2010. augusztus 1.

DÁN MARCIPÁNOS EPERTORTA


Egy hihetetlenül finom, dán sütemény.

Itt Svédországban még most is kapható eper, azt hiszem a napokban ismét terítékre kerül, mert akkora sikere volt:-)

DÁN MARCIPÁNOS EPERTORTA

Egy könnyen elkészíthető krémes sütemény.
Gyors, egyszerű és nagyon finom, és csak keverünk, majd sütünk!
Egy finom vajastésztán, marcipán olvasztott csokoládéval és vaníliakrémmel, a tetején friss eperrel...kell ennél több?

6-8 szelet lesz belőle


Vajastészta:

25 dkg liszt
20 dkg vaj
5 dkg cukor
1 tojássárgája

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és fóliával lefedve 30 percig a hűtőben pihentetjük.
Ezután a tésztát könnyebben nyújthatjuk ki.


Töltelék:

10 dkg vaj
10 dkg cukor
10 dkg marcipán reszelve
1 tojássárgája

Keverjük ki a cukrot a vajjal, a tojással és a marcipánnal.


A lekenéshez:
10 dkg étcsokoládé olvasztva


Vaníliakrém:

1 dl tejszín
1 dl tej
2 tojássárgája
2 ek kukorica keményítő
1 ek cukor
pár csepp vanília esszencia

Keverjük össze a hozzávalókat egy edényben.
Alacsony hőmérsékleten kevergessük, amíg besűrűsödik.
Ne forraljuk, mert összeugrik a tojássárgája!
Hagyjuk kihűlni, majd keverjük hozzá a vaníliát.

Tetejére:

50 dkg eper

ÖSSZEÁLLÍTÁS:

Nyújtsuk ki a tésztát és béleljünk ki vele egy kikent 20 cm-es tortaformát.
Simítsuk bele a tölteléket és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt süssük meg.
Hagyjuk kihűlni.
Olvasszuk meg a csokoládét vízfürdő felett és kenjük meg vele a süteményt.
Kenjük a vaníliakrémet a csokoládéra és rakjuk ki az eperrel.
Azonnal tálaljuk.

4 megjegyzés:

Bianka írta...

Csodásan néz ki

Andi írta...

Gyönyörű! Mind mindig....

Melinda írta...

Ez gyönyörű! Mentettem is. Épp tegnap vettem egy balkonepret, amely tele van virággal, és már látom hogy egy ilyen tortán fognak landolni a most érő eprek.

Csibe írta...

Gyönyörűséges!...és igencsak nekem való :)