2009. február 13.

Hagyományos holland almatorta




Hagyományos holland almatorta 

30 dkg liszt

3/4 csomag sütőpor

20 dkg vaj

16 dkg kristálycukor

1 zacskó vaníliáscukor
1 tojás

csipetnyi só


A töltelékhez:

kb. 1 kg (savanykás) alma

1 ek citromlé

ízlés szerint kristálycukor

2 tk fahéj

6 dkg mazsola


A lisztet elvegyítem a sütőporral, majd hozzákeverem a cukrot és a sót.

Ezek után elmorzsolom benne a vajat és hozzáadom az elkevert tojás háromnegyedét.

A tésztát addig gyúrom, amíg szép egynemű lesz.

Ha kész van, fóliába csomagolva beteszem egy órára a hűtőszekrénybe.


Az almákat meghámozom, eltávolítom a magházukat, majd felkockázom őket.

Meglocsolom a citromlével, megszórom a cukorral, fahéjjal, hozzáadom a mazsolát, majd az egészet jól összekeverem.


A tészta kétharmadával kibélelek egy kapcsos tortaformát, úgy hogy a tortának 2-3 cm magas pereme legyen.

Belesimítom az almás tölteléket.

A maradék tésztából hosszú rudakat sodrok, majd berácsozom vele a süteményt.

A félretett tojással megkenem és a 180 fokra előmelegített sütőben kb. 50-60 perc alatt szép aranybarnára sütöm.


Latsia:

- isteni finom, én még ilyen finom almás sütit nem ettem, beleértve a Nagymamám almáspitéjét is...na jó, azért az is nagyon finom!

- féladagot sütöttem 18-as kapcsos tortaformában, a töltelékhez 3 ek cukrot tettem

- ma sütök egy egész adagot!:O)) Erdetileg a recept ITT található.

1 megjegyzés:

Nikcy írta...

Kedves Latsia! Családi ünnepségre csináltam meg hatalmas sikert aratott! A párom aki nem nagyon rajong a tortákért repetázott belőle!:) Köszönöm a receptet.