2010. június 4.

RAKOTT KRÉMES PISKÓTA


Mostanában nézegetem a régi receptjeimet, és szelektálom őket.
Csak a legjobbakat tartom meg, így is annyi van már...
Ezt a receptet úgy 5 évvel ezelőtt kaptam, és azóta is nagyon szeretjük, köszönet érte Neked Mikkó!;-)
Élvezhető kép még nem készült róla, gondoltam majd most, de aztán most is csak egyben tudtam lefényképezni, mert ahogy nekikezdett a család, egy grammnyi sem maradt belőle...majd legközelebb:-)

Az utóbbi időben kicsit feledésbe merült, de most megtaláltam és azonnal összedobtam Apósomnak, akinek szülinapja van.
Ő ugyanis az ilyen krémes édességeket szereti, nekem meg nem volt kedvem tortát sütni ebben a rekkenő hőségben.
Garantálom, hogy függővé lehet válni tőle!:-) És nemcsak az ízorgia miatt, hanem az sem  elhanyagolható szempont, hogy pillanatok alatt készen van szinte semmi munkával!

RAKOTT KRÉMES PISKÓTA

1 zacskó vaníliás puding
1 zacskó csoki puding
2 ek kakaópor
cukor vagy édesítő tetszés szerint
1 liter tej (a pudinghoz)
1 pohár konyak vagy rum
mogyoró vagy dió darabosan
45 darab babapiskóta

A pudingokat megfőzzük az előírásnak megfelelően.
A csokisnál egy kis kakaót is teszünk hozzá és annyi cukrot vagy édesítőt, amennyivel szeretjük.
A csokisnál nem csináltam túl édesre, de a vaníliát igen.

Egy magasabb kerámia vagy üveg edénybe leteszünk egy sor piskótát, hogy az edény alja ki legyen töltve.
Az alkohollal enyhén meglocsolunk minden darab piskótát.
(Aki gyerekeknek csinálja, az csinál Nescacaóból egy pohárral vagy tejeskávéból és ezzel locsolja meg a piskótát. Vigyázat, csak annyira, amennyit láthatóan beszív, ne többet, mert a rákerülő krémtől is puhulni fog. Ne lucsogjon!)
Erre jön a vaníliás puding, majd rá a csokis, megszórjuk a dióval / mogyoróval.
Megint rá a piskóta sor és a pudingok, dió/mogyoró.
A tetejére maradjon egy kis krém még bejezésképpen.
Erre szintén kis diót szórunk. (Lehet csokireszeléket is)
Lefedjük vagy egy nagy zacskóba toljuk a tálat és lezárjuk.
Betesszük a hűtőbe, én este megcsináltam és másnap ettük.
Össze kell érjen, illetve meg kell puhulnia a piskótának.
Magasan jó, több sorral. Nekem háromsoros volt.

Latsia:
- a tetejét is és a pudingrétegeket is aszalt gyümölcsökkel és mogyoróval, dióval, mandulával szórtam meg
- nekem nem volt elég a puding, úgyhogy 1,5-1,5 zacskónyit használtam és most nem is a főzős fajtát
- Amaretto-val csináltam, azzal is nagyon jó

4 megjegyzés:

Andi írta...

Nagyon guszta! Én is imádom az ilyen krémes finomságokat!

H. Mária írta...

Megdobbant a szívem, mikor olvastam, hogy Cipruson élsz. (?):)
Olvastam a recepthez tartozó történetet és felkaptam a fejem, hogy nem akarsz sütni, ebben a rekkenő hőségben. Csodálkoztam, hisz egész Magyarországon őszies az időjárás, már hetek óta esik az eső és sok az árvíz, sok ház került víz alá, autópályák rongálódtak meg. Ekkor néztem meg a profilodat és fedeztem fel, hogy Ciprusi vagy. :)))
Hehhehhehe. Én ritkán nézek a profilokba bele (ezért nem tudtam ezt az infót). Remek ez a piskóta és tényleg egyszerűnek tűnik. Most már valóban kell egy patron a nyomtatómba, mert ezt a rengeteg receptet már nem győzőm kézzel írni (nem is szeretek kézzel írni, pedig ez a szakmám):) Ezt a piskótát meg kell csinálnom. :))))
Élvezd a jó időt. Bárcsak itt is elérkezne már a nyár. Minden vizes, hideg van, az emberek egészen máshogyan működnek,mert kevés a napsütés. :(
De él bennünk a remény, hogy lesz ez jobb is. :)

Bianka írta...

Hű ez istani lehet, el is mentem, köszi :D

Csibe írta...

Guszta nagyon! Hasonlót én is szoktam, de azt hidegen elkészíthető pudingból - amit amúgy nem igazán szeretek, de a "tálbarakós piskótához" megeszem :)