2008. május 21.

Mogyorós szelet

Mogyorós szelet / martabottyan

1 csésze = 250 ml

tészta:
6 tojásfehérje
3/4 csésze cukor
2 csésze darált mogyoró
2 ek liszt
vaj és prézli a tepsi kikenéséhez és beszórásához

tetejére:
10 dkg feketecsoki
1,5 ek víz
1/4 kk nescafé
9 dkg vaj
1/4 bogre cukor
6 tojássárgája
1 kk vaníliakivonat

Először kivajazom a tepsit és prézlivel beszórom. A tepsim 27 x 33 cm.
A tojásfehérjéket felverem és mikor már keménya hab, apránként hozzáadom a cukrot és tovább verem.
Mikor már szép fényes, beleforgatom a mogyorót és a lisztet.
Beleteszem az elkészített tepsibe és 20 percig sütöm 190 fokon.
Míg a piskóta sül, elkészítem a tetejére valót:

A csokoládét összetöröm, a kávéval és a vízzel lassú tűzön felolvasztom.
A vajat a cukorral habosra keverem és egyenként hozzáadom a tojássargákait, végül az olvasztott csokit is.
Mikor a süti megsült, ráöntöm a csokikevereket és visszateszem a sütőbe még 20 percre.
A tepsibe hagyom kihűlni és utána felszeletelem ( általában 40 szelet lesz belőle)
(Én szoktam a mogyorót helyettesíteni dióval és mandulával, a mandulától kicsit szárazabb a tészta, de úgy is jó, de a dió tökéletes.)

Latsia:
- féladagot sütöttem, 20 x 23-as tepsiben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése