2010. december 12.

Advent 3. vasárnapjára: MEGLEPETÉS GOLYÓK avagy lerántom a leplet....:-)


Advent 3. vasárnapjára

Az alábbi receptem már jó pár éves, többen elkészítették azóta nagy sikerrel.
Én már el is felejtkeztem róla, amikor a minap az NLC-n olvastam ismét, hogy keresik és ajánlják...:-)
Úgyhogy gondoltam itt az ideje, hogy újra elkészítsem, és fel is tegyem a blogra...
Ismét egy pillanatok alatt elkészíthető finomság, amit akár gyermeki kezecskék segítségével is összedobhatunk!:-)
Könnyen felezhető adag!
Alkohollal vagy nélküle, ugyanazt az ízt kapjuk, megoldást lásd lent a megjegyzéseimnél.

És most lerántom a leplet...:-)
Ha a masszából frissen golyókat formázunk, beleszúrjuk a fogvájókat, rövid időre a fagyasztóba tesszük, hogy gyorsan és nagyon lehűljön, akkor amikor a csokiba mártjuk, azonnal megdermed rajta a csoki szépen egyenletesen! És ezáltal szinte azonnal dobozolható, NINCS SZÁRADÁSI IDŐ!!!
Na igen... lehet, hogy erre már mások is rájöttek, de én most meg is osztom:-)
Csak egyre figyeljetek, olyan gyorsan dermed, hogy azonnal rá kell tenni a díszítést, különben késő lesz!:-)
Na jó.. azért ezt is megoldottam, mert persze én sem számoltam evvel és ezért utólag tettem a tetejükre egy pici csokipettyet, és arra szórtam a pisztáciát...

MEGELEPETÉS GOLYÓK


kb. 50 db

30 dkg keksz
10 dkg  mandula
12,5 dkg vaj olvasztva
7,5 ml tejszín
125 ml Amaretto
csokoládé bevonásra

A kekszet a mandulával összekeverjük.
Hozzáadjuk az Amaretto-t és a tejszínt, majd az olvasztott vajat is és jól összedolgozzuk.
Kézzel kis golyókat formázunk a tésztából és hűtőbe tesszük kb. 1 órára.
A csokit vízgőz felett vagy mikróban megolvasztjuk és bevonjuk vele a golyókat.
Nagyon finooom!

Latsia:
- ha valaki nem akar alkoholt tenni bele, mandulás keksszel készítse /amaretti/
- aki nem talál mandulás kekszet, és Amarettot sem akar beletenni, tegyen hozzá 1-2 csepp keserűmandula aromát
- pisztáciával szórtam meg

8 megjegyzés:

Bianka írta...

Remek ötlet, csodás golyók :)

Gesztenye receptjei írta...

Latsia!

Köszi az ötletet, ezt is sorra veszem :-))

4Gyerek írta...

hát a fotó és a leírás alapján nem csodálkozom sem azon, hogy keresik, sem azon, hogy ajánlják ezt a finomságot.

Andi/cuki írta...

Hú, ez nagyon fini lehet,a mandula, meg a likőr miatt gondolom marcipános a hatása!Karácsonyra készítek én is!:-))

Csibe írta...

Latsia, el sem hiszed, hogy ennek mennyire örülök :) ...mármint, hogy eszembe juttattad!...annak idején még én is az nlc-ről mentettem le, de úgy elraktam - biztos helyre -, hogy el is felejtettem :)
...és most itt van, de jóóóó, köszi!

Latsia írta...

Bianka, köszi, tényleg finomak!:-)

Bobbon mánia, nem fogsz csalódni! Sztem ez egyszerűsége ellenére viszi a prímet!

4Gyerek, igen, én sem, mert nagyon mutatós kis golyócska, ugyanakkor hihetetlenül finom...

Andi/Cuki, tényleg az, én Amarettot tettem bele, mert évekkel ezelőtt vettem egy üveggel, de mivel csak ilyen dolgokhoz használom nem fogy:-)
És tényleg hihetetlenül marcipán ízű...meg merem kockáztatni, hogy sokkal marcipánabb íze van, mint az "igazi" marcipánból készült dolgoknak, és épp ezért azon gondolkodom, hogy ezentúl minden marcipános sütihez teszek egy kis Amaretto-t!:-)

Csibe, örülök, hogy ráleltél megint!:-)

Szemi írta...

Ez istenien hangzik! Egy újabb recept, amit fel kell vennem a karácsonyi listámra! :))

Névtelen írta...

Latsia, írod, h marcipánabb ízű a marcipánnál. Egy sütinél ezt már én is felfedeztem, ugyanis beletettem marcipánt, de annak az íze valahol elveszett sütés közben :( Ugyanazt legközelebb kipróbáltam pár csepp mandulaaromával megfejelve, és láss csodát, sokkal finomabb lett. Azóta minden sütibe, amibe marcipán kell, teszek egy kis mandulaaromást is. (nyersen nem, csak ahol sütöm is a marcipánt, pl a tésztába reszelve)

Nyesti