2009. június 5.

Στιφάδο - STIFADO






Στιφάδο - STIFADO

A Stifado egy görög húsétel, készülhet marhahúsból, nyúlból vagy birkából is.
Másból nem. Akkor nem Stifado:O)

Ha autentikus ételt szeretnénk készíteni, érdemes olyan receptet találni, ami az adott országból , vagy szaklapból van.
Különben sikerül majd olyat létrehoznunk, aminek köze nincs az eredetihez...
Feláll a hátamon a szőr, amikor külföldi oldalakon igazi magyar ételek nevén fut 1-1 kreálmány, ami biztos finom, csak sosem találkozott az eredeti magyar recepttel....
Így én a hagyományos külföldi ételeknél próbálok olyan receptet találni, ami autentikus, és nem csak valaki által annak hitt ...
És erre buzdítok mindenkit, jó számunkra ismeretlen ételt kóstolni, megismerni, és tudni, hogy amit ettünk tényleg az, aminek nevezik.
Szerencsém van a svéd és a görög ételekkel, mind2-t közelről ismerhetem meg.

1 kg marhahús
1 kg friss paradicsom vagy 50 dkg konzerv darabolt
50 dkg hagyma
30 dkg gomba
5 gerezd fokhagyma
1,5 ek kukoricaliszt - keményítő
5 dkg vaj
olívaolaj, szegfűszeg, babérlevél
1 pohár Metaxa

Egy edénybe öntünk egy kis olívaolajat és a vajat, felforrósítjuk.
Beledobjuk a préselt fokhagyma felét és a húst, lepirítjuk.
Ráöntjük a Metaxa-t, egy kicsit együtt főzzük, amíg átjárja, majd egy tűzálló tálba öntjük az egészet.
A felaprított paradicsomot és hagymát, a maradék fokhagymát és a gombát is hozzákeverjük, megszórjuk szegfűszeggel és a babérlevéllel.
Megjegyzem, a hagymát egyáltalán nem kell kicsire darabolni, ennél az ételnél nyugodtan látszódhat, sőt!
Akár gerezdekként is beletehető.
Lefedjük és 190 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt elkészítjük.
Kivesszük, elkeverjük benne a kis vízben feloldott kukoricalisztet.
Visszatoljuk a sütőbe, és kislángon addig sütjük, amíg a hústeljesen megpuhul.

Latsia:
- a Metaxa-t lehet más brandyvel is helyettesíteni, de nem érdemes:O)
- vannak tájak, ahol vörösborral készítik, de semmi esetre sem ecettel...esetleg egy kis vörösborecettel;O)

2 megjegyzés:

Edit írta...

Azta! 1 pohár Metaxa! :-D Jó, tudom, az alkohol úgy is elpárolog. No meg, pohár és pohár között is van különbség. :-)

Latsia írta...

Hát ja:O))) De azért ez nem kis pohár ám 1 kg husihoz, hanem olyan jó normális 2,5 dl-es...:O)