2010. április 26.

Ψωμί με προζύμι - CIPRUSI KENYÉR ELŐTÉSZTÁVAL


Már itt is az előbbiekben leírt GÖRÖG ELŐTÉSZTA felhasználása...egy nagyon- nagyon finom puha bélzetű, ropogós héjjú ciprusi kenyér!:-)
Nagy sikere volt, még melegen vittem a vendégségbe, úgyhogy csak az odafelé vezető úton tudott cserepesedni a héjja az autóban, ez látszik az utolsó 2 képen is, ami már ott készült:-)

Ψωμί με προζύμι - CIPRUSI KENYÉR ELŐTÉSZTÁVAL


kb. 3 dl víz
1,5 tk só
1 tk cukor
1 tk instant vagy 1 dk friss élesztő
2 ek olaj
2 ek zabpehely
20 dkg előtészta
50 dkg liszt

Hozzávalókat a gépbe teszem, a gép dagaszt, majd duplájára kelesztem egy letakart tálban.
Átgyúrom,  formázom, duplájára kelesztem, bevágom a tetejét.
A sütőt előmelegítem 230 fokra, kenyeret betolom, jégkockákat alulra bedobom, és kenyeret megsütöm kb. 50 perc alatt, de ez sütőfüggő!
Amikor kiveszem, megspriccelem egy kis hideg vízzel, akkor cserepes lesz a héjja, de ez nem kötelező!

10 megjegyzés:

  1. Ez KENYÉR, kéremszépen!

    VálaszTörlés
  2. Ez szuper!Én minden nap ilyet csinálok az éttermünkbe!Minden vendégünk imádja és általában kérnek még!Aki nem kóstolta,kóstolja meg!Nagyon finom!

    VálaszTörlés
  3. Csodásan néz ki. Még az illatát is érzem :)

    VálaszTörlés
  4. Álomszép ez a kenyér!! Huhh, mesteri! Én is kipróbálom :))

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép lett, imádom az ilyen igazán ropogós héjú kenyereket!

    VálaszTörlés
  6. Csodás! Jaj, már nem győzöm várni azt a kenyérsütőgépet! De egyszer mégiscsak eljön annak is az ideje!:)

    VálaszTörlés
  7. Katám köszi!:-)

    Ékszerláda, akkor Nálatok nagyon jó kenyér lehet mindig, gratulálok!

    Bianka, köszi szépen!

    Yasmine, köszi, nem fogsz csalódni!;-)

    Szemirámisz köszi, akkor egy húron pendülünk, nekem is a héjja a legfontosabb!

    Egycsipet, köszi!:-)

    Editkém csinálhatod a tésztát robotgéppel is vagy kézzel is gyúrhatod, nem kell megvárnod a gépedet!
    Mondom én, aki mindig géppel dagaszt:-))))

    VálaszTörlés
  8. Megsütöttem, valami mennyei lett!
    A görög előtészta tényleg kisértetiesen hasonlít a limara féle öregtésztára, de ez nem is baj szerintem :)
    Viszont ez a kenyér..csak szuperlatívuszokban tudok róla beszélni! Nem volt bonyolult, gyönyörűen megsült, megcserepesedett a teteje, kitűnően illett a bográcsban főtt gulyáslevesünk mellé!
    Legközelebb kipróbálom a teljeskiőrlésű változatot is :)
    Köszönöm: petra

    VálaszTörlés
  9. Szia, Perek!:-)

    Örülök, hogy ízlett ez a kenyérke is:-)
    Én öregtésztát E.Margit-tól olvastam évekkel ezelőtt, úgy tudom, Ő felejtette benne a tésztát egyszer az üstben és avval csinálta másnap a kenyeret, Limara tőle tanulta...

    Én meg egy nénitől itt Cipruson, de mi nem teszünk semmi hókuszpókuszt bele (sikér, aszkorbinsav, ecet stb.) mert itt elég jó a liszt minősége, bár én Mo-on sem tettem bele és mégis finom lett.

    Majd mesélj, hogy milyen lett a teljeskiőrlésű, jó?:-)

    VálaszTörlés