2009. november 30.

MÉZESKALÁCS-KENYÉR GAZDAGON


Svédországban ilyenkor sütik a mézeskalács-süteményt....

2 receptet kombináltam össze, mert eredetileg készen kapható mézeskalács-sütemény porból lenne a tészta, de nekem nem nagyon jönnek be az ilyen kész cuccok.
Volt egy remek svéd receptem a mézeskalácssüteményre, azt feleztem meg és kevertem a magokhoz-csonthéjasokhoz-aszaltgyümölcsökhöz.
Jól sikerült, finom lett!
Ez is azokhoz a sütikhez tartozik, amik azonnal is finomak, és az állás is csak jót tesz nekik, remekül fagyaszthatók, így akár jóval karácsony előtt is elkészíthető, ami ugye nem jön rosszul az ünnepek körül!;-)
Holnap majd hozok róla jobb képet még, bár ez se csúnya....:-)

Tehát így csináltam:

MÉZESKALÁCS-KENYÉR GAZDAGON

tészta:
5 dkg vaj
1 tojás
1 dl cukor
80 ml tejföl
1 tk gyömbér
1 tk szekfűszeg
1 tk fahéj
1/2 tk szódabikarbóna vagy 1 tk sütőpor
1,5 dl liszt

Egy kb. 1,5 l-es formát kivajaztam, és megszórtam a zsemlemorzsával.
Felvertem a tojásokat a cukorral, hozzákevertem a többi hozzávalót, a végén a szódab-val elkevert lisztet.
keverék:
40 dkg csonthéjas, magok ízlés szerint / dió, mogyoró, mandula, pisztácia, fenyőmag, napraforgómag
10 dkg kandírozott narancs és citromhéj
2 tk vaj a forma kikenéséhez
1 ek zsemlemorzsa a szóráshoz
1 tojás
10 dkg aszalt füge

Összekevertem a hozzávalókat és a tésztához forgattam.
A formába öntöttem és 175 fokon kb. 50 perc alatt megsütöttem.

Latsia:
- méz nincs benne, mégis mézeskalácsízű, mert a cukor karaellizálódik benne és a fűszerek igen dominánsak ebben a mennyiségben

NUGÁTOS TALLÉROK





NUGÁTOS TALLÉROK


10 dkg liszt
5 dkg keményítő
10 dkg őrölt mogyoró
15 dkg vaj
2 tojássárgája
12 dkg porcukor
4 csepp rumaroma

15 dkg nugát
2 ek tejszín
3 ek mandula likőr - Amaretto
porcukor, kávébab cukorka

Az első 7 hozzávalóból tésztát készítünk és 1 órára behűtjük.
4 mm-esre nyújtjuk a tésztát és 4 cm-es darabokra szaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsin 180 fokon 12 perc alatt megsütjük.

A töltelékhez a nugátot felmelegítjük.
A tejszínt felfőzzük kicsit hűlni hagyjuk, majd a likőrrel és az egészet a nugáthoz keverjük.
A tallérok felét megkenjük a töltelékkel és azonnal a másikra fektetjük.
Porcukorral megszórjuk, a közepükre egy cseppet teszünk a töltelékből és a kávészem bonbont rátesszük.

Latsia:
- kicsit vékonyabbra érdemes nyújtani, hogy megtartsa a formáját
- kevesebb nugát is elég bele, és én a tejszínt sem tettem hozzá
- 40 db lett belőle

Advent első vasárnapjára



Advent első vasárnapjára


2 finomság készült...és közben elgondolkodtam azon, hogy tulajdonképpen bajban leszek, mert annyi finomságot készítettem ebben az időszakban az elmúlt években, hogy nem tudom eldönteni, az idén próbálkozzak újakkal, vagy inkább abból a sok-sok bevált jóságból válasszak?
És ha igen, akkor melyiket?
Pld. ugye a Mozart golyó-nak, az Adventi Florentin-nek, a Töltött datolyá-nak stb. akkora sikere van amióta egyszer leírtam, hogy azóta nem győzök örülni neki, hogy mennyien készítik-sütik! Tehát pld. ezeknek az idén is el kellene készülniük...ahogy annyi minden másnak...
Igaz, az idén már segítségem is van a konyhában, /anyósomat leszámítva akitől ugye majd a görög édességek érkeznek folyamatos dömpinggel:-)))/ ma pld. a tésztaszaggatásban jeleskedett:-))
És még nincs 3 éves...:-))

2009. november 16.

PÜSPÖKKENYÉR TOJÁSFEHÉRJÉBŐL



PÜSPÖKKENYÉR TOJÁSFEHÉRJÉBŐL
- Mikko Zsuzsától

Ezt a receptet évekkel ezelőtt kaptam Mikko-tól, akkor is tojásfehérje-túltengésben "szenvedtem":-)))
Annyira jó a recept, hogy azóta is csak ezt sütöm.

Tegnap a vendégeknek készült ez is, most azonban egy kicsit több gyümit tettem bele, mert holnap utazunk és fel akartam használni minden aszalt cuccot, így kicsit tömörebb lett, és nem vontam be csokival, csak csoki és karamell szósszal csíkoztam meg.
De így is nagyon-nagyon finom....szeretjük a tömör gyönyört:-)))
Nincs is már belőle sajnos!:-)))

Recept ITT

ALMÁS MORZSASÜTEMÉNY SZEDERREL




ALMÁS MORZSASÜTEMÉNY SZEDERREL


Vendégeket vártam és akkor jutott eszembe, hogy van nekem egy jól bevált morzsasüti receptem, még a nyáron sütöttem cseresznyével.....CSERESZNYÉS MORZSASÜTI néven fut.
Gondoltam elkészítem most almával, és mivel leledzett még a fagyasztóban 15 szem szeder, hát azt is rászórtam.
Annyiban más még a süti, hogy nem tettem bele pudingot, elég szaftos volt az almától is.
Nagyon finom lett, kevés munkával!:-)))

töltelék:
1 kg almakocka (házva, magozva ennyi)
4 ek cukor
2 tk fahéj
2 marék mazsola
15 szem szeder

tészta:
20 dkg cukor
40 dkg liszt
1 cs. van. cukor
1 tk sütőpor
1 csipet só
4 tojássárgája
25 dkg vaj
1 tk porcukor

Az almakockákat összekeverjük a mazsolával, majd a fahéjas cukorral.

Összekeverjük a lisztet, a cukrot, vaníliáscukrot, sütőport, sót.
Hozzáadjuk a tojássárgájákat és a vajat, mixerrel elkeverjük, majd kézzel összedolgozzuk.
A 2/3-át egy 26-cm-es kikent formába szórjuk és lenyomkodjuk.
Ráöntjük az almás tölteléket, megszórjuk a szederrel , és rámorzsoljuk a maradék tésztát.
200 fokos sütőben 40 perc alatt megsütjük.
Tálaláskor porcukorral megszórhatjuk...

2009. november 13.

NARANCSKRÉMES DESSZERT




NARANCSKRÉMES DESSZERT
 

Íme az újabb adventi-karácsonyi finomság!
Garantáltan gyors és finom!:-))

Az úgy volt, hogy maradt a hűtőben, fóliába csomagolva egy kis csokis piskóta....
És szépen elfelejtkeztem róla....aztán megtaláltam, megkóstoltam és hihetetlenül finom volt! Tán jobb, mint amikor még tortalapként szolgált. Soha nem hittem volna, hogy ennyire jót tehet az állás....de azt tett, viszont ideje volt felhasználni!

Van nekem egy finom narancsos sajtkrémem, amit általában Répatortára, Sütőtökös pitére teszek....na azt csináltam most meg, féladagot, és kicsit hígabbra /vajat tettem hozzá/ és mivel a tésztának annyira jót tett a várakozás, hát ezt is érleltem vagy 2 napig, és nem bántam meg, úgy összeértek az ízek benne!

Ezt használtam az alábbi édességhez, mennyei lett!:-)
Nagyon finom lesz Kácsonykor is, mert akkor is el fogom készíteni kicsit nagyobb adagban...

NARANCSKRÉMES DESSZERT

1 vékony csokis piskótalap vagy tortalap
1/2 adag narancsos sajtkrém - receptjét lásd alább
2 ek kandírozott narancshéj - Dr.Oetker
csokidara a szóráshoz

A tésztát 4 kis formába nyomkodtam, rákanalaztam a krémet és megszórtam a k.narancshéjjal.
Hűtőbe tettem egy éjszakára, majd csokidarával díszítve tálaltam.

Narancsos sajtkrém féladag:

20 dkg Philadelphia sajt
5 dkg porcukor
1 narancs leve + reszelt héjja

A fentieket összekevertem és 2 napig állnihagytam, hogy összeérjenek az ízek.
Sokkal finomabb lett, mint frissen!



Mazsolás finomság Bibictől




Mazsolás finomság Bibictől

Nemsokára Advent, elkezdtem a próbasütéseket és azoknak a finomságoknak a sütését is, amik már jól beváltak és most is az asztalra kerülnek majd....

Ezt a könnyen és gyorsan elkészíthető receptet még 2005 Karácsonyán sütöttem először, akkor írta be a fórumra egy kedves Ismerősöm.;-)
Zsuzsám, köszönöm Neked most is!

3 egész tojás
15 dkg cukor
12 dkg vaj
7 dkg liszt
7 dkg keményítő
1 kiskanál fahéj
1/2 cs. sütőpor
25 dkg mazsola
1/2 citrom héja

Ezeket összedolgozni majd kiskanállal halmokat csinálni és 15-20 percig sütni.
Citrommázzal bevonni.

Latsia:
- 180 fokon sütöttem kb. 10 - 15 percig
- nem vontam most be mázzal

GRILLCSIRKE-SALÁTA BABBAL


GRILLCSIRKE-SALÁTA BABBAL / Latsia

Ezt a salit ma dobtam össze lóhalálában /nyihaha:-)/, mert egy éhes család várt rám, miután fáradtan hazakúsztam a konditeremből.
Na eg persze kezdem a hűtőkiürítést, hiszen nemsokára utazunk...!!!:-))
Gondoltam ma mindenki egészségeset eszik majd:-)

1 grillcsirke bőr nélkül, csíkokra vágva
1 fej romana saláta
1 piros színű paprika
8 koktélparadicsom
1 avokádó
2 szál újhagyma
1 cső főtt kukorica
1 marék aprított Feta sajt
1 doboz főtt fehérbab leszűrve

A hozzávalókat összekevertem, megszórtam a csirkehússal és olívaolaj-balzsamecet-bors keverékével átforgattam.
Nagyon fini lett!

2009. november 11.

KARÁCSONYI VANÍLIÁS KEKSZ





KARÁCSONYI VANÍLIÁS KEKSZ


Tegye fel a kezét aki még nem készül a Karácsonyra....;-)
Mindig szerettem volna olyan igazi nagyon vaníliás ízű kekszet...
Én most ezt a kekszet sütöttem meg próbaképp, nagyon finom lett, tán a legjobb vaníliás keksz, amit életemben ettem...és kóstoltam már párat:-)
Könnyen duplázható az adag, az alábbi mennyiségből 30 db kis keksz lett.

14 dkg vaj
17,5 dkg liszt
4 dkg porcukor
1 cs. van.cukor
1/2 cs. van.puding
1/2 tk sütőpor
1/2 üveg vaníliaesszencia
porcukor a szóráshoz

Összekevertem a hozzávalókat és kb. 2 cm-es darabkákat csíptem a tésztából, golyókká formáztam, sütőpapírral bélet tepsire tettem, villával megnyomtam és előmelegített 150 fokos sütőben /légkeverésen/ 15 perc alatt megsütöttem.
A felét megszórtam porcukorral...

Lehet golyókként is megsütni és még forrón porcukorba hempergetni, de nekem ahhoz másik receptem van!:-))

HÁTSZÍN HOLLANDI MÁRTÁSSAL





HÁTSZÍN HOLLANDI MÁRTÁSSAL

Mostanában csak így sütöm a hátszínt, és így végre finom, puha lesz!

80 dkg hátszín
1 ek olaj
só, bors

A húst 2 napig mustáros olajos pácban érleltem, majd felszeleteltem.
Forró olajon hirtelen átsütöttem, majd egy tűzálló tálba tettem, letakartam.
150 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt puhára pároltam.
Közben elkészítettem a mártást, amivel leöntve, röstivel tálaltam.

Hollandi mártás

3 tojássárgája
40 ml szárazfehérbor
15 dkg olvasztott vaj
só, bors
1/2 citrom leve
1 ek petrezselyem aprítva

Habosra kevertem a tojássárgáját a fehérborral forró vízfürdőben, amíg besűrűsödött.
Hozzákevertem a vajat, lehúztam a tűzről és ízesítettem.
Hozzákevertem a petrezselymet.

Latsia:
- néha teszek bele egy kis tejszínt is

2009. november 9.

ALMAKENYÉR


ALMAKENYÉR

Ezt a receptet Mohakonyhánál láttam meg nemrég, azóta vártam az alkalmat, hogy megsüssem, mert nagyon jól nézett ki, éreztem, hogy ízletes lesz...és olyan kicsit karácsonyváró illatot reméltem, lett is az egész házban, olyan kellemes volt, amíg sült a sütemény.
Köszönöm Neked Moha, isteni finom lett!!!
Féladagot készítettem, ezt írom le most ide:

1/2 kg alma héjastól, magház nélkül
1 citrom leve, reszelt héja
1 narancs reszelt héja
1/2 ek fahéj
1/2 ek mézesfűszer keverék
10 dkg mazsola
10 dkg sötétbarna nádcukor
10 dkg kandírozott / aszalt gyümölcs
30 dkg liszt
1 sütőpor
2 tojás
5 dkg durvára vágott dió / mogyoró / mandula /diákcsemege


Az almákat egy nagylyukú reszelőn lereszelem és egy tálban összekeverem a cukorral, fűszerekkel, héjakkal, aszalt gyümölcsökkel, mazsolával, és 1 órát állni hagyom, hogy összeérjenek az ízek.

Belekeverem a tojásokat, diót, sütőporos lisztet és egy sütőpapírral kibélelt 19 x 24-es tepsibe öntöm.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 45 percig sül.
Tűpróba.
Hagyom kihűlni teljesen, csak akkor vágom fel.
Fagyasztható, kitűnő váratlan vendégek esetén:-)

Latsia:
- aszalt gyümölcsnek meggyet és fügét tettem fele-fele arányban



SÜTŐBEN SÜLT GYORS-PALACSINTA



SÜTŐBEN SÜLT GYORS-PALACSINTA

Ronda? De finoooom!!!!

Régóta szemezek ezzel a recepttel, és hasonló társaival...a finnek sütik így a palacsintát, és meg is értem már, miért!?:-)
Ha még ettetek tuti finom 10 perc alatt elkészíthető vasárnapi reggelit....vagyis nem feltétlenül vasárnapi és nem is reggeli, de mi ma ettük, és nem utoljára!
Kötelező kipróbálni. Vagy legalábbis nagyon ajálatos!:-)))

3 ek kristálycukor
1/2 tk fahéj
1 ek vaj
4 tojás
1 csésze tej
1 csésze liszt

A sütőt előmelegítettem 220 fokra.
Összekevertem egy kis tálkában a cukrot a fahéjjal és félretettem.
Egy 22 x 30-as tepsibe tettem a vajat és a forró sütőbe toltam, hogy megolvadjon.
Robotgéppel összekevertem a tojást a tejjel és a liszttel, majd a forró vajas tepsibe öntöttem.
Megszórtam a félretett fahéjas cukorral és addig sütöttem, amíg aranybarna színű és felpuffadt lett.

Latsia:
- a sütési idő nekem 10-15 perc volt, az eredeti recept szerint azonban 25 perc....úgyhogy lehet próbálkozni!:-)
- a tepsi sztem kicsinek bizonyult, bár az ízén ez nem változtatott, de kicsit nagyobba teszem legközelebb

2009. november 7.

A LEGTUTIBB RÉPATORTA



A LEGTUTIBB RÉPATORTA

Megsütöttem életem asszem LEGFINOMABB Répatortáját!
Anyukám jött látogatóba és Neki készült, fergeteges sikere volt!
Köszönöm Neked Nyestkutya, örök hálám üldözni fog!:-))
Annyira finom lett, hogy veri az összeset, amit eddig kóstoltam életemben!
Féladagot sütöttem, azt írom ide, az eredeti recept pedig ITT van.

1 csésze = 240 ml

1 csésze liszt
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1 tk fahéj
csipet só

1,5 csésze reszelt sárgarépa
1 csésze darabolt dió
1 csésze kókuszreszelék
1/4 csésze mazsola
1/2 csésze aprított, leszűrt ananász

1 csésze cukor
1/2 csésze étolaj
2 tojás


160 fokra melegítettem elő a sütőt, és sütőpapírral kibéleltem egy 18-cm-es kapcsos tortaformát.
Egy nagy tálban összekevertem az első 5 hozzávalót, félretettem.
Robotgéppel gyors fokozaton összekevertem a cukrot az olajjal, közben egyenként hozzáadtam a tojásokat.
Alacsony fokozaton tovább dolgozva hozzáöntöttem a lisztes keveréket.
Beleforgattam a srépa-dió-kókusz-mazsola-ananászt.
A tortaformába öntöttem és 1 órát!!! sütöttem. Tűpróba.
Hűlni hagytam, majd kettévágtam és a lapokat megkentem a krémmel, majd összeállítottam.
Philadelphia sajtkrém, ahogy évek óta készítem:

400 g Philadelphia sajt
10 dkg porcukor
1 narancs leve + reszelt héja

A fentieket összekevertem, és a tortalapokra kentem.

2009. november 5.

PARMEZÁNOS KEKSZ



PARMEZÁNOS KEKSZ

Ma úgy látszik sajtos napunk volt, az alábbi halacska után ez volt a "desszert":-)
Féladagot sütöttem, így lett 15 keksz. De már csak volt...gyorsan elfogyott!:-))

30 db

10 dkg reszelt parmezán sajt
12 dkg liszt
10 dkg puha vaj
szerecsendió
1 csipet cayenne bors
2 tk só
szárított fűszerek vagy dió a forgatáshoz

Összekevertem a hozzávalókat robotgéppel -kézzel is lehet- ha
nem áll össze egy kis vizet lehet hozzátenni.
2 db 3 cm átmérőjű rudat formáztam belőle az egyiket aprított fenyőmagba a másikat kakukkfűbe forgattam.
Félórára behűtöttem.
180 fokra melegítettem a sütőt és felszeleteltem a rudakat egy éles késsel.
Sütőpapírrral bélelt tepsire fektettem, és 7-8 perc alatt megsütöttem.

PARMEZÁNOS HAL SÜTŐBEN SÜTVE





PARMEZÁNOS HAL SÜTŐBEN SÜTVE


Ez panírbunda korábban nagyon jól működött /vagyis baromi finom volt:-)/ a
PARMEZÁNOS CSIRKE SPENÓTÁGYON receptemnél....gondoltam megpróbálom most hallal...jól tettem!:-)
Íme:

1 nagy tojásfehérje
4 tőkehalfilé
6-7 ek reszelt Parmezán sajt
só, bors


A halszeleteket a tojásfehérjében megforgatjuk, sózzuk-borsozzuk és belehempergetjük a sajtba.
Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.

2009. november 4.

GYORS CSOKILEPÉNY


GYORS CSOKILEPÉNY / Latsia

A minap sütöttem ezt a valóban gyors, krémes sütit...langyosan, vaníliafagyival nagyon finom!
Én megfeleztem a mennyiséget, és 18-as formábankészítettem.
Ha étcsokival csinálom, picit több cukor kell bele!

10 dkg porcukor
20 dkg vaj
20 dkg csoki
2 ek liszt
1 tk kávépor
5 tojás

A csokit megolvasztottam a vajjal vízfürdő felett.
Összeforgattam a lisztet a kávéval és a cukorral, majd az egészet a csokihoz kevertem.
Hozzákevertem a tojásokat és a masszát egy tortaformába simítottam.
180 fokon 15 perc alatt sült meg.

DÍJAT kaptam


DÍJAT kaptam...:-)

1 hete Bellytől kaptam, , csak le vagyok maradva...bocsánat!
Köszönöm szépen Belly, örülök, hogy tetszik Neked nálam!
Látom nagyjából már szinte körbeért a díj, és akiket én is szeretek olvasgatni, de azért így utólag is küldeném:
Gesztenyének, Trinitynek, Judithnak, Szepykének, Wise Ladynek, Mohakonyhának, Gabojszának, Cecilenek.

CÉKLÁS TÖLTÖTT ZSEMLÉK






CÉKLÁS TÖLTÖTT ZSEMLÉK

Itt a mai meglepetés, igaz én lepődtem meg a legjobban, hogy milyen szép színe lett:-))
Az eredeti recept az alábbi duplája, de gondoltam próba - cseresznye....hát legközelebb én is duplázom, mert nagggyon fini!
Egyébként meg egész feldobta a kedvem ez a szín:-))

tészta:
1 sült cékla 2 ek vízzel pürésítve
1 csésze teljeskiőrlésű liszt
1/4 csésze sima liszt
1 ek olívaolaj
csipet só
3/4 tk instant élesztő
pici langyosvíz

töltelék:
2 csésze csirkemell-spenót-gomba vegyesen
1/4 hagyma
kurkuma, chilli, római kömény, koriander, 1-2 gerezd fokhagyma, só
1 tk olívaolaj

tészta előkészítése:
Langyos vízben elkevertem az élesztőt és pár percig pihentettem.
Összekevertem a többi hozzávalóval, géppel dagasztottam, letakartam és 1 órát kelesztettem meleg helyen.

töltelék előkészítése:
Forró olajra dobtam a hagymát és a fokhagymát, pár perc alatt átsütöttem.
Fűszereztem, hozzákevertem a húst, majd amikor megpirult, a gombát és a spenótot is.
Pár perig sütöttem, amíg a víz nagyrésze távozott, kihűtöttem.

a tészta formázása, töltése, sütése:
Néhány perc alatt átgyúrtam a tésztát, és 3 részre osztottam.
Egyet gömbölyítettem, kinyújtottam, megtöltöttem, jól összezártam és újraformáztam.
Kikent tepsire tettem és ugyanígy készítettem el a másik kettőt is.
Letakartam és 1 órát kelesztettem, majd 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütöttem.

Latsia:
- nekem egy picit több vizet vett fel a tészta, tán mert grahamliszt volt itthon telj.kiőrlésű helyett
- a töltelék természetesen bármi lehet....