2010. február 3.

KÉPTOLVAJLÁS ITT

KÉPTOLVAJLÁS ITT

Csatlakozom azokhoz, akiket felháborít, ha az álatluk készített étel fényképét  átszabják és sajátjuként tünteti fel a neten 1-2 piti kis senkiházi .....
Ma olvastam erről a kis féregről, Duende-nél és volt egy olyan érzésem, hogy benézek hozzá...talált süllyedt.
HÁTSZÍN BARNAMÁRTÁSSAL c. receptet vitte a képemmel együtt, utóbbit természetesen szépen megvágta, a logómat gondosan eltávolította....ÍGY.
Szerencsétlen Melinda nevű kis enyveskezű...kívánom neki, hogy soha ne legyen több öröme az életben!
Természetesen mától, nálam is látható lesz az oldalsávban a kis kép, amire klikkelve megnyílik az oldala ennek a féregnek, legalábbis addig, amíg más megoldást nem találok rá, mert lehet szépíteni a dolgokat, de a tapasztalat akkor is azt mutatja, hogy az ilyen kis piti senkiházi férgek ellen nem a szép szó a megoldás....és igen, mindenkit meg lehet találni.
Vagyis a történet még nem ért véget....annál is inkább, mert ahogy tovább nézegettem ismerős képeket véltem felfedezni, már csak meg kell találnom az igazi tulajdonosaikat...

Nos FEJLEMÉNYEK:
Melinda letiltotta azoknak az IP-jét, akiktől lopott....de! Mégis meg lehet nézni az oldalát, mert azért MINDENKIT ő sem tud kijátszani, viszont ezek után nyilvánvaló, hogy nemcsak féreg, hanem patkány is, aki sarokbaszorulva támad IGY!!!

Tehát, senki ne próbálja megnyitni az eredeti oldalt, később leirom, hogy kell most megnyitni.
Melinda, neked meg üzenem, hogy csak sajnálni lehet ezért téged, szánalmas életed lehet, de ezt nem úszod meg, ne reménykedj, már megy a szolgáltatódnak románul a levél....:-)))))

24 megjegyzés:

Névtelen írta...

Tudod, szerintem nem is csak a képlopás a gond, hanem az, hogy a szöveget szóról szóra bemásolja:
- bepácoltam,
- kisütöttem,
- tálaltam,
- Mikkotol kaptam,
- híres osztrák szakács nálunk,
- nem tudom hogy otthon lehet-e kapni vajzsírt stb.

Nem tudom mit lehetne tenni. Talán ha a logót nem a kép aljára írnátok, hanem középre, így nem lehet levágni róla. Bár akkor az étel látszana kevésbé. :(

Vézna írta...

Szia!

Én is megnéztem az oldalt, és a tortáknál mindjárt feltűnt a Mennyei Mannáról a Gesztenyemousse.
Írtam is Szintiának, hogy azért tudjon róla.
Még ha odaírná, hogy nem az övé,vagy hogy ez egy gyűjtő oldal(és elkérné az engedélyeteket) vagy valami...de áhh..semmi.

Névtelen írta...

A fejlécedben látható ételeket te fotóztad? Kata

Zsiri írta...

Ez hihetetlen...

Nina írta...

Latsia, thank you so much for installing the translator! ahhhh....
much better, even though it's not accurate, it's better then nothing!
Love, love, love all your dishes!
COMPLIMENTS!!!
XO, Nina

Hobbiszakács írta...

Izé, szóval, na... Szerintem túl erős a reakció. Megérteném, ha anyagi kár érne. Ha a fénykép "eladható", vagy egyedi lenne.

Az Internetre felrakott anyag gyakorlatilag olyan mint a faliújságra ragasztott hirdetésen fityegő cetlik. Felragasztom, aztán az tépi le, akinek tetszik. Az eredeti, a nagyfelbontású fénykép nélkül úgysem ér sokat.

Ami pedig a névjeggyel jelzett fényképeket illeti, a sokszor olyanok - nem konkrét esetre gondolok, hanem nagy általánosságban - amelyekről tanácsos lenne "lefelejteni" a nevet.

:-)

duende írta...

Hobbiszakács - az mind rendben, amit írtál. De hogy leszedi a neveket, nem írja ki a linket, az azért elég sokkoló. A felszólításokra nem reagál, mindenkit kitilt az oldaláról, aki reklamál a képei miatt. EMELLETT: telepakolta az oldalát reklámmal, amiért persze pénzt kap. Más munkájáért. Ez bizony gusztustalan. Mert mindenki tudja, hogy gasztroblogot írni bizony nem kis munka. Egy-egy poszt elkészítése idő és munkaigényes: kitalálni, lefőzni-sütni, fotózni, képet szerkeszteni, megírni a pontos receptet. Sok-sok óra munka.

Szóval lehet hogy igazad van elvileg, de gyakorlatilag nem értek egyet.

krisssz írta...

Én nem értek egyet Hobbiszakáccsal, az, hogy ezt szokták csinálni, közel sem jelenti azt, hogy lehet is. Velem is előfordult már ilyen, én elég kemény levelet írtam, linkeltem ezt az oldalt: http://www.sg.hu/cikkek/64164/10_000_euro_karterites_6_kepert
és megírtam, hogy 24 órát kap arra, hogy leszedje. Leszedte.

Névtelen írta...

A "piti senkiházi férgek"-et erősnek találom, meg is lepődtem Lastia, bár ezzel nem érsz el sok mindent, gondolod megszeppent? Biztos ott röhög a markába a kirohanásodtól. Mindig is voltak, és lesznek olyan emberek, akik más munkájával csillogtatják magukat, a világ ilyen. Ezzel bejegyzéssel csak magadnak okoztál fejfájást. Akkor mehetnel perr, ha a képet mielőtt felteszed bejegyzed és levédeted. A Picasa és a Flikr is magáénak tudja a képeket, miután feltöltöd oda. A megoldast a Melinda problémára a közös összefogásban látom, és az oldal megszüntetészét. Margitka

Gesztenye receptjei írta...

Latsia!

Egyet értek veled, aki feltölt az oldalára képeket, mármint a sajátját, az az eredeti alkotása, jogai vannak hozzá, más nem használhatja az engedélye nélkül.
Olvassátok el a szerzői jogokról szóló jogszabályokat.
Szerintem nem kell levédetni sehol.
Ez valóban egyszerű képlopás.

Én csak egyet tartok aggályosnak, hogy ekkora reklámot csinálunk az oldalának, ahol több a hirdetés, mint az Expressz újságban és minden kattintással növeljük a bevételét.
Nincs jó megoldás, mert csak regisztrálva lehet írni, és ha valaki reklamál, azt kitiltja.

A fejlécet valószínű Latsia meg fogja válaszolni, de ez egy sablon, amely azért készült, hogy bárki használni tudja.

Aliz írta...

Jó kis reklámot csinálunk neki ezzel, mert most még az is rákattint az oldalára, aki soha nem jutna el hozzá.:( Ha valakit, engem nagyon bosszant, nem csak a képlopás, hanem a receptlopás is. Már nagyon régóta és nagyon sok weboldalon találom szembe magam a saját képeimmel, receptjeimmel. Volt olyan oldal, ahol 40 receptemet is megtaláltam. Időnként ellenőrzöm a receptlopásokat. Mivel a legegyszerűbb módját alkalmazzák, a Ctrl+C és a Ctrl V gombok nyomogatását, ezért a google-ben könnyű megtalálni őket. A recept néhány sorát be kell illeszteni a keresőmezőbe és kiadja azokat az oldalakat, ahol megtalálhatók változtatás nélkül. Ezek ellen csak egy módon védekezhetünk, összefogással. Egyik este, talán már egy éve is van, belefutottam az egyik képembe, és továbbiakat is találtam az oldalon. Az összes receptet megnéztem, néhány képről tudtam, hogy kitől származik, mert megismertem vagy a tányért vagy a receptet(mindegyikről le volt véve a logo). Az ismeretlen receptek részletét kimásoltam, beillesztettem a google-ba, így 4-5 oldalra is eljutottam. Azonnal írtam a blog.hu webmesterének, és kértem, hogy szüntessék be a blogot, írtam a többieknek is, hogy nézzék meg és írjanak ők is. Mindezt hajnali 4-ig sikerült elintéznem (1/2 6-kor már ébresztett az órám). Reggel a munkahelyemen még ellenőriztem az oldalt, fent volt, aztán dél körül már nem. Mivel többen is kértük és bizonyítottuk, hogy jogtalanul tette fel az oldalára, nem tehetett mást. Ha mindannyian, akik megtalálják a képeiket az oldalon és kérik a webmestert a képek leszedésére, és ezt többen is kérik, nem mehet el szó nélkül mellette, mert nem jó reklám nekik, ha olyan szervert üzemeltetnek, ahol következmények nélkül élhet vissza bárki más szerzeményével. Most egy kicsit rosszabb a helyzet, mert egy román oldalról va szó, de nem lehetetlen. Ha mást nem, annyit el lehetne érni, hogy a kép helyére egy feliratot tegyenek, hogy "jogtalan tartalom" vagy valami hasonlót. A blog.hu-n már találkoztam ilyen oldallal, hogy nem az oldalt vették le, hanem hasonló feliratot tettek a képek helyére. Melinda oldalának a webmestere: webmaster@3x.ro
Már nekem is eszembe jutott, hogy kellene egy olyan oldal, ahová mindig fel lehetne tenni olyan oldalak url-jét, ahol a saját dolgainkat úgy találjuk meg, hogy nincs ráírva a forrás vagy a visszamutatás az oldalunkra. Itt mások is ellenőrizhetik a sajátjukat. Bocs a hosszú bejegyzésért, de érzékeny vagyok a témára.
Aki mindezt túlzásnak tartja és úgy gondolja, hogy azzal, hogy az Interneten közzétesszük a saját szellemi termékünket, azzal feljogosítunk bárkit, hogy sajátjaként újra leközölje, az még nem rakott fel egyetlen olyan receptet sem a netre, amit ő főzött meg, írt le, fotózott és szerkesztgetett, mert nem tudja, hogy ez mennyi idő és fáradság, még akkor is, ha mindezt örömmel csináljuk.

Névtelen írta...

A mondanivalóddal egyetértek, a megfogalmazás nagyon durva, és nem méltó hozzád, Latsia! Ne alacsonyodj le az ő szintjére!

Gesztenye receptjei írta...

Kedves Névtelenek!

Milyen jó lenne, ha nem Latsiát kritizálnátok, hanem kiírnátok a neveteket, nem kell szégyellni.
Ha valakitől rengeteg képet és receptet elloptak, az éppen Latsia.
Inkább a képlopással kellene foglalkozni, nem?

Névtelen írta...

Lehet éppen Melinda kommentel névtelenül :-D
Zsú44

Makka írta...

Akik a fejlécet reklamálják, még sosem hallottak sablonokról?

Gesztenye receptjei írta...

Kedves Marcsi!

Igen eltértünk az eredeti témától és fogalmam nincs mit akarsz ezzel a cigány átokkal, de azt hiszem én itt most szálltam ki a buliból.

Pinky írta...

Ej de megsokasodtak a névtelenek.
Bírom, amikor fikázni kell, mindenki egy helyre gyűlik, és névtelenül osztja az észt.
Azt is rettentően kedvelem, hogy itt olyan sok a sosem káromkodó, szinte prűd, szentlélek! :)
Vicces, hogy egyesek abba kötnek bele, hogy egy tolvaj szemét nőt nem dicsérnek meg!
Nem azért féreg, mert ellopta mások saját ötleteit, saját képeit!
Hanem azért, mert sajátjaként tünteti fel, és amikor szól neki az ember nagy ívben leszarja!
Tovább megyek, egyenesen bosszúból kitiltja a reklamálókat! Egy olcsó tolvaj, semmi több!
Ha Duende, Raindrop, Andi/Cuki, Yasmine akik híresen nyugodt és konfliktuskerülő emberek is undorítónak találják ezt, akkor mit kell szenteskedni?
Majd ha valamelyikőtök is a névtelenül fikázók sorából blogot nyit, főz, fotóz, vesződik vele, ötletel, akkor szóljon.
Addig mindenki üljön a fenekén!
Lopni undorító dolog!

Most úgy elképzeltem ahogy ezek a gyáva, névtelenül fikázókat meglopják, és otthon gyönyörű, kedveskedő szavakkal illetik a tolvajt. "Ejnye na, hát mit meg nem enged magának ez a rosszcsont."

:DDDDD LOL emberek vagytok!

Névtelen írta...

Pinky a kiraly!

Csak azert is nevtelenul, hehe

u.i. egy szoval sem vedtuk Melindat, epp csak a piti senkiházi féreg volt eros, csoppecsket, szeresd felebaratodat, mint tenmagadat, azokat szeretni, akik viszont szeretnek, nem nagy kihivas :-)

trinity írta...

Na, látom forró a hangulat!

Van itt egy kis tévedés:
igenis, az internetre feltett képek mind szellemi termékek-engedély nélkül, hivatkozás nélkül NEM MÁSOLHATÓAK!!! Aki utánanéz, az tudhatja. És itt semmi jelentősége nincs a fotó minőségének...

Más: Latsia fejléce egy INGYENESEN, BÁRKI ÁLTAL LETÖLTHETŐ SABLON , teljesen jogszerűen használja.

Ismét más az egyik kedves névtelennek.
A magam nevében nyilatkozva: igen, amennyiben nem magam által kikísérletezett receptet teszek fel, akkor MINDEN ESETBEN FELTÜNTETEM A FORRÁST. Attól még a fotó az enyém....

Bírom nagyon, hogy mennyien nem használnak nevet. Érdekes...Miért könnyebb név nélkül????

Latsia írta...

Köszönöm szépen Mindenkinek a véleményét!
Milyen érdekes....most nem jön be az oldal...lehet, hogy mégis volt értelme...?

A névteleneknek azt üzenem, hogy

- igen, a fejlécem egy ingyenes bárki számára letölthető sablon, pontosan erre a célra készült
- ahogy bárkinek, nekem is jogom van a saját oldalamon a saját stílusomban kritizálni egy csaló tolvajt, akinek nem tetszik, ne olvassa
- továbbra is ugyanaz a véleményem Melindáról, amit a fenti postban megírtam, és nem érdekel ha valaki ez alapján ítél meg, túl sokan, túl sokszor voltak finomak az ilyen kis élősködőkkel, most azt kapta amit érdemelt...sztem
- ha valakinek véleménye van valamiről, tiszteletben tartom, de elvárom, hogy ha azt az én oldalamra írja, névvel tegye, én is azzal tettem mindig, ahogy most is, ezért mostantól hozzám is csak regisztrált felhasználók írhatnak, ez így korrekt

Edit írta...

Szia Latsia! Nekem bejön az oldal. :-(

szepyke írta...

Más tollával ékeskedni az állatvilágban sem szokás... Mennyivel okosabbak nálunk...

Latsia írta...

Ezt a levelet emailen kaptam egy kedves társunktól, bemásolom, mert neki valamiért nem sikerült beirnia ide.
Köszönöm Mamcsika minden fáradozásodat!

" Kedves Névtelenek!

Kár, hogy nem látjátok át mennyi munka és idő fenntartani 1 ilyen oldalt, ahová Ti is elküldhetitek a véleményetek! Én, 1 másik fórumon szoktam csevegni, ahonnét a kis féreg szintén lopott! Felháborít, hogy a lopást dicsérjük, akit pedig megkárosított, -jelen esetben nem anyagilag de mégiscsak károsult- elítéljük, mert ki van akadva! A lopás az lopás, ezen nincs mit szépíteni. Én örülök, hogy a másik oldalon regisztrálhattam, beszélgethetek a többiekkel, megoszthatom velük minden örömöm, bánatom. Tanácsokat adunk egymásnak, viccelődünk, mindezt teljesen ingyen. Nekem nem kerül pénzembe, de aki fenntartja az oldalt annak igen! Ezért is és a munkájuk elismeréseként is tisztelettel tartozunk Nekik, hiszen baráti köröket hoznak létre!
És 1 nagyon fontos kérdés, amire kérem a névtelen okosokat, hogy próbáljanak meg válaszolni: Ha arra se veszi a fáradtságot a "kedves" Melinda, hogy elkészítse a recepteket, hogy tud tanácsot adni az elkészítésükkel kapcsolatban? Mire alapozza a véleményét, szakmaiságát?
Úgy látom sokan el vannak tévedve. Nem az a legnagyobb baj, hogy recepteket szed le innen-onnan, hanem az, hogy arra is rest hogy elkészítse, és 1 nyamvadt fotót dobjon róla! A receptek körbe keringenek, hiszen cserélgetjük őket, nincs is ezzel semmi baj. Itt főként a képek ollózása keltett nagy felháborodást, jogosan. Azokat az ételeket valaki megfőzte, sütötte, dolgozott vele! aztán fotózta, ami szintén nem kis munka! Beállítani, hogy minél gusztábban és a lehető legjobban látszódjon. Feltette Nekünk, hogy lássuk mire is kéne hasonlítania a kreálmányunknak. Ezen kéne elgondolkodni, mielőtt azokat támadjuk akiktől a képek származnak!
Engem is kitiltott, de megtaláltam a módját hogy be tudjak lépni az oldalára, így figyelni tudom mit lopott el.
Tanácsolni tudom mindenkinek aki az ételéről képet tesz fel, halvány vízjellel lássa el. Van többféle, ami nem rontja a kép minőségét.

Mamcsi "

Aliz írta...

Nekem nem csak a képlopással van gondom, hanem a szöveglopással is, amikor egy az egyben bemásolják a receptet az oldalamról sokszor kép nélkül. Ez akkor bosszant a legjobban, amikor olyan recptről van szó, ami a saját találmányom és nagyon sikeres (a visszajelzések szerint). Most rászántam egy kis időt és egy recept kapcsán kicsit nyomoztam a korábban ajánlott módszerrel. Google-ba bemásoltam pár sorát a receptnek és nagyon sok találatot adott ki.
Ez az eredeti recept:
Sült túrógombóc
http://azila.gportal.hu/gindex.php?pg=16561177

Ezeken az oldalakon található ez a recept a teljesség igénye nélkül. Egy részük Andi honlapjára hivatkozik, mert ő is átvette a receptet tőlem és ettől már többen neki tulajdonítják, a többinél meg egyáltaán nincs utalás arra, hogy honnan van. Ez azért is durva, mert egyszer számonkértem valakitől, mire azt írta vissza, hogy ez nem is az én receptem, mert x oldalon találta, és ott nem volt megadva, hogy az enyém. És pont ez a baj. Még én leszek megvádolva azzal, hogy mástól nyúltam le.

http://bulac.lapunk.hu/tarhely/bulac/dokumentumok/turogombocok.pdf

http://lilaanya.freeblog.hu/categories/etel_ital/

http://www.newwiw.info/infusions/recipe_infusion/recipes.php?cat_id=3

http://mindmegeszem.hupont.hu/176/sult-turogomboc

http://etelek.net/sult-turogomboc

http://adrika4.blog.hu/2009/04/30/sult_turogomboc/fullcommentlist/1

http://w3.mindmegette.hu/sult-turogomboc.recept

http://www.sutigyar.hu/sutipedia/lista 2 példányban is szerepel a receptem.

http://sgforum.hu/listazas.php3?id=1255349211&order=reverse&index=2&azonosito=margit2