2010. december 30.

BOLDOG ÚJÉVET KÍVÁNOK MINDEN KEDVES OLVASÓMNAK!

JÖVŐRE VELETEK UGYANITT!:-)*

B
ékés álmainkban ne csalódjunk soha
Oltalmazzon minket angyalok mosolya
Lelkünkben béke és szeretet virítson
Düh és gaz álnokság meg ne szomorítson
Ostoba szólamra ne hajoljon szívünk
Gazdagság kísérje minden vidám léptünk
Útjaink vigyenek igaz célunk felé
Jövendőnk munkája ne váljon keresztté
Éjszaka pompásan ragyogjon csillagod
Veled lehessek, amikor csak akarod
Egymásra találjon most minden kereső
Társával éljen minden egymást szerető
Közösen tegyük szebbé ezt a világot
Ízleljünk már most mennyei boldogságot
Váljon minden titkos, szép álmunk valóra
Áldott legyen minden együtt töltött óra
Nevetni tudjunk, és őszintén örülni
Odvas idő fogát messze elkerülni
Keveset mondok végül, de szépet: Kívánok Boldog Új Évet!

2010. december 27.

Karácsonyi képek...




Gyorsan eltelt az idén is a Karácsony... de még mindig élvezzük a gyönyörű karácsonyfa hangulatát és a sütiket... ugye?:-)
Hoztam pár képet...

Szenteste a szokásos Rántott hal, majonézes burgonya volt a vacsora (ezekről az idén nem készítettem képet) és a sok-sok aprósütemény, valamint a bejglik.
Milyen jó, hogy megfogadtam, hogy az idén nem sütök sokat... annyit, mint tavaly, tényleg nem készítettem... de azért 13 + 1-et csak sikerült:-)))
25-én az egész család nálunk ebédelt...előételeknek 3 különböző tál volt, igyekeztem minél extrább dolgokkal megpakolni ami valszeg sikerült is, mert a salátáknak és a főételnek már alig maradt hely a gyomrunkban:-))
Az egyiken különféle füstölt és marinált halak voltak orosz kaviárral, a másikon sonkafélék, magyar szalámi és kolbászkák, a harmadikon pedig különféle sajtok.
Ezutóbbira került véletlenül a fácánpástétom is, és a borsos sajt meg a hűtőben maradt... de hát a nagy készülődésbe hiba is csúszhat:-)
Volt még egy szuper finom Narancsos csirkesaláta, Ildinyónak köszönet érte!:-)
Főételnek Pulykacombokat sütöttem röstivel és kevert saláta valamint vegyeszöldség körettel....
Desszertnek pedig lásd 24-én.
26-án mi voltunk hivatalosak vendégségbe, így aznap igazán pihentem!

Receptek később...



2010. december 23.

ÁLDOTT, BÉKÉS, BOLDOG KARÁCSONYT!


Minden kedves Bloggertársamnak és Olvasómnak kívánok
Áldott, békés, boldog Karácsonyi Ünnepeket szerettel!


Porhanyós kiflik gesztenyével töltve



Ezt a receptet is a minap Mézigörl-nél találtam, Ő meg WiseLady-nél:-)
Köszönöm Lányok Mindkettőtöknek, nagyon könnyen, gyorsan elkészíthető finom kis kiflicskék lettek!:-)
Gesztenyével töltöttem én is, de csak féladagot, a tészta másik fele még egy kis mákra vár, én meg arra, hogy időm legyen....:-)
Úgy másolom ide, ahogy Mézigörl-nél találtam, pont így készítettem.

Porhanyós kiflik gesztenyével töltve

a tésztához:

200 g finomliszt

100 g rétesliszt
200 g vaj
0-5 -1 dl víz

1 ek. ecet
50 g házi vaníliás porcukor + a forgatáshoz
 egy csipet só

a gesztenyés töltelékhez:
500 g mélyhűtött gesztenyemassza

rum (ízlés szerint)
őrölt fahéj (ízlés szerint)

A kimért liszthez hozzáadjuk a puha vajat, az ecetet és a sót.
Homogén tésztává gyúrjuk. Rögtön felhasználhatjuk, de sokkal finomabb, ha egy éjszakát áll. (Én pihentettem.)
Lisztezett deszkán 2 mm-re nyújtjuk, majd 8 cm-es köröket szaggatunk.
A maradékot összegyúrjuk, és addig szaggatjuk a köröket, amíg a tészta tart.
Ezután púpos kávéskanálnyi tölteléket helyezünk rá, és széjjelebb húzzuk, hogy a kör átmérőjén végig legyen belőle.
Felcsavarjuk. Ha mindegyikkel kész vagyunk, tepsire helyezzük úgy, hogy előtte kicsit megkanyarítjuk, hogy kifliforma legyen. /A töltelékhez a gesztenyemasszát felolvasztjuk, majd kikeverjük a fahéjjal és a rummal./
Sütőpapíros tepsire helyezve, 200°C-ra előmelegített sütőben nagyjából 15 perc alatt sülnek meg.
Még forrón porcukorba forgatjuk a kifliket.

GYORS SZALONCUKOR



Úgy kezdődött, hogy Mézigörl ajánlott nekem a minap egy szaloncukor receptet... és én nem bírtam ellenállni... tudjátok, ahogy a mondás szól:
"Bárminek ellen tudok állni, kivéve a kísértést...
A kísértéstől egyféleképpen szabadulhatunk meg: ha megadjuk magunkat neki..."

Viszont időm az nem volt olyan sok, így egy rapid változatot készítettem, még aznap éjjel, Csak ugye azóta sem jártam erre, mert bizony megint nem tartom magam ahhoz, hogy kevesebb finomság legyen a karácsonyi asztalon:-)))
Ez egy gyors, töményen finom szaloncukor, nincs semmi felesleges és 10 perc munka van vele kb.
Marcipánrajongók ide!

GYORS SZALONCUKOR

20 dkg mandulamassza (2 ek Amarettoval vagy pár csepp mandulaaromával ízesítve) vagy ugyanennyi marcipán
10 dkg aszalt sárgabarack

a bevonáshoz:
10 dkg étcsoki (nálam 60%-os)
1 ek olaj kb.

A mandulamasszát lereszeljük egy nagy tálba.
Hozzáadjuk az apróra vágott sárgabarackot és az Amaretto-t (mandulaaromát).
Összegyúrjuk, és kis golyókat formázunk belőle.
Kicsit megnyomodjuk, hogy hasáb alakot vegyen fel és betesszük a mélyhűtőbe 10 percre.
(Erre azért van szükség, hogy könnyebb legyen a csokiba mártani és az gyorsan megszáradjon rajta.)
A csokoládét a mikróban 1 perc alatt megolvasztjuk, hozzákeverjük az olajat.
Fogunk egy kis lehűlt marcipánhasábot,  egy fogvájót szúrunk az aljába és a csokiba mártjuk, a csoki azonnal megszilárdul rajta, majd egy dobozba(cipős pld.) szúrjuk.
Minddel így járunk el és hűtőszekrénybe tesszük.
Amikor díszíteni vagy ajándékozni szeretnénk, csomagoló papírba tekerjük.

2010. december 18.

ÁFONYÁS PISZTÁCIÁS FEHÉRCSOKOLÁDÉ SZELET


 
Egy újabb finomság... novemberben készítettem, most vettem elő a mélyhűtőből, hibátlan!
A közeledő Karácsonyra vagy Szilveszterre is készülhet, hogy aztán az ünnepi asztalról csemegézhessük.
Jópofa gasztroajándék is lehet szépen csomagolva.

ÁFONYÁS PISZTÁCIÁS FEHÉRCSOKOLÁDÉ SZELET


45 dkg fehércsokoládé aprítva
20 dkg aszalt áfonya
15 dkg hámozott pisztácia

A csokoládét vízfürdőn vagy duplaaljú edényben megolvasztjuk és belekeverjük a gyümölcsöket.
A keveréket egy sütőpapírral bélelt tepsire öntjük és elsimítjuk.
Hagyjuk teljesen kihűlni (akár a hűtőszekrényben is), majd darabokra törjük és kínáljuk.




PUHA MÉZES



Tegnap gyönyörű mézes pogácsákat láttam Mézigörl-nél, aztán rájöttem, hogy én ezt sütöm évek óta, Katakonyha-tól kaptam anno az NLCN-n, (akkor még azt sem tudtuk mi az a blog) viszont a itt még nincs fent, csak a régi konyhás oldalamon...:-)

Pedig ez nem más, mint LAJOS MARI receptje!


Ez a mézes már sütés után puha, nem kell várni vele és később sem keményedik meg!
Nekem is a rozslisztes mézes az igazi!
Én nem osztottam el a tésztát, egyszerűen csak kézzel golyókat formáztam belőlük, kicsit lenyomtam, lekentem, közepükbe a csonthéjas és sütőbe velük!:-)
Ide az eredeti receptet másolom be, én ennek a felét csináltam és így lett nekem 40 db.
Ja, és én a féladagba is 2 ek mézesfűszert tettem, hagy legyen nagyon mézesfűszeres!:-))
Ez egy annyira jó recept, a tészta elkészítése van vagy 10 perc:-))) aztán másnap a formázás is kb. annyi:-))

PUHA MÉZES Lajos Mari receptje


a tésztához:

125 g méz
125 g margarin
3 tojás
1 citrom
250 g porcukor
250 g finomliszt
250 g rozsliszt
1 tk szódabikarbóna
2 ek mézesfűszer - keverék / Kotányi
1 csipet só

a kenéshez és a díszítéshez:

1 tk. tej
1 tojás
dió, mandula és mogyoró vegyesen

Felforrósírjuk a mézet a vajjal/margarinnal, hagyjuk kihűlni.
Simára keverjük a tojásokat a 2 ek. citromlével és a porcukorral, hozzáadjuk a mézes keveréket.
Összekeverjük a liszteket a szódabikarbónával, a fűszerekkel és a citrom reszelt héjával, több részletben a mézes-tojásos keverékhez adjuk, alaposan összekeverjük.
Elsimítjuk a tetejét, folpackkal letakarjuk, és a hűtőszekrényben legalább 3 órát, még jobb, ha egy éjszakán át pihentetjük-hűtjük. (Nálam 1 éjszakát pihent, nem kell megijedni, nagyon folyós a tészta, / talán pont ezért lesz olyan puhácska / de másnap reggelre tökéletes!
 A tésztát lisztezett munkalapon lazán átgyúrjuk, 4 részre osztjuk, és 4 db rudat sodrunk belőle.
Mindegyiket 10 egyenlő részre vágjuk, és lisztes kézzel gombócokat formálunk belőlük.
Kissé ellapítjuk, fakanállal nem túl mély lyukat nyomunk a tetejükre.
Egymástól 4-5 cm távolságra sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, tetejüket megkenjük a tejszínnel elhabart tojással, és a mélyedésekbe 1-1 szem mogyorót mandulát vagy diót nyomunk.
200°C-ra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük, még melegen leválasztjuk őket a sütőpapírról, és rácsra rakosgatva hagyjuk teljesen kihűlni.
Jól záródó fém- vagy műanyagdobozban 3-4 hétig eltarthatók.

2010. december 17.

PEKÁNDIÓS KEKSZ


Mondtam már, hogy nagyon szeretjük a pekándiót? És azt, hogy szeretem a pillanatok alatt elkészülő finomságokat? Nem? Dehogynem!!!:-))
Sztem sokkal finomabb a pekándió, mint a hagyományos... és persze drágább is, de itt délen nem nagy a különbség...:-)
Ezt a kekszet már régóta kinéztem magamnak, csak valahogy keveseltem a vajat bele, féltem, hogy nem áll össze a tészta..
Hát... be is jött:-) Na de azért ennyiért nem adjuk, úgyhogy tettem még hozzá egy picit és rendben lett.
Nem mondom, hogy a recept hibája volt a kevesebb vaj, lehet, hogy itt más a liszt, hiszen többször tapasztaltam már, hogy kicsit változtatni kell az arányokon azoknál a sütiknél, amiket előzőleg Göteborgban sütöttem meg.
A már megnövelt mennyiséget írtam a receptbe.

Ez egy kisadag, lehet duplázni vagy triplázni, de én azért sütöttem ezt a mennyiséget, mert tudom, hogy vannak akiknek sok egy 60 vagy 100 db-os keksz recept.
Meg azért is, mert ugye nem ez az egy édesség készül Karácsonyra...:-)
Mondjuk az eredeti recept szerint 30 keksz lesz belőle... nekem 12 lett:-))


PEKÁNDIÓS KEKSZ

12 dkg pekándió
6 dkg puha vagy olvasztott vaj
6 dkg porcukor
5 ml vanília esszencia
8 dkg liszt

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A dió 1/4-ét apróra vágjuk és félretesszük.
Krémesre keverjük a vajat a porcukorral és a vaníliával.
Hozzáforgatjuk a diót és belekeverjük a lisztbe.
Lisztes kézzel teáskanálnyi mennyiségű tésztából golyókat formázunk.
Egy kikent tepsire tesszük őket és mindegyik közepébe egy fél pekándiót nyomunk.
10 perc alatt megsütjük, hűlni hagyjuk majd megszórjuk porcukorral.

2010. december 16.

DIÓS LINZER



Itt az újabb Karácsonyra készült süti, már pakolom is a dobozokba...tudtam, hogy az idén is sütidömping lesz, hiába fogadkoztam, hogy az idén nem...:-)
Hihetetlenül diós ízű, mert kívül-belül diós.
Lehet, hogy egy kicsit kevesebb vaj is elég bele, mert nyújtáskor elég rendesen alá kellett liszteznem:-)

DIÓS LINZER


20 dkg liszt
10 dkg darált dió
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 késhegynyi sütőpor
1 tojássárgája

A hozzávalókból összeállítjuk a tésztát és 1 órára behűtjük.
A tésztát jól lisztezett felületen kinyújtjuk és ízlés szerinti formáksza kiszúrjuk.
A felének a tetejét lekenjük a tojásfehérjével és megszórjuk aprított dióval.
180 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük és rácson kihűtjük.
Ízlés szerinti lekvárral töltjük.

2010. december 15.

MARCIPÁN HÓGOLYÓK


Nálunk ugyan 20 fok van és melegen süt a nap, de az adventi készülődés hangulata járja át a házakat.
Mindenfelé finom mézes, fűszeres illatokat lehet érezni és karácsonyi zenéket hallgatunk az autóban, üzletekben, kávézókban, éttermekben. Ez olyan kellemes, olyan meghitt.... szeretem a decembert!
Mindenki vidám és mosolygós, a játéküzletek tele csodálatosan szép dolgokkal, jó most gyereknek lenni és persze szülőnek is!
Én már megvettem az ajándékokat, amiket persze majd a Jézuska tesz a fa alá Szenteste...:-)

Na de vissza a konyhába!:-)))
Egy újabb pillanatok alatt elkészíthető finomság az adventi készülődésre és az Ünnepekre.
Ha nincs robotgép, megteszi a reszelő is, aztán jöhet a kézi gyurmázás!
Ha kicsit megnedvesítjük a kezünket a golyók formázásakkor, jobban tapad rájuk a porcukor.
Ha előre elkészítjük, nem kell porcukorba hempergetni, csak úgy a'la natúr be a hűtőbe, majd kínálás előtt nedves kézzel átsimítjuk és mehet a porcukorba!
Szépen becsomagolva kedves gasztroajándék is lehet:-)

MARCIPÁN HÓGOLYÓK


10 dkg marcipán vagy mandulamassza
5 dkg csokicsepp
6 dkg keksz
2 ek rum vagy Amaretto ízlés szerint

porcukor a hempergetéshez

A hozzávalókat a konyhai robotgép aprítókéses részével majdnem krémesre dolgozzuk.
A masszából golyókat formázunk és porcukorba hempergetjük.
Kitűnően tárolható és az adag könnyen duplázható.

2010. december 14.

CSOKIGOLYÓ KOSZORÚ

































                                                                              

CSOKIGOLYÓ KOSZORÚ

Az alábbi csokigolyó, egy jellegzetes svéd édesség.
Most azonban egy ünnepi édességgé varázsoljuk egy kis rafinériával!
A téli koszorú akár az ünnepi asztalra, akár ajándéknak kitűnő választás!
Az alap egy hungarocell karika, amiket ezek a könnyen és pillanatok alatt elkészíthető csokigolyók varázsolnak télies, ünnepies hangulatúvá.

30 db golyó lesz belőle:

10 dkg vaj
1 dl cukor
1 evőkanál vaníliáscukor    
3 evőkanál kakaó
3 dl zabpehely
3 evőkanál hideg, erős feketekávé

A szóráshoz:
1 marék szórócukor

Megolvasztjuk a vajat és összekeverjük a többi hozzávalóval.
1 órára a hűtőbe tesszük a masszát, hogy megkeményedjen egy kicsit és ezáltal jól formázhatóvá váljon.
Golyókat gömbölyítünk belőle, amiket szórócukorba hempergetünk.

Közben, amíg a golyók hűlnek, a hungarocell karikába 3 sorban fogvájókat szúrunk.
Amikor a csokigolyók elkészültek, rögzítjük őket fogvájókon, és a koszorú tetején egy szalagot húzunk át.

2010. december 13.

Sorsoltunk és még egy kis meglepetés is van...


Az ITT  említett ötletem alapján az Állandó Olvasóim között kisorsoltunk 2 kis apróságot Karácsonyra.
A nyertesek : LOBELIN és SZEMIRÁMISZ gratulálok a nyerteseknek sok szeretettel, és remélem sikerül egy kis aprócska örömet okozni Nektek.

Ámde a kislányom annyira belejött... hogy nem akarta abbahagyni, így, hogy béke legyen még 1 nevet kihúzott a dobozból...így lett egy 3. nyertesünk is, aki nem más, mint
MÉZIGÖRL és a fenti kis gingerbreadman formakiszúrót kapja tőlem szeretettel.:-)

Kérlek Titeket, mihamarabb jelentkezzetek az emailcímemen, hogy gyorsan feladhassam az ajándékokat!
Köszönöm szépen!:-)

2010. december 12.

Advent 3. vasárnapjára: MEGLEPETÉS GOLYÓK avagy lerántom a leplet....:-)


Advent 3. vasárnapjára

Az alábbi receptem már jó pár éves, többen elkészítették azóta nagy sikerrel.
Én már el is felejtkeztem róla, amikor a minap az NLC-n olvastam ismét, hogy keresik és ajánlják...:-)
Úgyhogy gondoltam itt az ideje, hogy újra elkészítsem, és fel is tegyem a blogra...
Ismét egy pillanatok alatt elkészíthető finomság, amit akár gyermeki kezecskék segítségével is összedobhatunk!:-)
Könnyen felezhető adag!
Alkohollal vagy nélküle, ugyanazt az ízt kapjuk, megoldást lásd lent a megjegyzéseimnél.

És most lerántom a leplet...:-)
Ha a masszából frissen golyókat formázunk, beleszúrjuk a fogvájókat, rövid időre a fagyasztóba tesszük, hogy gyorsan és nagyon lehűljön, akkor amikor a csokiba mártjuk, azonnal megdermed rajta a csoki szépen egyenletesen! És ezáltal szinte azonnal dobozolható, NINCS SZÁRADÁSI IDŐ!!!
Na igen... lehet, hogy erre már mások is rájöttek, de én most meg is osztom:-)
Csak egyre figyeljetek, olyan gyorsan dermed, hogy azonnal rá kell tenni a díszítést, különben késő lesz!:-)
Na jó.. azért ezt is megoldottam, mert persze én sem számoltam evvel és ezért utólag tettem a tetejükre egy pici csokipettyet, és arra szórtam a pisztáciát...

MEGELEPETÉS GOLYÓK


kb. 50 db

30 dkg keksz
10 dkg  mandula
12,5 dkg vaj olvasztva
7,5 ml tejszín
125 ml Amaretto
csokoládé bevonásra

A kekszet a mandulával összekeverjük.
Hozzáadjuk az Amaretto-t és a tejszínt, majd az olvasztott vajat is és jól összedolgozzuk.
Kézzel kis golyókat formázunk a tésztából és hűtőbe tesszük kb. 1 órára.
A csokit vízgőz felett vagy mikróban megolvasztjuk és bevonjuk vele a golyókat.
Nagyon finooom!

Latsia:
- ha valaki nem akar alkoholt tenni bele, mandulás keksszel készítse /amaretti/
- aki nem talál mandulás kekszet, és Amarettot sem akar beletenni, tegyen hozzá 1-2 csepp keserűmandula aromát
- pisztáciával szórtam meg

2010. december 11.

ADVENTI ÉS KARÁCSONYI SÜTIJEIM...2008, 2009, 2010..





   1. KÉP: 2008-AS SÜTIK
2-3. KÉP: 2009-ES SÜTIK
4-5. KÉP: 2010-ES SÜTIK

Íme az adventi és karácsonyisütijeim képei összegyűjtve, mindegyik receptje megtalálható a Karácsonyi recept-nél oldalt a címkefelhőben valamint ajánlom még a Keksz címszóra való kattintást, ahol további 24!! féle kekszrecept lapul:-))
Kellemes nézelődést kívánok!