2011. március 12.

EGYSZERŰ FŰSZERES BARNA KENYÉR SÖRREL


Egy pár mondat, mielőtt nekikezdünk..
Mostanában Manitoba liszt-tel sütöm a kenyereket és hihetetlenül jobbak lesznek, mint a sima kenyérliszt vagy az eddig mindenki (általam is) istenített tönkölybúza liszt...
Ez a búzaliszt féle sokkal jobb minőségű, nagyobbra kelő, könnyebben kezelhető kenyereket eredményez, (mert jóval nagyonn a sikértartalma) mint az összes többi búzafajtából készülő liszt!
Külföldön a legtöbben (pékségek és a háziasszonyok is) ebből sütnek, Magyarországon még nem hallottam senkitől róla, (ez azért elég fura) de szerencsére, ahogy látom,  ITT már kapható!:-))
Evvel a liszttel annak is sikerül a kenyér, aki nem kap jó minőségű hagyományos kenyérliszteket, vagy nem pakolja tele a tésztát ecettel vagy citromsavval esetleg utólag hozzáadott sikérrel....:-)

Az alábbi kenyérnél is ezt használtam, bár itt inkább egy tömörkésebb. puha kenyér volt a cél, csak épp nem volt itthon más fehérliszt és ezért tettem ebbe is.
Na és akkor a mai kenyérkéről:-)

Ettetek már kedves Bloggertársaim svéd kenyeret?
Olyan igazi fűszerest, szaftosat, barnát? Igen? Na akkor tudjátok miről beszélek.
Aki meg nem, most megsütheti nagyon könnyen és gyorsan!:-)
Ez az a fajta kenyere a svédeknek, ami kicsit az ő mézeskalácsukra (pepperkaka) hasonlít, de nem édes! Nagyon nagyon finom és különleges ízű, az elkészítése azonban nagyon egyszerű.
Sörkenyeret, sörkiflit már évek óta sütök, de ilyet most először.
A belevaló adag nem tévedés, fél liter sör kell bele, lágy tészta lesz, ami azonban kelés után lazán formázható, de gyúrni tilos!

EGYSZERŰ FŰSZERES BARNA KENYÉR SÖRREL

5 dkg élesztő
1 üveg barnasör (0,5 liter)
2 tk só
0,5 dl sötét nádcukorszirup
1 ek őrölt keserűnarancspor (elhagyható, egyébként ez őrölt szárított narancshéj )
1 ek őrölt gyömbér
1 tk őrölt szegfűszeg
12 dkg rozsliszt
50 dkg manitoba liszt

Az élesztőt feloldjuk a sörben és összekeverjük a fűszerekkel és a sziruppal.
A lisztbe keverjük a sót és hozzákeverjük az előzőkhöz.
Néhány perc alatt megdagasztjuk a tésztát.
Egy tálba tesszük és lefedve pihentetjük  min. 45 percig, de nem tovább, mint egy 1 órát, mert megerjed!
Lisztezett felületen 2 veknit formázunk (de ne gyúrjuk) a tésztából.
(Lehet kikent formákban is sütni.)
225 fokos sütő alsó rácsán sütjük meg kb. 30 perc alatt, megkopogtatjuk az oldalain és ha üreges (tehát megsült) kongania kell.

8 megjegyzés:

Illéskrisz Konyhája írta...

Jaj, már megint egy csodás rusztikus bagett. Tea vajjal elropogtatni...Hmmmm, de fini lehet! Nagyon guszta!

Bianka írta...

Nagyon gusztusos képek

Lobelin írta...

Megjött:) Finom volt, köszi!:)))

L.Krisztina írta...

Hű ez nagyon guszta !!!

barbette írta...

Nagyon szépek. Igazi rusztikus kenyérkék. Én is szoktam sörrel sütni.

Szemirámisz írta...

Ezek a kenyérkék igazán csodálatosan néznek ki! Nagyon különleges a fűszerezése is.
Erről a lisztről még én sem hallottam, de majd utánanézek. :))

Turák Kinga írta...

ezt a számomra ismeretlen lisztet, mivel lehet helyettesíteni? :)

Latsia írta...

Kriszti, na igen, igazán fnom kenyérke lett:-)

Bianka, L.Krisztina, köszi.

Lobelin, örülök:-)

Barbette, én is, de az csak sörös kenyér, ennek az ízvilága teljesen más.

Szemi, ha tudsz, vegyél mindenképpen, hihetetlenül jó!

Kinga, ez egy búzaféle... ha nem kapsz ilyenből készült lisztet, bármilyen más jómínőségű búzaliszttel helyettesítheted.