2010. június 8.

BÚZAKORPÁS LENMAGOS KENYÉR



Már megint egy kenyér....:-)
Na de mit csináljak, ha annyira ízlik a Családnak, hogy rászoktak (megint) a házikenyérre...
Pedig itt minden sarkon van egy pékség, rendkívül jó minőségű kenyerekkel, péksütikkel, sütikkel... de úgy látszik, nálunk már érzelmi alapon is működik a sütögetés, mert nem hinném, hogy az enyém jobb.:-))
Most az alábbit sütöttem, igazán egészséges is, nemcsak finom.

BÚZAKORPÁS LENMAGOS KENYÉR

10 dkg görög előtészta
1 dl víz
0,5 dl savó (leöntöttem az airani tetejéről)
1,5 tk só
1 tk cukor
15 dkg teljekiőrlésű tönkölybúza liszt
2 ek búzakorpa
2 ek lenmag
10 dkg kenyérliszt

Az összes hozzávalót a géppel összedagasztattam.
Egy tálba tettem, letakartam és duplájára kelesztettem.
Átgyúrtam, formáztam és egy tepsire tettem.
30 percig kelesztettem, majd lekentem egy kis vízzel, bevágtam és hideg sütőbe tettem.
Maximumra kapcsoltam a sütőt és 15 percig sütöttem.
Csökkentettem a hőmérsékletet 190 fokra, jégkockákat bedobáltam és további 45 perc alatt készresütöttem.

A sütés kezdése hideg sütőben elsősorban azt a célt szolgálja, hogy ha nem volt elég időnk a kelesztésre, még nyerünk vele kicsit, mert amíg bemelegszik a sütő, addig is kel a tészta.

6 megjegyzés:

Moha írta...

De jó kis duci cipó lett! Gyönyörű a héja színe is!

Vegavarázs írta...

Álomszép!

Ottis írta...

Jól néz ki nagyon, ennék belőle!

Bianka írta...

GSzépséges

Szemi írta...

Gratulálok, nagyon szép lett!
A receptet elmentettem , meg fogom sütni! :))

perek írta...

Kedves Latsia!
Megsütöttem ezt a kenyeret is, hát én abszolút megértem a családod, hogy miért preferálják a te kenyered a bolti helyett :) Mert lehet az akármilyen jó, ezt biztos nem übereli!
Már a fehér kenyér is óriási sikert aratott (ahogy arról be is számoltam), de ez aztán tényleg nagyon jó lett :) Pedig eleinte féltem tőle, mert a teljeskirőlésű reform kenyerek nagyon ritkán sikerülnek nekem, hol túl sűrű lesz, hol a keléssel vannak problémák..na de ez egész más volt :) Gyönyörűen megkelt a tészta, tudtam formázni, szépen meg is sült, és az íze fenomenális lett..nem túl tömör, pont jó! Tegnap késő este volt, mikor elkészült, ezért már alig vártam, hogy reggel legyen és végre megkóstolhassuk és le is fényképezhessem :) Hát a fotózás elmaradt, mert mire észbe kaptam, már alig volt a kenyérből, de sebaj, a héten még biztos fog készülni, na majd akkor lefotózom, és felteszem a blogra is :)
Köszönöm, hogy megosztottad ezt a receptet (is), nálunk ez lett a tk. kenyér No.1 :)
perek (mysweetheaven02.blogspot.com)