2010. március 17.

ROZSKOVÁSZ


Nagyon egyszerűen elkészíthető, és jó nagy adag lesz belőle.
Ennek nagy előnye, hogy szétosztva nylon zacskókba fagyasztható és amikor szükség van rá, csak szobahőmérsékleten felengedjük.
Az első képen lévő kovász az 1.nap-i állagot mutatja, a 2. képen pedig a kész kovász látható.

ROZSKOVÁSZ

1.nap
1 dl langyos víz
1 dl rozsliszt

Összekeverjük és 3 napig konyharuhával letakarva pihentetjük szobahőmérsékleten.

4.nap
1 liter víz
1 liter rozsliszt

Hozzákeverjük a 3 napos kovászhoz és 1 napig konyharuhával letakarva pihentetjük szobahőmérsékleten.

5.nap
A kovászunk készen van, felhasználható.

10 kis dobozba vagy nylonba adagoljuk szét és tegyük a hűtőbe vagy a mélyhűtőbe.
A hűtőben 5 napig a mélyhűtőben 1 évig áll el.

Amikor használni kívánjuk, szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni.
Az utolsó kovászból ismét készíthetünk egy nagy adag kovászt úgy, mint az elején a 4. naptól, tehát hozzákeverjük az 1-1 liter vizet és rozslisztet és 1 napig pihentetjük.

2 megjegyzés:

  1. Jé, így készül a kovász? Nem is tudtam. Azt hittem, hogy sokkal bonyolultabb.
    De jó, ezt ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  2. Szamóca, hát többféleképpen, de nálunk így és elég sikeres:-)
    Örülök, ha megpróbálod, szeretni fogod!

    VálaszTörlés