tag:blogger.com,1999:blog-7686949725277019202.post651679986665140931..comments2023-12-25T21:28:52.588+02:00Comments on LATSIAKONYHÁJA: προζύμι - görög előtésztaLatsiahttp://www.blogger.com/profile/01078064265813206392noreply@blogger.comBlogger3125tag:blogger.com,1999:blog-7686949725277019202.post-86921079448047617842010-04-29T08:50:21.405+03:002010-04-29T08:50:21.405+03:00Az én emlékeim is a nagymamámhoz visznek vissza, s...Az én emlékeim is a nagymamámhoz visznek vissza, s ahogy olvastam a kenyered és a kovászod történetét az ugrott be, hogy valóban volt egy időszak -úgy az ötvenes-hatvanas évek-ben hogy nem lehetett -vagy csak nagyon ritkán- élesztőhöz jutni. Az én nagyim ezt így oldotta meg: Akkor még jó nagy fateknőben dagasztották be a három hétre készülő kenyeret. Amikor kikaparta a teknő aljából a bennemaradt tésztát, ezt megszárította, eltette, s a legközelebbi sütésnél csak langyos vízzel "felélesztette" s ekkor már élesztőt nem is tett hozzá. (jó hogy eszenbe jutott, egyszer megér egy próbát)Vikihttps://www.blogger.com/profile/14009430027287126626noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7686949725277019202.post-61763986728028190572010-04-28T06:53:25.368+03:002010-04-28T06:53:25.368+03:00Mamám is kovásznak hívta az ilyesmit (Erdély) és t...Mamám is kovásznak hívta az ilyesmit (Erdély) és tisztán emlékszem, hogy csak először tett bele ő is élesztőt. Mondjuk, akkor muszáj is volt ehhez folyamodni, mert élesztőt nem lehetett bárhol és bármikor kapni (ugye, kommunizmus). <br />Ő mindig egy befőttesüvegben tárolta a kredencben és a tetejét sóval szórta meg. Gondolom, ez védte a kiszáradástól.sedithhttps://www.blogger.com/profile/14172948031419198443noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7686949725277019202.post-37630498056671475642010-04-27T11:23:43.368+03:002010-04-27T11:23:43.368+03:00Ez a kovász Magyarországon :)Ez a kovász Magyarországon :)Áginoreply@blogger.com