2011. december 11.

Advent 3. vasárnapjára... Eredeti Ischler





Advent 3. vasárnapjára...

Mindenkinek szép Advent 3. Vasárnapját kívánok!

Ezt a receptet évekkel ezelőtt kértem és kaptam Németországból, "Mikko" Zsuzsától...
Egy egyszerű 3;2;1 arányú omlós tészta, csak éppen a mandula fantasztikusan megdobja!
Mindig nagy sikere van, legyünk éppen Magyarországon, Svédországban vagy itt Cipruson, ezért idén Karácsonyra is megsütöttem...
Valahogy úgy érzem, hogy kellenek ezek a régi sütemények az Ünnepekhez.... és nem győzöm hangsúlyozni, mennyire finom... pont az előbb állapítottam meg, hogy ha Karácsonykor a Bejglin kívül semmit nem süthetnék, csak 1 sütit... ez lenne az!

Én csak féladagot sütöttem, akkor 24 db 6 cm átmérőjű lesz belőle, de az alábbi recept az eredeti adag.
53%-ös Nestlé csokibevonót használtam az alábbi recept feléhez 30 dkg-ot.
Én hígabb lekvárral (sárgabarack és eper) töltöttem meg őket, és már az elkészülése napján finom puha lett.

Eredeti Ischler


50 dkg liszt (fele rétesliszt-fele simaliszt!)
25 dkg őrölt mandula
50 dkg  vaj
25 dkg porcukor
reszelt citromhéj
kis só

savanykás lekvár az összeragasztáshoz
csokoládé a bevonáshoz

A hozzávalókat összegyúrjuk és hűtőszekrényben pihentetjük egy éjszakát.
Másnap kis adagokban vékonyra kinyújtjuk, korongokat szaggatunk belőlük és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
160 fokon légkeverésen vagy 180 fokon alsó-felső sütési módon (ne barnuljon meg!) megsütjük.
Ha kihűlt, savanykás lekvárral összeragasztunk 2 korongot, majd csokoládéval áthúzzuk.
A közepére egy szem diót vagy mandulát vagy mogyorót teszünk.

8 megjegyzés:

Gabriella írta...

Régóta próbálkozom ischler receptekkel... nem voltak rosszak, de eddig nem találtam meg a számomra megfelelőt. Csodásan néznek ki a Te ischlereid, ki fogom próbálni! Most is meg kellett állapítanom, hogy nagyon szépek a fotóid! :)

Latsia írta...

Gabriella, én biztos vagyok benne, hogy ha megsütöd ezt, soha nempróbálsz másikat.
Nagyon egyszerű és könnyen kezelhető tészta.
Amikor nyújtottam az 1 éjszakás pihentetés után, alá sem kellett lisztezni, csak egy fóliát tettem rá és úgy nyújtottam.

Kriszta írta...

Tényleg ez az eredeti?Épp most nézegettem egy isler receptet,abban dió van,na most melyiket süssem meg?:)
Ez jól hangzik,talán a tiédet fogom!

Hobbychef írta...

Nagyapámnál, aki sokszoros aranyérmes cukrász volt, nagyon finom islerekből ehettem. Sajnos a receptjét nem tudom, mert 8 éves voltam, amikor a cukrászdáját államosították. De annyit mondhatok, a tied is gyönyörűséges, s biztos nagyon finom.

Blogkonyha írta...

Nagyon felcsigáztál ezzel a recepttel! Kb. mennyi korong lesz belőle? Csak azért kérdezem, mert a vaj mennyisége meghökkentett egy kicsit. No nem azért mert soknak találom a recepthez, csak a mennyiség miatt...Nagyon szemrevalóak!

Latsia írta...

Kriszta, sztem igen... mindenesetre garantáltan az a recept, amit ha valaki elkészít, soha többet nem süt más ischlert.

Hobbychef, jó lehetett Neked, én meg garantálom, hogy ez ízlene a Nagyapádnak is, ha itt lenne még velünk!:-)

Krisztikém, írtam a receptnél, hogy féladag = 24 db 6 cm átmérőjű.
A vajmennyiség garantálja, hogy könnyen kezelhető és azonnal puha, ha nem sütjük túl.
Meg ugye tojás nincs benne, amiatt is kell a több vaj...

Roza írta...

Csodásan néznek ki a sütijeid! Ínycsiklandozó!:) Ki kell próbálni!:)

Rosita Vargas írta...

una gran delicia luce perfecta ,qué tentación,abrazos y abrazos.