2009. február 13.

Eszterházy torta



Eszterházy torta
  Lili-től

 
Hozzávalók (16 szelet)
a tésztához:
8 tojásfehérje
18 dkg cukor
20 dkg darált mandula
4 dkg finomliszt
4 dkg vaj

a tepsi kikenéséhez:
zsír, liszt

a krémhez:
4 dkg finomliszt
2 tojássárgája
1,5 dl tej
4 dkg cukor
3 dl tejszín
0,4 dl konyak

a tetejére:
10 dkg fehércsokoládé
5 dkg étcsokoládé
a díszítéshez:
durvára vágott mandula vagy mogyoró (esetleg kekszmorzsa)
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben apránként a cukrot is beledolgozzuk.
A mandulát a liszttel összekeverjük, lazán a tojáshabba forgatjuk.
Több tepsit kizsírozunk, liszttel behintünk és a masszából egyenletesen 5, egyenként 23 centi átmérőjű kerek lapot kenünk rájuk.
Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C) 18 percig sütjük.
A sütőből kivéve – vagyis amikor a tészta még forró – késsel elmozdítjuk a helyéről, mert különben leragad.

A krémhez a lisztet a tojássárgájával meg egy kevés tejjel simára keverjük.
A többi tejet a cukorral fölforraljuk, a tojásos masszát beleöntjük, kevergetve 1-2 percig főzzük, ezalatt krémszerűen besűrűsödik.
Megvárjuk, amíg kihűl, majd apránként hozzáadjuk a kemény tejszínhabot és a konyakot.
A megsült tésztakorongokat egy 23 centi átmérőjű tortakarikával kiszúrjuk, hogy szép kerek formájuk legyen, majd úgy rétegezzük a krémmel, hogy abból a torta oldalára is jusson.
Fél órára a hűtőszekrénybe állítjuk.
Az olvasztott fehércsokoládéval bevonjuk a torta tetejét, majd vízszintesen berácsozzuk a szintén olvasztott étcsokoládéval.
Ezután a rácsokra merőlegesen egy fogvájóval váltakozó irányban újra megcsíkozzuk.
A torta oldalához durvára vágott, pirított mandulát tapasztunk, végül rövid időre visszatesszük a hűtőszekrénybe.
Elkészítési idő: 3 óra.

Latsia:
- dióval csináltam a lapokat és a külső beszórást is
- nagyon finom torta, de legközelebb kipróbálom a pudingos-vajas krémet bele, mert sztem az az igazi Eszterházy krém, legalábbis anno a Fórum Szálloda Bécsi kávézójában olyat ettünk és az maga a csoda!:O)

2 megjegyzés:

cukroskata írta...

Gyönyörű lett. Én is nagyon szerettem a Bécsi Kávézóban az Eszterházy tortát, meg minden mást, írtam is róla itt

Receptgyűjtő írta...

Nagyon szép lett a tortád! :-)