2010. április 26.

Ψωμί με προζύμι - CIPRUSI KENYÉR ELŐTÉSZTÁVAL


Már itt is az előbbiekben leírt GÖRÖG ELŐTÉSZTA felhasználása...egy nagyon- nagyon finom puha bélzetű, ropogós héjjú ciprusi kenyér!:-)
Nagy sikere volt, még melegen vittem a vendégségbe, úgyhogy csak az odafelé vezető úton tudott cserepesedni a héjja az autóban, ez látszik az utolsó 2 képen is, ami már ott készült:-)

Ψωμί με προζύμι - CIPRUSI KENYÉR ELŐTÉSZTÁVAL


kb. 3 dl víz
1,5 tk só
1 tk cukor
1 tk instant vagy 1 dk friss élesztő
2 ek olaj
2 ek zabpehely
20 dkg előtészta
50 dkg liszt

Hozzávalókat a gépbe teszem, a gép dagaszt, majd duplájára kelesztem egy letakart tálban.
Átgyúrom,  formázom, duplájára kelesztem, bevágom a tetejét.
A sütőt előmelegítem 230 fokra, kenyeret betolom, jégkockákat alulra bedobom, és kenyeret megsütöm kb. 50 perc alatt, de ez sütőfüggő!
Amikor kiveszem, megspriccelem egy kis hideg vízzel, akkor cserepes lesz a héjja, de ez nem kötelező!

10 megjegyzés:

Kata írta...

Ez KENYÉR, kéremszépen!

ekszerlada írta...

Ez szuper!Én minden nap ilyet csinálok az éttermünkbe!Minden vendégünk imádja és általában kérnek még!Aki nem kóstolta,kóstolja meg!Nagyon finom!

Bianka írta...

Csodásan néz ki. Még az illatát is érzem :)

Yasmine írta...

Álomszép ez a kenyér!! Huhh, mesteri! Én is kipróbálom :))

szemirámisz írta...

Nagyon szép lett, imádom az ilyen igazán ropogós héjú kenyereket!

egycsipet írta...

Csodaszép kenyér lett! :)

sedith írta...

Csodás! Jaj, már nem győzöm várni azt a kenyérsütőgépet! De egyszer mégiscsak eljön annak is az ideje!:)

Latsia írta...

Katám köszi!:-)

Ékszerláda, akkor Nálatok nagyon jó kenyér lehet mindig, gratulálok!

Bianka, köszi szépen!

Yasmine, köszi, nem fogsz csalódni!;-)

Szemirámisz köszi, akkor egy húron pendülünk, nekem is a héjja a legfontosabb!

Egycsipet, köszi!:-)

Editkém csinálhatod a tésztát robotgéppel is vagy kézzel is gyúrhatod, nem kell megvárnod a gépedet!
Mondom én, aki mindig géppel dagaszt:-))))

perek írta...

Megsütöttem, valami mennyei lett!
A görög előtészta tényleg kisértetiesen hasonlít a limara féle öregtésztára, de ez nem is baj szerintem :)
Viszont ez a kenyér..csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni! Nem volt bonyolult, gyönyörűen megsült, megcserepesedett a teteje, kitűnően illett a bográcsban főtt gulyáslevesünk mellé!
Legközelebb kipróbálom a teljeskiőrlésű változatot is :)
Köszönöm: petra

Latsia írta...

Szia, Perek!:-)

Örülök, hogy ízlett ez a kenyérke is:-)
Én öregtésztát E.Margit-tól olvastam évekkel ezelőtt, úgy tudom, Ő felejtette benne a tésztát egyszer az üstben és avval csinálta másnap a kenyeret, Limara tőle tanulta...

Én meg egy nénitől itt Cipruson, de mi nem teszünk semmi hókuszpókuszt bele (sikér, aszkorbinsav, ecet stb.) mert itt elég jó a liszt minősége, bár én Mo-on sem tettem bele és mégis finom lett.

Majd mesélj, hogy milyen lett a teljeskiőrlésű, jó?:-)