2011. január 18.

Γαλακτομπούρεκο - GÖRÖG KRÉMES


Az alábbi recept nálunk etalon!:-)
Én személy szerint 11 éve szeretem ezt az édességet, és pont így, ahogy Anyósom készíti...
A képet 2008-ban csináltam róla itt, Cipruson.
A receptet Trinitynek ajánlom, de gondolom másoknak is tetszeni fog, garantálom, hogy nagyon finom!
Mindenképpen a szirupot kell először elkészíteni azért, mert hidegen szabad csak a kisült édességre önteni. Ennek oka, hogy a meleg szirup túlságosan felpuhítaná a tetején a tésztát és szétmenne!
A sütés előtt pedig azért kell megkenni a legfelső réteslapot, hogy ne süljön hirtelen meg a teteje.

Γαλακτομπούρεκο - GÖRÖG KRÉMES

szirup:
2 pohár cukor
1,5 pohár víz

Ezekből szirupot főzünk 8-10 perc alatt, majd ha kicsit kihűlt, hozzákeverünk 1 ek konyakot, pár szem egész szegfűszeget és 1 darabka fahéjat.
Amikor teljesen lehűlt a szirup, leszűrjük természetesen.

tészta:
16 db réteslap
3-4 ek olaj a kenéshez

krém:
1 l tej
2 tojás
3 ek cukor
8 ek keményítő

A krém hozzávalóit egy edényben felmelegítjük, a keményítőt a végén keverjük hozzá, felforraljuk és besűrítjük, folyamatosan kevergetve.
Hűlni hagyjuk egy kicsit, majd amikor langyosra hűlt, hozzákeverünk 1 ek vajat, 1 ek vaníliát és (ha van) 1 ek narancsvirág vizet.

Közben 8 db réteslapot olajjal megspriccelünk és egymásra fektetve egy velük azonos méretű tűzálló tálba vagy tepsibe, fektetjük.
Amikor a krém kicsit meghűlt, ráöntjük a réteslapokra a krémet és a maradék 8 réteslapot is egyenként olajjal spricceljük és a krémre fektetjük. 
Vízzel kicsit megkenjük.
180 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük. 
Rózsaszínesnek kell lennie a tésztának.
Ahogy megsült, még forrón ráöntjük a hideg(!) szirupot.
Langyosra vagy jól behűtve tálaljuk.



13 megjegyzés:

trinity írta...

Latsia,
meg fogom sütni!!! Köszönöm szépen, isteni!

Ottis írta...

Milyen aranyos az új fejléced!!És a süti is nagyon guszta!

Orsi írta...

Atyaég! Ez nagggyon tetszik! BIztosan ki fogom próbálni!

Mézigörl írta...

Igen, igen, igen! :-DD Szuper, imádom az ilyen édességeket! Mindenképpen kipróbálom, nagyon jól néz ki! :-DDD

H. Mária írta...

Már mentettem is magamnak a szakácskönyvembe. :)

Andi/cuki írta...

Hú, már a látványtól híztam, isteni lehet !Ki kell próbáljam!:-))

Ditta tortái írta...

Hú ez nagyon jól néz ki,mindenképpen kiszeretném majd próbálni,köszönjük Latsia:-)

Citromhab írta...

Galaktobureko, igen, ez egy nagyon-nagyon finom süti:-)

Gizi írta...

Nagyon guszta, és isteni finom lehet. De jó hogy hozod ezeket a régi receptjeidet, nekünk szerintem mind új lesz egytől-egyig.:)

Alexandra írta...

Nahát, ez nem grízzel készült? Ezt a változatot nem ismertem - de a sütit imádom :)

Bianka írta...

Ez nagyon tuti, lehet hogy hétvégén időt is szakítok rá :)

Ami írta...

Húú de klassz! Na ezt tuti kipróbálom ! :)

Latsia írta...

Trinity, ok:-)

Ottis, köszi!:-)

Orsi, majd mesélj!:-)

Mézi, várom a beszámolót, de nehogy szebbet csinálj!:-)

Mária, megtisztelsz!

Andi, ahogy elnézem Neked lehet, csinos vagy!:-)

Citromhab, bezony!:-)

Gizi, remélem lesz köztük olyan, amit használhattok!:-)

Alexandra, a görög krémesben (ahogy semmilyen krémesben) nincs gríz.
A Bougatsa-ban viszont van és nagyon jól áll neki!

Bianka, nem bános meg!:-)

Ami, elmondod, hogy ízlik ugye?:-)