2008. november 20.
SZOLJANKA LAZACBÓL
SZOLJANKA LAZACBÓL / Latsia
50 dkg lazacfilé darabokra vágva
szeletelve:
1 póréhagyma
2 sárgarépa
4 burgonya
1 paszternák
1/4 zellergumó
2 ek vaj
2 gerezd fokhagyma
4 ek paradicsompüré
1 l halalaplé
2 babérlevél
2 tk szárított kakukkfű vagy 1 szál friss
2 db savanyú uborka szelve
2-3 ek kapribogyó
1 citrom héja reszelve
só, bors
tálaláshoz:
friss petrezselyem aprítva
créme fraiche vagy zsírosabb joghurt
kenyér
fekete olívabogyó
A felszeletelt zöldségeket a forró vajon átforgatom, de ne kapjanak színt!
Hozzákeverem a fokhagymát, paradicsompürét, hallevet, babért és a kakukkfüvet.
15 percig főzöm, majd kidobom belőle a babért és a kakukkfüvet, ha friss.
Beleteszem az uborkát, a kaprit, a citromhéjat és a lazacot, sózom-borsozom.
Kb. 3 percig főzöm.
Tálaláskor megszórom petrezselyemmel, egy kis extra adag kaprival, és rákanalazok egy kis créme fraiche-t/joghurtot.
Kenyérrel és olivával kínálom.
Kedves Latsia,
VálaszTörlésa szoljankán akadt meg a szemem, mivel ez eredetileg egy olyan zöldségleves, amibe marhanyelvet tesznek, de halat egyáltalán nem szokás.(legalábbis errefelé) persze itt egy nemzetközi terepen minden lehetséges, és az sem biztos, hogy a szoljanka valóban orosz étel, mert a tálaláshoz járó olajbogyó pl. jellemzően nem orosz specialitás.mindenesetre ezt a receptet úgy lehet jól elképzelni, mintha egy zöldséges marhagulyást mondjuk marhahús helyett harcsával főzünk...érdekes.
Szia Kedves Igor,
VálaszTörlésén már hallottam halszoljankáról, de lazacosról még nem, most először, ezért gondoltam kipróbálom és nagyon finom lett...;O)
Svédországban vagyok épp, és itteni a recept, így nyilván belekerül olyan is, ami Oroszországban nem, de a gulyáshoz azért nem hasonlítanám, mert nagyon pikáns-savanykás az összhatás.
Szívesen venném, ha egy eredeti szoljankát írnál nekem, örömmel próbálnám ki, szia Latsia