2011. október 2.

LEFKARA A csipke és az ezüst otthona


























































1-3. AJTÓK
4-9. MÚZEUM
10-11. TEMPLOM
12-13. ÜZLETEK
14. ÉTTERMEK
15. FÜGEPASZTA HÁZILAG
16- UTCAKÉPEK, HÁZAK, KILÁTÁS LEFKARA-BÓL

Lefkara-ban (Λεύκαρα)  jártunk... gyönyörű hegyi falu, a Trodos hegység déli oldalán.
1100 lakosa van és két részből, Alsó-, és Felső Lefkara-ból áll..
A macskaköves utcácskákon sétálgatva az jutott eszembe, hogy ezekre a helyekre mindenkinek el kellene jutnia... nyugalom, szépség, kedves emberek, finom ételek, gyönyörű régi házak, templomok, kilátás a hegyekre...
Lefkara a csipkéjéről híres, világhírű. Ezt a csipkét vitte innen 1481-ben Leonardo da Vinci, a Milánói dóm főoltárát díszíteni. Olyannyira megtetszett az itáliaiaknak, hogy később a velenceiek sok-sok kézimunkát vittek innen, és megtanulva a készítésüket, saját csipkegyárat alapítottak Burano-ban.
1889-ben megnyitotta kapuit itt Lefkara-ban a Csipkeiskola és ezáltal visszakapta régi hírnevét a Lefkaritika (λευκαρίτικα), vagyis a Lefkarai csipke, ami csak három színnel dolgozik (fehér, barna, ekrü) körülbelül 10 féle mintázatú és kétoldalas, tehát mind2 oldalán használható.
Ami nem felel meg a fentieknek, az nem igazi... és sajnos olyat is lehet venni Ciprus más városaiban.
Amíg az asszonyok csipkét készítenek, a férfiak az ezüstművességükről váltak méltón híressé.
Gyönyörű ékszerek, evőeszközök , rózsavíz doboz, egyházi tárgyak és sok más ezüsttárgy kerül ki a mai napig a kezeik közül. aját design-unkkat is elkészíttethetjük, dolgoznak megrendelésre is.
Egy kis múzeumban megtekinthetjük, hogyan élt 100-150 évvel ezelőtt egy ciprusi család, nagyon érdekes dolgokat láttunk.. gondoltátok volna, hogy itt már akkor volt (még ha fából is) bébikomp és kisszékes bili? Nem akartam hinni a szememnek!:-))

Nagyon sok kis kápolna, templom található a környéken.
A falu közepén áll, a Szent Kereszt templom (H Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού), ami a XIV. században épült, a fából készült középső hajó azonban 1760-ban.
Kis tavernák, kávézók találhatók a macskaköves utcákban.
Sok régi házat újítottak fel és rendeztek be frissen, mert ez a kis falu egyben kedvelt pihenőhelye is a távolabb élő ciprusiaknak.  Sokak vettek itt házat pld. Nicosia-ból is, és pihennek itt hétvégeken vagy a nagy meleg elől.

7 megjegyzés:

Borbély Anita írta...

Nagyon szép!

Bianka írta...

Annyira tetszenek ezek a képek

Sturo írta...

Csodásak az ajtók! Mind mögött titok lakik!Tényleg jó lenne meglátogatni ezek az utcácskákat, házakat, templomokat. Köszönöm a kalauzolást!
A lánykámnak is tetszettek a képek!
Jutka

Marcsi írta...

Itt én is szivesen bújocskáznék!!

jdudar írta...

Hát, mít mondjak, lenyügőző. El tudnám képzelni az életemet ott. Remélem, h még sok ilyen helyre eljutsz, és nekünk is megmutatod.

tankomoni írta...

Szia!
Nagyon kedves számomra Ciprus, ugyanis tavaly Cipruson nyaraltunk, Larnacán, és ott kérte meg a párom a kezem! (Azóta már össze is házasodtunk!)
Nagyon megörültem, amikor pár hete rátaláltam a blogodra. Nagyon-nagyon tetszik. Szeretek főzni,biztosan ki fogok próbálni egy pár receptet!
Lefkara-ra mi is elmentünk, nagyon aranyos falucska, szép képeket készítettél. Jó volt viszontlátni!
Üdvözlettel: Mónika

jucus25 írta...

Szia!

Most találtam rá a blogodra és nagyon tetszik.

Már nagyon sokszor voltam Cipruson, és nem nagyképűségből, de szerintem minden létező helyen voltam már, de egyik kedvencem Lefkara.

Csodás képek, ami nem nehéz egy csodálatos helyről - omorfi!

Elfogult vagyok, de kedvenc helyem Pafos, mert ott laktam. :)

Megyek és olvasom a blogod tovább!

Judit