2010. július 11.

SZÜLINAPRA - KOLIBRI TORTA



Sokat hallottam erről a tortáról, elsősorban az itteni (ciprusiak) barátnőktől.
Merthogy itt mindenki édesszájú, gondolom ez a déli sajátosság sokunk számára ismert.:-)
Szóval, mostanában jobban bejönnek azok a torták, amiknek a lapja nem piskóta, hanem olajos keverttészta, mert könnyebbek, nem fullasztóak, tovább finomak maradnak, jobban ízesíthetők stb.
És akkor kaptam ezt a receptet és nem is volt kérdés számomra, hogy a Férjem szülinapjára, péntekre ezt sütöm meg.
A nevét pedig onnan kapta - mármint a torta:-) -, hogy a kolibri madárka is a virágok nedűjét, tehát a legértékesebb cseppjeit issza, és ebben a tortában is a tészta és a krém is egyaránt igazi tömör finomság, édesség.

KOLIBRI TORTA

a tésztához:

3 csésze liszt
2 csésze cukor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál só
3 tojás, felvert
1,5 csésze növényi olaj
1,5 teáskanál vanília-kivonat
1 doboz - 22,5 dkg apróra vágott ananász
1 csésze apróra vágott pekándió
2 apróra vágott banán

a krémhez:
45 dkg Philadelphia krémsajt
1 csésze puha vaj
40 dkg porcukor
2 tk vanília esszencia


a szóráshoz:
1 csésze aprított pekándió

1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Lisztezzünk-vajazzunk ki 3 db 23 cm-es formát.

2. Egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát, a fahéjat és a sót.
Egy másikban keverjük össze a tojást, az olajat és a vaníliát.
Egy harmadikban pedig a diót, az ananász és a banánt.
Forgassuk össze a 3 tál tartalmát, és addig keverjük, amíg a száraz összetevevőket is bevonja a nedvesség.

3. Kanalazzuk a tésztát a 3 formába, simítsuk el és 25-30 perc alatt süssük készre.
Hűtsük ki egy kicsit és fordítsuk rácsra a további teljes kihűlésig.

4. Keverjük össze a krémsajtot a vajjal, majd adjuk hozzá a porcukrot és keverjük lazán habosra.
Keverjük bele a vaníliát

5. Amikor a sütemény teljesen kihűlt, kenjük el a krémet a rétegek között, valamint az oldalán és a tetején.
Szórjuk meg az oldalát az apróra vágott pekándióval.

16 megjegyzés:

Csibe írta...

Nagyon szép torta, és istenien hangzik a recept! Van egy olyan édesszájú érzésem, hogy ezt ki kell próbálnom :)

gondaanyu írta...

Mostmár értem, mi is délen lakunk :):)

Dia írta...

Szia!

Ez klassz torta! Mentem a receptet.
Adsz Nekem egy e-mail címet? Lenne hozzád kérdésem, de ez a yahoo-s nem jó!
diavalfozni-jo@freemail.hu

Bianka írta...

Nagyon szépséges, és valami mennyei lehet az íze

Moha írta...

Pazar torta lett! Boldog születésnapot az ünnepeltnek!

Andi/cuki írta...

Azt hiszem ezt szeretnék nálunk is!:-))Jó is lehet, és szép is!:-))

Anikó írta...

Ez egy csodaszép torta, hétvégén nálunk is szülinap lesz + házassági évforduló, megcsinálom, csak nincs 3 db tortasütőm, így majd ki kell találnom, hogy is hozzam össze. A képed olyan, hogy csak úgy nyeltem és nyeltem...hát én is tisztára déli édesszájú vagyok.

Ottis írta...

Nagyon finom biztos, receptet mentettem!

Viki írta...

Sok boldogságot az ünnepeltnek. A torta csodálatos. Nálunk is aktuális lenne most hetente egy szülinapi torta, na de ebben a melegben? -háááát eléggé meggyőző a receptje :))

Kata írta...

Isten éltesse az ünnepelteket! a torta pedig nagyon vonzó, a másik süti meg nyilván nemsokára sorra ia kerül;)

Névtelen írta...

Mmmmm...de gusztának néz ki! Üdv.: Orsi (swe)

Alma írta...

Megsütöttem!

BRea írta...

Szia! Gyönyörű ez a torta. Azt szeretném kérdezné, hogy erre a kémre szerinted lehet tenni pillecukorból mázat? Gyémánt lakodalomra sütök emeletes tortát, és valami lazábbat szeretnék az alsó csokis emeletre. Ezt nagyon jónak találnám, ha megtartaná a pillecukrot. Próbáltál már ilyesmit? Mascarponés vagy tejszínhabos krémre ilyen bevonót?
Minden tanácsoz szívesen fogadok.
Előre is köszönöm!
Rea

Latsia írta...

Szia Rea!

Sztem ez a krém nem tartaná meg a bevonót.... én nem merem ajánlani erre a célra.

Szia Klári

marianna varga írta...

Azthiszem a következő szülinapi torta ez lessz!

Latsia írta...

Marianna, nem fogsz benne csalódni! ;)