2011. április 2.

DIÓCSKA







Krisztinél
láttam ezt a jópofa, nálunk eddig nem ismert aprósütit.
Akkor döntöttem el, hogy márpedig nekem ilyen sütő kell... és meg is találtam, igaz az enyém orosz, nem lengyel, de ez nem változtat az örömömön!:-)
Kriszti tésztáját készítettem el, nem volt kedvem és időm sem kísérletezni másikkal és különben is, nekem az Ő neve garancia a sikerre... Krisztikém, nagyon köszönöm!:-)*
Tölteléknek volt itthon ganache /csokoládékrém/ (a macaronoktól maradt meg) és azzal töltöttem, valamint sós töltelékkel is, amit Philadelphia sajtkrémből készítettem, különböző fűszerezéssel.
Az egyik csípős, a másik fokhagymás volt.

Íme:

DIÓCSKA


tészta:
5 dkg cukor
12.5 dkg vaj
1 tojás
1/2 cs. vaníliás cukor
20 dkg liszt
csipet sütőpor

A vajat habosra keverjük a kétféle cukorral és a tojással.
Ezután hozzáadjuk a lisztet, és lágy állagú tésztát gyúrunk belőle.
Ujjbegynyi tészta golyókat formázunk a tésztából, majd az olajjal kikent forró sütőben kisütögetjük a héjakat.

töltelék
:
15 dkg étcsokoládé
1 dl tejszín
3,5 dkg vaj

A hozzávalókat összeolvasztjuk és behűtjük, hogy majd a kész sütiket megkenjük vele.


15 megjegyzés:

Mézeskalács írta...

Ez valami szuper!
Nagyon tetszik ez a sütő nagyon jó! Még csak nem is láttam ilyet soha. Hogyan lehet ilyenhez hozzájutni?

Thrini írta...

Jajj, ezt imádom!!! Egyik nénikém sütött ilyet állandó jelleggel gyerekkoromban, vagy ehhez nagyon hasonlót. Viszont a forma az nem ez, hanem egyesével kellett beletömködni a tésztát kis különálló fém formákba. Nem csak dió, hanem kifli formája is volt. Isteni a tölteléke is. :)

Az első fotó csodás!!! :)

Nelli írta...

De gyönyörűek!:-)

Szabó Réka Manon írta...

Jaj, de megkóstolnám! :) Olyan szépek lettek! :) Ennek a sütőformának mi a neve? Még sosem láttam ilyet! O.O

Blogkonyha írta...

Jaj de szuperek lettek! Örülök, hogy Te is szert tettél erre a csoda sütőre! Hogy voltál megelégedve a tésztával? Szerintem nagyon könnyű vele dolgozni, pikk-pakk meg van..Ugye? Nagyon guszták, ügyes vagy!!!

Névtelen írta...

Ránézésre is fáj a szívem érte, szuperek!!!
Próbálok hozzájutni ehhez a sütőhöz én is, tudnál ebben segíteni???
Nagyon ügyes vagy!!
Marika

Gesztenye receptjei írta...

Húúú micsoda forma, süti, na meg képek!
Kellett ezt nekem látni:-)
Én is azt kérdezném, hol lehet ilyen sütőt kapni. Nálunk biztos nem Mo.-on:-)
Nagyon klassz!!!!

Anazar írta...

Diócska!! Ezer éve nem ettem már. Nagyim készítette karácsonyra, de mint Thrini írta, a nagyim is külön kis formákkal dolgozott. A tészta sötétebb volt, a krém pedig világos és diós, azt hiszem vajas diós. Nesze neked honvágy meg gyerekkori ízek.

Bianka írta...

Nagyon guszta

Szemi írta...

Hú, de guszták, ebből szívesen kóstolgatnék. :)

Emoke írta...

Ez nagyon jól néz ki! :) Ilyen sütőt én még nem is láttam. :(

Gizi írta...

Gyönyörű, csodaszép!!! Imádtam a régi lakodalmakba mindig ezt kerestem, és jó sokat felfaltam. Azóta se ettem, pedig milyen finom. A recept már megvan, köszönet érte. Már csak ilyen formára kell valahol szert tennem.:)

Mónika írta...

Gyerekkoromból emlékszem rá. Vajon hol lehet ilyen sütőt kapni? Ja más is kérdezte már.

Latsia írta...

Köszönöm Mindenkinek!:-)

Szerintem amire sokan emlékszünk, mint régi esküvőkön, vagy családi összejöveteleken előszeretettel sütött hasonló süti, az a: MANDULA
Anna a tésztáját kellett egyesével kézzel nyomkodni a kis formácskákba és SÜTŐBEN megsütni.
Ez nem az, viszont ez még könnyebben elkészíthető.

Sokak kérésére ideírom, én az EBAY-en vettem.

Kriszti, igen, tökéletesen igazad van, szuper a tészta, nagyon könnyű vele dolgozni! Köszönöm mégegyszer Neked!:-)

petpet írta...

Kedves Latsia!

Milyen néven keressem az e-bayen? Előre is köszönöm a választ!