Láttam a minap egy jó kis marhahús receptet a kedvenc újságom egy régi számában, és ma megfőztem.
Nagyon finom lett!:-)
Egyébként az elkészítés menete a most éppen nagyon divatos, ámde ősrégi módon, "braised" szóból magyarra fordított "brazírozás" útján készül.
A lényege, hogy az elkészítés során kombináljuk a sütést a dinsztelést és a főzést, hol száraz, hol nedves gőzben elkészítve, több-kevesebb folyadék hozzáadásával.
Először nagylángon sütjük, majd fedett edényben főzzük készre, különböző mennyiségű folyadék hozzáadásával.
Így az étel elkészültekkor egy omlós húst kapunk egy finom szaftban, ami a húsból kioldódó kollagén miatt ragacsos, ízletes lesz.
Tulajdonképpen a hús a saját levében sül-fő meg, recepttől függően más folyékony hozzávaló kíséretében.
Na és akkor a recept:
MARHAHÚS "BRAZÍROZVA" VÖRÖSBORRAL ÉS ÁFONYÁVAL
1 kg marhahús
3 hagyma
3 dl vörösbor
3 dl marhahúsleves
3 púpozott ek áfonyaszósz
A húst kb. 8 cm- es kockákra vágjuk és egy zacskóba szórunk 2 ek lisztet sóval-borssal.
A húst hozzátesszük és összerázzuk.
Vékonyra szeleteljük a hagymát.
2 ek olívaolajat forrósítunk egy nagy nehéz aljú edényben, és a húst körbesütjük benne, majd félretesszük egy tálra.
/Ha nem elég nagy az edény, akkor 2 menetben./
A visszamaradt olajhoz még 1 ek-nyit adunk és aranyszínűre dinszteljük a hagymát benne 5 perc alatt.
Visszatesszük a húst a hagymához, felöntjük a borral és a levessel, felforraljuk, átkeverjük, sózzuk-borsozzuk.
Kislángon 1,5 órát lefedve főzzük, amíg megpuhul.
Hozzákeverjük az áfonyaszószt és további 5 perc alatt elkészítjük.
Ha kell utánaízesítünk /de ezt gondolom mindenki így csinálja/, majd aprított petrezselyemmel megszórjuk.
Latsia:
- nekem sok volt a folyadék, mert a marhahús nálunk mindig enged egy kis vizet, /jó friss husi volt / így a borból és a levesből összesen 1 dl-vel kevesebbet tettem / tehát 1/2 dl borral és 1/2 dl levessel kevesebbet.
Ez valami mennyei lehet. Mennyire csodásan néz ki
VálaszTörlésHűű, de jól néz ki!
VálaszTörlésÁfonyaszósszal, nyamm! :))