2010. április 28.

EMELETES ÉLVEZET / Alíztól


A minap majdnem szívbajt kaptam, mert nem nagyon szoktam tejszínhabos sütiket gyártani, valahogy félek tőlük...na erre majdnem beigazolódott a félelmem, ugyanis a fránya tejszínhab nem akart felverődni...
Fogalmam sincs mi lehetett, friss volt, hideg volt...szerencsémre azonban volt itthon habfixáló / görög cucc, a magyarra sajnos nem reagált a disznaja /sicc!/, és azzal viszonylag szép lett, de azért levert a víz...:-)
Ezt a sütés nélküli finomságot készítettem el, nagy sikere lett, azt hiszem megy a kedvencek közé.
ALÍZ receptje, Neki köszönhetjük mindannyian akik elkészítettük már, mert ahogy rákerestem látom sokaknál szerepel...
Nem is csodálom, hiszen annyira finoom!
Köszönöm én is Neked Alíz!;-)

Mindent a recept szerint csináltam, csak a 2. réteget dupláztam meg, mert nekem olyan kevésnek tűnt...lehet persze, hogy az itteni túró jobban összeesik?
Nagyon ízlett az egész Családnak, rokonoknak, szomszédoknak, mert jó kis adag lett belőle, jutott mindenkinek!:-)

EMELETES ÉLVEZET  Alíztól

1. réteg

25 dkg darált háztartási keksz
5 dkg Ráma margarin
5 dkg porcukor
kevés tej

 2. réteg

20 dkg túró
porcukor
2 dl tejszín
1 cs. vaníliás cukor

3. réteg

2 cs. Aranka vaníliás krémpor
5 dl tej
1 cs. vaníliás cukor

4. réteg

2 dl tejszín
5 dkg porcukor

 tetejére: kb. 5 dkg reszelt csokoládé

A darált kekszet összegyúrom a cukorral, a margarinnal és egy kevés tejjel.
Csak annyival, hogy linzertészta keménységű legyen.
Egy közepes tepsibe (30 x 30-as) vagy egy nagyobb pie formába egy kevés darált kekszet szórok, hogy ne ragadjon le, és belenyomkodom a keksztésztát.

A túrót, ha nagyon darabos mixelőrúddal krémesítem, összekeverem a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd a habbá vert tejszínnel és a kekszre simítom.

Az Aranka krémport a tejjel egy elektromos habverővel jó sokáig keverem.
Minél tovább keverem, annál keményebb krém lesz belőle.
Ezt a túrókrém tetejére simítom.

A tejszínt felverem a porcukorral és a vaníliás krémre kenem.
A tetejére reszelt csokit szórok, és a hűtőbe teszem tálalásig.

Megjegyzés: a tetejére tejszín helyett mindenképpen Hullalát (cukrászhab) teszek, így biztos megtartja formáját és az állagát.
(Ha tejszínt használok, egy kis zselatint vagy habfixálót keverek hozzá.)

6 megjegyzés:

Edit írta...

A habszifon segíthet ilyen esetben. Szerintem...

Bianka írta...

csodásan néz ki, igazi nyári süti, mikor melegít a sütő ;)

Moha írta...

Nagyon jó lett,pont tegnap szedtem elő a receptet,hogy elkészítem én is! Vennem kell túrót és kipróbálom.

Andi/cuki írta...

Csodaszép, fincsi lehet, nálam is listán van!:-))

zouzouna írta...

Kedves Latsia!
Nagyon szep lett ez a sutemenyed (is)! Megkerdezhetem, hogy mi a gorog habfixalo neve es hol veszed? Mert en meg eddig nem talaltam, bar lehet, csak nem jo helyen kerestem.

Es egy tipp az elesztohoz: Itt Gorogorszagban a legegyszerubb a peksegekben beszerezni a friss elesztot. Nekem mindig keszsegesen adtak, es meg soha nem fizettem erte - bar mindig vasarolok vmit, amikor elesztot kerek:)
Nem mindig, de szokott lenni a Carrefourban is, ott, ahol a vajak, tejtermekek vannak.

Latsia írta...

Edit, valószínűleg, de nekem nincs.
Még:-)

Bianka, itt már nyár van, ma is 28 fok volt....:-)

Moha nosza, nem fogsz csalódni, nagyon finom tényleg.
Ha szeretitek a mazsolát, tehetsz a túróba azt is.

Andikám, tényleg nagy sikere volt és pillanatok alatt készen van, csak hagy jó sok időt a hűléshez!

Zouzouna, szia!:-)

Dream topping a neve, elvileg tejhez kell keverni és felverni és tejszín lesz belőle, de én a tejszínemhez kevertem, mert ellenállt, így viszont jó lett:-)
Én nem Görögo-ban, hanem Cipruson lakom, itt sajnos nincs a Carrefourban, néztem is kérdeztem is.
Igen, a pékség jó ötlet, ajánlották már itt is, csak még egyelőre működik a szárítottal is...azért majd teszek egy próbát, köszi!:-)