2011. június 5.

FAGYIAJÁNLÓ 13 fagylaltom...

Eddig 13 különböző fagyit készítettem és nem egy alapreceptből, valamint géppel és gép nélkül is.
Amiket most ebbe a posztba gyűjtöttem, és majd ha még készülnek újabbak (naná, hogy készülnek még), akkor azokat is bepakolom ide.
Jöjjenek akkor először a fagyik, aztán a tapasztalatok!:-)

DAIM CSOKIFAGYI




EPRES CHEESECAKE FAGYI



SÁRGADINNYE FAGYI EPERREL



MÁLNAFAGYI






MOGYORÓVAJAS FAGYI


BOUNTY FAGYI




CSOKOLÁDÉFAGYI




KARAMELLES DIÓFAGYI



RUMOSDIÓ FAGYI




VEGYES GYÜMÖLCSFAGYI JOGHURRTAL



SÁRGABARACKFAGYI





ÁFONYÁS TÚRÓFAGYI (TORTA)


Azt hiszem ezek után van némi tapasztalatom a fagyikészítés terén, még ha nem is annyi, mint egy cukrásznak természetesen.
Elmondhatom, hogy a legfinomabb fagylalt tojássárgájával készül főzve, persze a tojásnélküliek is finomak, de van különbség. Csak persze az ember mindig siet - na ez ránk itt Cipruson azért nem annyira jellemző:-)) - és hajlamos az egyszerűbb receptekkel beérni, és ez természetes. Sokan a cukrozott sűrített tejjel próbálják kiváltani a tojás hiányát, állagra sikerül is, én is készítettem így, de azért... már csak ugye kalóriában is hatalmas bomba, gondoljunk csak bele a cukrozott sűrített tej 43%-a!!! cukor...azért ennyi cukorra egy fagyinak sincs szüksége. Legalábbis én soha nem tettem bele ennyi cukrot egy sűrített tej nélkül készült fagyiba, tehát nem gondolom, hogy szükséges lenne...de ez is ízlés és főképp egészség kérdése.

Azt hiszem, hogy ha valaki igazán jó fagyit akar kínálni akkor válassza a tojással készültet, még ha pár perccel tovább is tart az elkészítése.

A másik a zsírtartalom... gyümölcsfagyiknál inkább a joghurt a nyerő, de attól nem lesz elég krémes! Hacsak nem görög joghurttal készítjük, ami ugye 10%-os zsírtartalmú. De ha még krémesebbet szeretnénk, bátran tegyünk bele ricottát vagy áttört túró, csak egy picit készítsük édesebbre.

A harmadik dolog a gép vagy gép nélkül... véleményem szerint géppel sokkal jobb lesz a fagyi. Vannak fagylaltok, amik anélkül is játszanak, de a legtöbb nem.
Géppel:
- gyorsabban megvan, félóra alatt ehetjük a fagyit, ami nem elhanyagolható szempont, sőt!
- nem időigényes az elkészítés (nem kell időt szánni az időnkénti megkeverésre fagyasztás közben, ami nem is tesz túl jót, mert a fagyasztás ezesetben tartósítás, abba meg időnként belezavarni...)
- egyenletesebb lesz az állaga stb.



9 megjegyzés:

családi tűzhely írta...

Mesés felhozatal!

Éva írta...

Ebből a kínálatból igazán nehéz választani, szerintem így egymás után jöhet az egész!

Gesztenye receptjei írta...

Latsiám!
Ez maga a csoda, ennyi féle fagyi, nagyon klassz, hogy így összegyűjtötted képekkel.
Annyira szerettem volna én is gépet, mert tudom, hogy azzal lehet klassz fagyit készíteni, de nem fér be a hűtőbe sehogy sem:-)

Márti írta...

Fantasztikus felsorolás! most megyek és iszom egy pohár vizet:(

Bianka írta...

ÓÓÓÓÓ fagyi :)

marisz57 írta...

Kedves Latsia!
Már kinéztem magamnak a fagyikból is . Tőled már több receptet kipróbáltam, mindig szívesen járok hozzád, ezért most szeretnék átadni egy díjcsokrot. Szeretném, ha elfogadnád és légyszíves nézz be érte hozzám: http://tortafuggo.blogspot.com
Üdvözlettel:marisz57

Unknown írta...

A héten minden nap készítettem fagyit, ma epreset, holnap pedig mogyoróvajas van betervezve.:) Én is a gépre szavazok, biztos nem kevergetném botmixerrel félóránként... Joghurt helyett lehet használni tejfölt is, az zsírosabb.

Száva írta...

Eddig csak habverővel kevert fagyikat készítettem, de elég meggyőzően érveltek a gépek mellett. Ezer és egy fajta van, nem ruháznék bele vagyonokat, szerintetek működőképes lehet ez?
(http://annostore.hu/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=19587&category_id=176&option=com_virtuemart&Itemid=1)

Bocsánat, hogy ilyeneket hozok fel, de kevés róla neten a vélemény, info és nem szeretnék egy szekrényen porosodós gépet venni..
Nagyon köszönöm, ha megnézitek, véleményezitek!
Tegnap feltöltöttem a hűtőt tejszínnel, a hétévégén már fagyizunk:)

Latsia írta...

Családi tűzhely, köszi, folymatosan bővítem majd..:-)

Éva tartsd a tányérkádat!:-)

Gesztenye mekkora a mélyhűtőd?

Márti, nálunk sem én vagyok a fő fagyifogyasztó... játszik a víz nálam is:-)

Bianka, óóóó igen!:-)))

Marisz kedves, köszönöm szépen, megtisztelsz!

Anan, tökéletesen egyetértek, igazad van!

Száva, szerintem simán! A legegyszerűbb fagyigép is megteszi, a lényeg, hogy beférjen a tartálya a mélyhűtődbe.