2020. augusztus 27.

FANOUROPITA







Egy finom kevert süti, nemcsak a hagyományos ünnepre, bármikor jó egy tea vagy kávé mellé! 

A Fanouropita augusztus 27-én készül a Szent Fanourios emlékére. 

Ez az én Fanouropitám, még meleg! 😋🥮

Augusztus 27-én a görög ortodox egyház Agios Fanourios napját ünnepli, amikor megemlékezik a mártírról és csodatevőről, akit arra kérnek, hogy közbenjárjon, az elveszett dolgok miatt. 🙏🏻😇



FANOUROPITA


1 csésze = 300 ml


1 csésze narancslé

1 csésze olívaolaj

1 csésze cukor

1 tk szódabikarbóna

1 tk sütőpor

1 tk őrölt szegfűszeg

1 tk őrölt fahéj

450 g liszt

1/2 csésze dió, apróra vágva

1/2 csésze mazsola


Melegítsd elő a sütőt 180 °C fokra.

Egy nagy tálban keverd össze a narancslevet az olívaolajjal, a cukorral, a szegfűszeggel és a fahéjjal. Keverd a sütőport és a szódabikarbónát a liszthez, majd szitáld a keverékbe. Add hozzá a diót és a mazsolát és jól keverd össze.

Tedd át a keveréket egy sütőpapírral bélelt 30 cm-es tepsibe, és süsd 1 órán keresztül, amíg aranysárga lesz.

(45 percig sütöttem légkeverésen.)

Hagyja hűlni, majd szeleteld és szórd meg porcukorral. 

(Én az egész sütit szórtam meg egy rácsot fölé téve és utána szeleteltem.)

2020. augusztus 12.

SZILVÁS PITE FAHÉJJAL












Nálunk már javában érik a szilva és ezt a pitét nagyon szeretjük. 
Egyrészt mert nagyon finom, másrészt mert nagyon gyors és könnyű az elkészítése.
Hámozott mandulával vagy dióval szórom meg a tésztát attól függően hogy éppen mi van itthon mind a kettő nagyon finom. 

SZILVÁS PITE FAHÉJJAL

1 pohár joghurt / tejföl

1 tojás

2 tk sütőpor

1/2 pohár olaj

1/2 pohár cukor

2 pohár liszt

1 cs. vaníliás cukor

40 dkg szilva

1/2 pohár hámozott mandula vagy dió

kristálycukor, fahéj


A sütőt előmelegítettem légkeverés 180 °C-ra.

A méréshez a joghurt poharát használtam, ami nekem 200 gr-os. Természetesen az űrmérték a lényeg, nem a súly, ezért a liszt hiába 2 pohár, nem 400 g csak kb. 260 gr!)

Egy 30 x 22 cm-es (vagy egy 24 cm átmérőjű) tepsit kivajaztam-liszteztem.

Konyhai robotgéppel összekevertem a hozzávalókat, majd a tepsibe kanalaztam.

A tetejét kiraktam a szilvával, megszórtam dióval/ mandulával, kristálycukorral és fahéjjal.

30 perc alatt sült meg.

2020. augusztus 5.

BANÁNKENYÉR NIGELLÁTÓL



Ez az egyik kedvenc banán kenyér recept, ami isteni puha, finom! Kötelező megsütni és nem túlsütni! 😜

BANÁNKENYÉR NIGELLÁTÓL


100 g mazsola

75 ml sötét rum 

125 g olvasztott vaj

150 g cukor 

2 tojás 

3-4 nagyon érett banán (300 g héja nélkül) 

175 g liszt

2 tk sütőpor

1/2 tk szódabikarbóna

1/2 tk só

60 g aprított dió 

1 tk vanília aroma


Melegítsd elő a sütőt légkeverés 170 °C-ra.

Bélelj ki egy 23 x 13 x 7 cm-es kenyérformát sütőpapírral. 

A mazsolát forrald fel a rummal, és tedd félre.  Az olvasztott vajat keverd össze a cukorral, add hozzá egyenként a tojásokat, majd végül a pépesre tört banánokat. 

Egy másik tálban keverd össze egy fakanállal a lisztet, a sütőport, szódabikarbónát és a sót, majd add hozzá az előző masszához és jól keverd össze. Add a rumos mazsolát, a diót és a vanília aromát masszához, majd az egészet öntsd a kenyérformába, és süsd kb. 1 óra vagy 1 óra 15 percig, ellenőrizd tűpróbával. 


Latsia:

A mazsolát nem forraltam fel, egyszerűen csak a dióval a tésztához forgattam, így rumos sem volt.

A sütési idő nekem pont 1 óra volt.