teáskanálnyi kaprot tettem bele, de sztem az is elég

2008. október 20.

CHILLIS GYÜMÖLCSÖS CSIRKESERPENYŐS


CHILLIS GYÜMÖLCSÖS CSIRKESERPENYŐS / Latsia

50 dkg csirkemell
1 ek olívaolaj
1 dl édes chilliszósz
1 marék kesudió
1 marék pisztácia
1 marék aszaltszilva
1 marék petrezselyem
só, bors, chillipor
2 ek méz
2 ek paradicsomszósz
1 gerezd fokhagyma

A forró olajon lepirítjuk a csirkemellet, és hozzáadjuk-keverjük a többit.
Pár perc alatt átsütjük.

2008. október 18.

FÜSTÖLTLAZACOS SZENDVICSKRÉM


FÜSTÖLTLAZACOS SZENDVICSKRÉM / Latsia

1 vékony szelet füstöltlazac
25 dkg krémes túró
1 ek paradicsomszósz
1 gerezd fokhagyma átnyomva
1 tk kapor

A halat villával összetörtem és a többi hozzávalóval összekevertem.
Pirítóssal vagy friss kenyérrel egyarány nagyon finom.

BÁCSKAI RIZSESHÚS


BÁCSKAI RIZSESHÚS / Latsia
3 főre

40 dkg sertéslapocka
1 nagy fej hagyma
2 db zöldpaprika
2 db paradicsom
8 dkg apróra vágott bacon
2 tk pirospaprika
20 dkg gömbölyű szemű rizs

A húst leöblítjük, apró kockákra vágjuk.
A hagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk.
A zöldpaprikákat megmossuk, kicsumázzuk, felkockázzuk.
A paradicsomkat leforrázzuk, meghámozzuk, apróra vágjuk.
Felforrósítjuk a bacont, és megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a húst, erős tűzön fehéredésig pirítjuk.
Megszórjuk a pirospaprikával, ízlés szerint sóval, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot és saját levében, fedő alatt 10 percig főzzük.
Belekeverjük a rizst és 5 dl vizet, majd további 20 perc alatt készrefőzzük.
Savanyúsággal tálaljuk.

CSOKIDARABKÁS PEKÁNDIÓS KEKSZ



CSOKIDARABKÁS PEKÁNDIÓS KEKSZ

20 dkg 70 %-os feketecsoki
10 dkg vaj
5 dkg barnacukor
9 dkg kristálycukor
1 tk vaníliaesszencia
1 tojás
10 dkg pekándió
10 dkg liszt
1 tk szódabikarbóna

A sütőt előmelegítettem 180 fokra.
9 dkg csokit megolvasztottam 1 perc alatt a mikróban.
Beleöntöttem a vajat, a cukrokat, a vaníliát és a tojást, habosra kevertem.
Beleforgattam a maradék csoki és a pekándió 3/4-ét, majd a lisztet és a szódabikarbónát.
2 tepsire raktam 12 kanál masszát, megszórtam a maradék csokival és a pekándióval.
12 perc alatt megsütöttem.

Latsia:
- nekem 24 keksz lett és nem kicsikék, úgyhogy legközelebb 30-at csinálok

Csirke 40 gerezd fokhagymával


Csirke 40 gerezd fokhagymával - Mindmegette

1 csirke
4-5 fej fokhagyma
2-3 dl száraz fehérbor
olívaolaj, rozmaring, kakukkfű, oregánó
2 citrom
1 csokor petrezselyem
só, bors

A csirkét megmossuk, szárazra töröljük, levagdossuk a zsíros részeket.
Egy kis tálkában összekeverjük a fűszereket, a sót és az olajat, ezzel kívül-belül jól átmasszírozzuk a csirkét (esetleg a bőre alá is benyúlhatunk, és ott is átkenhetjük).
A citromokat jól megmossuk, félbevágjuk.
A fokhagymát gerezdekre szedjük, a végét levágjuk, de egyébként nem szükséges megpucolni (meg lehet, de nem szükséges).
A petrezselymet megmossuk és leszárogatjuk.
A fél citromokat pár gerezd fokhagymával és a petrerezselyemmel a csirke hasüregébe töltjük, majd lábait összekötjük, és egy kiolajozott tálba fektetjük.
Mellészórjuk a többi fokhagyma gerezdet, ráöntjük a bort, és szorosan lezárjuk: a legjobb, ha a tálnak van saját teteje, ekkor kis lisztet vízzel elkeverve sűrű csirízt készítünk, és szó szerint *ráragasztjuk* a tetőt, hogy a lehető legjobban szigeteljen.
200 fokon sütjük, kb. 1,5 órát.
Ekkor kivesszük a sütőből, leoperáljuk a tetőt, és további 15 perc alatt barnára pirítjuk a csirkét.
Zöldsalátával és friss kenyérrel (vagy pirítóssal) tálaljuk.

Megjegyzés:
Francia recept, az eredetiben is ennyi fokhagyma van, ami nagyon finom a kenyérre kenve! (Ha jól átsült a fokhagyma, nincs már erőszakos, durva íze, tehát nem kell félni a mennyiségtől.) Ha jól lezártuk a tálat, akkor a csirke nem szárad ki, sőt, alatta is finom, sűrű szaft lesz, amivel meg lehet locsolni a húst, vagy kitunkolni a kenyérrel. Tényleg az egyik legjobb sült csirke recept, amit ismerek, és alig van munka az előkészítéssel, a többi meg a sütőben történik.

Latsia:
- csirkecombból és csirkemellből sütöttem, így a citromot közétettem, de csak 1-et, különben túl savanyú lenne
- így a sülési idő: 45 perc + pirítás fólia nélkül
- nagyon finom és nagyon hasonlít a Ciprusi csirkémre

2008. október 17.

SÜTŐBEN SÜLT RÁK



SÜTŐBEN SÜLT RÁK


1 dl olívaolaj
3 gerezd fokhagyma aprítva
1 chilli magozva aprítva
1 mogyoróhagyma aprítva
2 ek paradicsompüré
50 dkg rák
1 citrom gerezdekre vágva

Melegíts elő a sütőben egy tűzálló tálat, kb. 5 perc alatt.
Ezalatt keverd össze a többi hozzávalót a citrom kivételével.
Vedd ki a felmelegített tálat, öntsd bele az olajat, majd a paradicsomos keveréket.
Tedd bele a rákokat, rakd közéjük a citromgerezdeket és a 225 fokos sütőben süsd meg 5 perc alatt.

2008. október 16.

BARBECUE SZÁRNYAK


BARBECUE SZÁRNYAK / Latsia

90 dkg csirkeszárny

pác:
1/2 dl repceolaj
1 ek citromlé
1 ek ecet
1 dl chiliszósz
1 ek szójaszósz
1 fokhagymagerezd
2 ek zöldfűszer
10 csepp Tabasco
1/2 tk só

Keverd össze a pác hozzávalóit és forgasd bele a szárnyakat.
Hűtsd be 1 órára.
Egy sütőpapírral bélet tepsiben süsd meg 225 fokon 20 perc alatt.
Salátával kínáld.

2008. október 14.

GRILLEZETT FÜGE




GRILLEZETT FÜGE
  Alchritól

Friss fügéket kettévágtam, kecske camembert sajtot vékony szeletben rátettem.
Előmelegített grill alatt megsütöttem, egy rukkolával bélelt tálra tettem és balzsamecetettel áthúztam.

PARADICSOMMAL ÉS FETÁVAL TÖLTÖTT KENYÉR




PARADICSOMMAL ÉS FETÁVAL TÖLTÖTT KENYÉR 

2 dl langyos víz
2,5 dkg élesztő
1 tk só
1 ek olívaolaj
5 dl liszt

töltelék:
20 dkg Feta sajt
8 db olajban eltett aszalt paradicsom
4 ek friss vagy 2 tk szárított bazsalikom vagy oregáno
2 tk olaj a paradicsoméból

A langyos vízben elkevertem az élesztőt és összedolgoztam a tészta többi hozzávalójával.
30 percig pihentettem, majd kinyújtottam 25 x 35 cm-esre.
Rámorzsoltam a Fetát, rászórtam a felcsíkozott aszalt paradicsomot, és a friss aprított bazsalikomot.
Ráöntöttem a paradicsomos olajat és feltekertem, mint a bejglit, megszórtam egy pici liszttel.
Lefedve 20 percet pihentettem, majd 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt készresütöttem.

Latsia:
- a kenyérsütőgép dagasztotta össze a tésztát pár perc alatt
- fagyasztott friss bazsalikomot szórtam rá, mert az volt itthon

GYORS CHILI CON CARNE


GYORS CHILI CON CARNE / Latsia

50 dkg darált marhahús
1 tasak fajita vagy tacofűszer
1 üveg közepesen erős salsaszósz
1 doboz áttört paradicsom fokhagymával és chilivel
1 doboz vörösbab
olaj
só, bors

A forró olajon átsütöm a darálthúst, villával szétszedem és összekeverem a fűszerrel.
Hozzáöntöm a salsaszószt és a paradicsomot, valamint a babot.
10 perc alatt összefőzöm, sózom-borsozom és tálalom.

MOGYORÓS KEKSZ




MOGYORÓS KEKSZ


14 dkg liszt
5 dkg mogyoró darálva
5 dkg cukor
14 dkg puha vaj

Ezeket összegyúrjuk pár perc alatt az ujjainkkal.
Lefedjük, 20 percre behűtjük.
A sütőt 160 fokra előmelegítjük, és egy tepsit sütőpapírral bélelünk ki.
A tésztából gombócokat formázunk, a tepsire tesszük, kicsit lelapítjuk és az ujjunkkal benyomjuk a közepüket.
15- 20 perc alatt megsütjük és még forrón megszórjuk a 2 ek porcukor + 2 tk vaníliáscukor keverékével.
Ha kihűlt tálra tesszük.

Latsia:
- nekem sülés után kicsit eltűntek a mélyedések, így még melegen újra benyomtam őket