2013. április 7.

Vasárnapi kirándulás Limassolba ...
















Az elmúlt napokban nagyon meleg volt... 28 fok árnyékban... ez még itt Cipruson is túl melegnek számít áprilisban.
Lementünk a tengerpartra hűsölni, és lőttem pár képet, nemcsak gasztrót! :)
Welcome to Cyprus! Aki idekészül nyaralni, garantált a jó idő mostantól!

Az ételek a Four Season séfjét dícsérik, nem én készítettem :)




2013. április 5.

FAGYITORTA ROPOGÓSAN




Ez a fagyitorta Húsvétra készült és nagy sikere volt!
Kíválóan variálható, hogy mit teszünk bele, abszolút könnyű és nem munkaigényes az elkészítése.

FAGYITORTA ROPOGÓSAN


15 dkg  csokoládé csepp
1/2 csésze  krémes mogyoróvaj
3 csésze natúr puffasztott rizspehely
2 liter vanília fagyi

A vanília fagyit szobahőmérsékleten hagytam, hogy annyira megpuhuljon, hogy majd keverni lehessen.
Amíg a puhult, egy edényben megolvasztottam a csokit a mogyoróvajjal és belekevertem a rizspelyhet.
Egy sütőpapírral bélelt tepsire kentem és a hűtőszekrénybe tettem annyi időre, hogy kissé megszilárduljon.
Kézzel kis darabokra törtem (a méret azért fontos, mert amikor majd fagyivá szilárdul, nehéz enni ha nagy darabokban fagy meg) és egy jó maréknyit félretettem a díszítéshez.
A többit hozzákevertem a vanília fagyihoz és egy 24 cm-es kapcsos tortaformába töltöttem.
A fagyasztóba tettem és amikor egy kicsit megszilárdult, rászórtam a tetejére a félretett csokis keveréket, majd visszatettem ismét a fagyasztóba.
4-6 óra alatt megszilárdul, de én előző este készítettem, így egy éjszakát pihent.
Tálalás előtt kb. félórával kivesszük és kinyitjuk a formát, és a hűtőszekrényben tesszük.

Latsia:
-Én dupla adagot készítettem, ezért 2 db tortaforma telt meg vele, az egyik egy 24-es cm-es normál magasságú, a másik egy 20 cm-es de jó magas peremű. Utóbbiban jobban mutat, mert magas :)


2013. március 30.

KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET!



Az elmúlt években 34 húsvéti receptet tettem fel képekkel... az idén inkább az alábbival szeretném köszönteni azokat a kedves idelátogatókat, akik annak ellenére, hogy az utóbbi időben én jártam erre a legkevesebbet, mégis be-benéztek, kerestek engem és továbbra is olvasgatták a blogot.
Megpróbálok én is többet jönni, de legalább annyit, hogy ha valami nagyon finomat készítek, azt mindenképpen megosszam Veletek. ;)

KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK SZERETETTEL NEKTEK!


Szablya István: Nyuszi- mese

Nyúlmamának húsvét táján nyuszilánya született -
egész népes rokonsága körülállta, megcsodálta
a kis nyuszigyereket...

Örvendezve babusgatták nénjei és bátyai
ölbe vették, dédelgették, majd megették, úgy szerették -
vitték volna játszani...

Hoztak édes sárgarépát, friss káposztalevelet;
táncoltak, daloltak néki ám az álmos nyuszi bébi
nem játszott és nem evett...

Nyúlanyó az ajtó mellett nevette a hajcihőt -
de a végén megsokallta, és a lármás nyuszihadra
feladta a nyúlcipőt...

Egy kis nyuszit boltba küldött: Hozzon langyos friss tejet -
két testvérke tüzet rakott, másik három mosogatott -
mindenki serénykedett...

Nyuszipapa sem maradt rest ő a bölcső mestere:
Fürgén, gyorsan nekilátott, egy nagy tojást ketté vágott,
s puha szénát tett bele...

Egy fél tojás így lett bölcső, míg a másik darabot
kiskocsinak kinevezték, és hozzá két nyúlgyerek szép
kerekeket faragott...

Holnap reggel ha felébred az aprócska nyuszilány,
aki jó lesz, eltolhatja kankalinos patakpartra
nyuszitojás kocsiján...

2013. március 27.

TÚRÓS KOSZORÚ ÁFONYÁVAL ...





Egy könnyű sütemény reggelire vagy a délutáni kávé, tea mellé.
Pillanatok alatt elkészíthető, csak össze kell keverni egy fakanállal a hozzávalókat és már sülhet is.
Gyerekeknek való munka :)
Természetesen a gyümölcsök ízlés és készlet szerint variálhatók!

TÚRÓS KOSZORÚ ÁFONYÁVAL ...


1 csésze = 240 ml

1 tojás
1/2 csésze cukor
1 csésze túró (nálunk cottage cheese)
1/2 csésze tej
4 ek olaj

1,5 csésze liszt
1 tk szódabikarbóna

1 marék aszalt áfonya
1 marék aszalt fügve (aprítva)
1 marék mandula (aprítva)
1 marék csokicsepp

Az első 5 hozzávalót elkeverjük egy nagy tálban.
Egy másik tálban hozzáforgatjuk a "gyümölcsöket" és a csokit a szódabikarbónával elkevert liszthez és  összekeverjük a 2 tál tartalmát.
Kivajazott, lisztezett koszorúformába öntjük és 180 fokon 30 perc alatt megsütjük.