2011. január 24.

MARHARAGU PETREZSELYMES GOMBÓCKÁKKAL


Ismét egy régi recept, én akkor csak féladagot csináltam és borjúhúsból, így a ragu főzési ideje csak 30 perc volt + a gombóckákkal.

MARHARAGU PETREZSELYMES GOMBÓCKÁKKAL


6 főre
1 adag: 385 kcal

1 kg sovány marhalábszár
1 ek olívaolaj
400 g vöröshagyma cikkekre vágva
250 g sárgarépa felszeletelve
250 g rutabanga / karórépa / felkockázva
1 ek liszt
2 kk szárított fűszernövény-keverék
400 g darabolt paradicsom
6 dl marhahúshúsalaplé
só, bors

a gombóckákhoz:

175 g sütőporral elkevert liszt
50 g margarin 70%-os
3 ek összevágott, friss petrezselyem
csipet só
6 ek hidegvíz

A húst vágjuk 2,5 cm-es kockákra.
A zsiradékon pirítsuk meg a hagymát, majd vegyük ki és tegyük a helyére a húst és süssük pár percig, majd tegyük a hagyma mellé.
Tegyük a serpenyőbe a zöldségeket, pirítsuk 1-2 percig, majd tegyük hozzá a hagymát és a húst, valamint forgassuk át a liszttel.
Adjuk hozzá a fűszerkeveréket, az alaplét és a paradicsomot.
Pároljuk kb.2 óra alatt fedő alatt puhára, időnként megkeverve, de forrnia nem szabad, mert rágós lesz a hús.
Közben készítsük el a gombócokat:
A lisztet sózzuk, morzsoljuk bele a margarint, adjuk hozzá a petrezselymet és ízlés szerint fűszerezzük.
A közepébe alakítsunk ki egy kis mélyedést és öntsük bele a tejet, majd dolgozzuk lágy tésztává.
Amikor a hús megpuhult, fűszerezzük a ragut ízlés szerint, majd kanalazzuk a raguba a tésztát, egymástól távol.
Főzzük még 20 percig, amíg a gombócok megdagadnak-megfőnek.


8 megjegyzés:

Nelli írta...

Finom lehet!:-)A gombóc recit is elcsentem.:-)

Ms. Poppy írta...

Ez a tányérnyi finomság le szeretne ugrani a képről, és az én ebédlőasztalomra szeretne esni.:) Csodaszépek a színei, képzeletben meg az ízei is.

Cukroskata írta...

Én is ilyesmit főztem tegnap, csak csirkecombból :-)

Bianka írta...

Nagyon finom, igazán tetszik

Ditta tortái írta...

Latsia,eszméletlen gyönyörű tálalás,és a kaja az meg csodás:-)

Szemi írta...

Nagyon étvágygerjesztően néz ki!

Kata írta...

Én nagyon régen készülök erre, de komolyan! tutira finom lehet!!!

Viki írta...

Jaj!!! ez aztán a nekem való. Igy ahogy van, akár egész adag is jöhetne. Nagyon jól néz ki. Majd desszertnek teszek mellé egy kis görcsoldót :)))