2009. március 14.
Gulyáskrémes makaróni
Gulyáskrémes makaróni / Stahl Judit
Régi kedvencünk, ma újra elkészült.
30 deka makaróni
só
10 deka vékonyra szeletelt füstölt szalonna
1 gerezd fokhagyma
10 deka füstölt parenyica-sajt
2 evőkanál puha vaj
fél kis tubusnyi gulyáskrém
3 deci tejszín
Vizet engedek egy nagy fazékba, szórok hozzá sót és felteszem forrni.
Amíg melegszik a tészta főzővize, előkészítem a mártás hozzávalóit.
Az egymásra helyezett és már gyárilag vékonyra szeletelt füstölt szalonnát ollóval csíkokra vágom, a fokhagymagerezdet megpucolom, és a parenyicát megreszelem.
A lobogó forró vízbe beleteszem a makarónit, és annyi időt állítok be a főzővekkeren, ahány perc a tészta dobozára van írva, mert így biztosan nem főzöm túl puhára.
Ezek után előveszek egy mélyebb serpenyőt, és beleszórom a szalonnacsíkokat.
Teszek hozzájuk puha vajat, aztán közepesen erős tűzön annyira pirítom meg őket, hogy se túl szárazak, se túl nyersek ne legyenek.
Miközben isteni szalonnaillat kezd szállingózni a konyhában, pépesre zúzom a megpucolt fokhagymagerezdet.
Utána hozzákeverem a megsült szalonnafalatokhoz, fél perc alatt megpárolom az ízes zsiradékon, majd lehúzom a serpenyőt a tűzről.
Belenyomok úgy 10-12 centinyi gulyáskrémet, hozzáöntöm a tejszínt, beleszórom a megreszelt füstölt sajt felét, és az edényt visszateszem közepesen erős tűzre.
A halvány narancsszínű mártást kevergetve összerotyogtatom, és amikor már felolvadt benne a sajt, akkor készen is van.
Belekeverem a leszűrt makarónit, majd a puha tésztaszálakat jól összeforgatom a mártással.
És hogy mi történik a maradék parenyica-reszelékkel?
Természetesen jó vastagon megszórom vele a tányérokra halmozott makarónikupacokat.
2 adag lesz belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése