2010. június 11.

Háromperces kenyér


Ezt a kenyérkét először 2001-ben sütöttem, akkor még nem fotóztam az ételeket és kenyérsütőgépem sem volt a dagasztáshoz.
Aztán, amikor már mind2 lett, akkor feltettem 2006-ban az NLC-re, így nézett ki:


Most gondoltam egyet és megsütöttem újra.... jó ötlet volt!:-)
De! Mennyivel szebb az évekkel ezelőtti:-) Tudjátok miért? Én nem...:-) Csak tippelek, hogy most nem volt elég teljeskiőrlésű lisztem és 15 dekányit tönkölyliszttel pótoltam... na ezesetben nem tett jót esztétikailag.
Ízre viszont hibátlan.
Most is nagyon magvas - 20 dkg ropogtatnivaló van benne!:-) - nagyon ropogós héjjú, rendkívül egészséges, tömör kenyérke.


Háromperces kenyér

10 dkg héjas mandula
4 dkg élesztő vagy 2 tk instant élesztő
50 dkg teljeskiőrlésű búzaliszt
2 tk só
2 ek balzsamecet
5 dkg napraforgómag héj nélkül
5 dkg tökmag héj nélkül

A mandulát vékony hasábokra vágjuk, az élesztőt 0,5 l langyos vízben feloldjuk.
A lisztet, a sót, az ecetet es az élesztős vizet robotgéppel 3 perc alatt sima tésztává összedolgozzuk.
A mandulából, a napraforgó- és tökmagból 1-1-1 ek-t félreteszünk, a többit a tésztába gyúrjuk.
A kenyértésztát margarinnal kikent, kb 30 cm hosszú, doboz alakú sütőformába helyezzük és a maradék magokkal megszórjuk.
Azonnal előmelegített sütőbe toljuk és 225 fokon 50-60 perc alatt ropogósra sütjük.

Latsia:
- kenyérsütőgéppel dagasztattam össze 3 perc alatt a tésztát, kevesebb, kb. 3-3,5 dl vizet vett fel a tészta, de amikor robotgéppel csináltam évekkel ezelőtt, mert nem volt még kenyérsütőgépem, akkor belement a 0,5 l víz...
- mandula helyett diót, tökmag helyett lenmagot használtam hozzá

6 megjegyzés:

Csibe írta...

Úúúú, de szép!

Latsia írta...

Melyik a régi vagy az új?:-)
Szavazzunk! Sztem a régi szebb...:-)

Bianka írta...

HŰŰŰ-HAAA. El akarom készíteni

Nos nincs kenyérsütő gépem, hogy is kell???? És akkor ezt sem kell kelni tenni?

Latsia írta...

Bianka, nos, ezesetben tán jobb is, hogy nincs!:-)
Mivel nem kell túldagasztani a tésztát, inkább csak be mindent a robotgépbe és hagy szóljon. Pár perc, mondjuk 3?:-) Csak, hogy összeálljon a tészta.
Láttad, írtam, hogy anno nekem több vizet vett fel a tészta, amikor a robotgéppel csináltam, de azt úgyis látni fogod.
Igen, amint látod zéró kelesztés.
Ahogy előmelegedett a sütő, zutty be a kenyérke!

Mónika írta...

Nagyon szép az új is hidd el. :))

Névtelen írta...

Szép a kenyér!
Nagyon finom lehet, egészséges, és szemet gyönyörködtető!