2010. május 26.

COLA TORTA Nigellától

Egy nagyon finom sütemény, krémes, brownie jellegű Nigellától.
A colaíz nem érződik rajta, de a hatása, mármint  hogy szaftos és könnyű és krémes, az igen!

Amit változtattam, az az, hogy
- a bevonathoz csak olyan 5 dkg körüli porcukrot tettem, mert nem bírtam 22,5 dkg porcukrot rátenni....különösen így bikiniszezon előtt:-)
- a tésztába és a bevonatba is tettem egy kis étcsokit
(Nem tudom milyen lett volna a csokik nélkül, de így fenséges ízek lettek.
Tartott vagy 5 percig, és hatalmas sikere volt!)

Az alábbi az eredeti Nigella recept.

COLA TORTA Nigellától

20 dkg liszt
25 dkg cukor
1/2 tk szódabikarbóna
1/4 tk só
175 ml Cola, nem diétás
2 ek kakaó
12,5 dkg sótlan vaj
1 tojás
125 ml író (vagy 3 dkg joghurt 1 dl nem zsíros tejjel elkeverve)
1 tk vanília esszencia


cola bevonathoz:
1 ek kakaó
22,5 dkg porcukor
2 ek vaj - 3 dkg
3 ek (45ml) Cola (nem diétás)

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és egyidejűleg tegyünk bele egy tepsit.
Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sót és szódabikarbónát.
Keverjük össze a tojást, az írót (vagy a joghurtot és a tejet), és vaníliát egy mérőedényben.
Egy vastag aljú edényben alacsonyhőfokon olvasszuk össze a colát, a kakaót és a vajat, fakanállal kevergetve.
Tegyük bele a száraz hozzávalókat, keverjük jól össze fakanállal, majd adjuk hozzá a folyékony hozzávalókat és jól keverjük el.
Öntsük egy tortaformába és süssük 40 percig, vagy tűpróbáig a forró tepsin.
Hagyjuk állni 15 percig a formában.
Amikor kivesszük, szórjuk meg porcukorral és tegyük félre.

Egy nagy edényben melegítsük össze a vajat, a colát és a kakaót, és kevergessük alacsony lángon, amíg a vaj megolvad.
Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a vaníliát, és a kanalazzuk hozzá az átszitált porcukrot.
Kevergessük, amíg a cukor felolvad és egy jól kenhető, de még folyékony mázat kapunk.
Öntsük ezt a mázat tortára, amíg még meleg, és hagyjuk kihűlni, mielőtt tálra tesszük.

Latsia:
- 20-as formában sütöttem 160 fokon légkeverésen (mert itt csak az van) 35 percig
- coca cola zero-t tettem bele, mert csak az van itthon:-)
- a tésztába beletördeltem 5 dkg és a bevonatba olvasztottam szintén 5 dkg 70%-os Lindt csokit

13 megjegyzés:

Kata írta...

Jó jel, ha nem volt több lefényképezni! Kipróbálnám, de nálunk ahhoz boltba kéne menni, mert nincs itthon soha cola...na, majd kitalálok valamit;)

Ms. Poppy írta...

Egy Nigella- sütibe Zero kólát tenni abszolút kimeríti a szentségtörés fogalmát.:D
Akkor ezek szerint diétás kólával is működik? Elmentem a receptet a kipróbálandók közé, meggyőzött a leírásod és a fotód. :) Köszi!

Latsia írta...

Bianka, hát még milyen finom!

Kata, ezt is úgy mentettem meg!:-)
Nálunk mindig van cola, a férjem nagyon szereti, de melyik ciprusi nem?:-)

Ms.Poppy, majd vezekelek valahogy!:-)
Sztem működik, legalábbis nálunk hihetetlenül finom lett...
Elvileg légkeverésen sem a legjobb, nálunk az is bejött:-)
Lehet, hogy több a cécó körülötte, mint amennyi kellene valójában...

Anikó írta...

Biztos nagyon finom, sajnos imádom az ilyen ragacsos, szirupos, bármilyen édességet.Emlékszem, láttam valamelyik filmjében, amikor bemutatta ezt a receptet. Feltétlenül megcsinálom.Köszi a tippet.

L.Krisztina írta...

Már nézegettem ezt a receptet, de valahogy a colát olyan bizar nak tartottam benne. De most kedvet csináltál hozzá. Köszi!!

Süti Bazár írta...

Tudja ez a Nigella, mi a jó.
Te viszont azt is, hogy mi a még jobb :))) A plusz csoki gondolom csak segített neki.
Fullcsokisan, szaftosan, krémesen... Valami isteni lehetett :))

Belly írta...

Láttam már ezt a tortát,én is bizarrnak gondoltam,mert hát egy kólaíz milyen lehet a tortába.

Nagyon guszta!

Andi/cuki írta...

Naggyon jó, a fiúk colaiádók, meglepem őket talán!:-)) Szép!

Csibe írta...

Aztaaa, nagyon guszta, és milyen finom lehet :)

Gizi írta...

Nagyon guszta ez a szeletke!!! Én csokiimádó vagyok, ez pont nekem való recept. Cola nálunk sincs itthon, de befogom szerezni és már sütöm is. Köszönöm a receptet!:)

Dia írta...

Nagyon tetszik, el is mentettem!

Ami írta...

NagggyonÜtős! Most már muszáj lesz kipróbálnom :)

Latsia írta...

Anikó, nem fogsz csalódni!:-)

L.Krisztina, egyáltalán nem érezni a colát, csak a "jótékony" hatását:-)
Mert ebben a sütiben bárki bárhogy is szidja a colát (én is utálom) nagyon jó!

Yasmine, az volt! Ilyen hamar süti még nem fogyott nálunk! Komolyan mondom küzdöttem az utolsó szeletért, és ha láttad volna életben mekkora volt ez a szelet:-))))
Egy normál szelet 1/3-a, csak sréen vágtam meg, hogy valami kinézete legyen.
A makró csodákra képes:-)))

Bellykém, mint írtam semmilyen, mert nem érződik!

Andi, imádni fognak érte! Amúgyis persze:-)))

Csibe ne is mondd...csak akkor sütöm legközelebb, ha vendégek lesznek, különben 2-en faljuk fel az egészet, aztán a futógéppel alhatok:-))

Gizikém, csak dugd el jól, különben hamar lába kél...:-)

Dia, örülök, hogy tetszik, szépek vagytok a fotón!:-)

Ami, nosza, tényleg extra, amikor felvágtuk, azt hitte mindenki, hogy csokikrémet szeletelünk!:-)