2010. június 20.

RUMOSDIÓ FAGYI


A receptet Szepykének ajánlom, mert tudom, hogy szereti:-)))

Az én drága Nagymamimnak van egy jó kis vaníliasodó illetve rumsodó receptje...
Annyira finom, hogy általában a többszörösét készítette, ha azt akarta, hogy az éppen aktuális sütihez is maradjon, mert 7-en voltunk unokák és még a kíhűlés előtt (nemhogy a tálalás előtt), szépen bekanalaztuk:-))
Azt ugye mondanom sem kell, hogy amikor még mi gondolatban sem voltunk, ugyanezt tették a gyerekei, akik 5-en voltak, vagyis Anyukámék:-)))
Nem igazi rumot tett bele miattunk, hanem aromát, de az igazival is működik.
Csak ha fagyinak akarjuk óvatosan az adagolással, mert az alkohol nem arról híres, hogy megfagy:-)

És akkor a minap olvastam, hogy Szepyke Rumosdió fagyit enne:-)
Gondoltam, próbáljuk meg a Nagyi receptjét fagyivá változtatni:-)

Az alábbi receptben ha a rumot vaníliára cseréljük (1 ek esszencia vagy 1 db vanília kikapart magja) vaníliasodó lesz, illetve ha lefagyasztjuk, vaníliafagyi.
Most viszont jöjjön a rumos változat, dióval, tehát a

RUMOSDIÓ FAGYI

3,5 dl tej
2,5 dl zsíros tejszín (36 %-os)
2 tojás sárgája
10 dkg cukor (lehet 5 dkg is, de a Nagyi....:-)
5 dkg dió darálva
5 dkg dió aprítva és 1 ek cukorral megpirítva
3 ek rumaroma

A tojássárgájakat a cukorral fehéredésig keverjük. Mixerben 1 perc.
A tejet a tejszínnel felforraljuk, hozzákeverjük óvatosan a cukros tojássárgájákat.
Kb. 15  perc alatt állandó kevergetés mellett, közepes lángon sűrűre főzzük.
Kihűtjük és hozzákaverejük a rumaromát, valamint a darált és a karamellizált diót.
A fagyigépbe tesszük és start!

6 megjegyzés:

  1. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!
    Foglalom a jegyet, Te meg addig védelmezd kérlek a mélyhűtőt, jööööööööööööööööööövöööööööööööök!

    Jesszusom, imádom a rumosdió fagyit, imádom, imádom!!! Gyerekkoromban, ha volt, mindig ezt (is) kértem.
    Látom, egyre jobban megszereted a fagyit!:) Jaj, és köszönöm, hogy nekem ajánlottad, imádlak!:)

    VálaszTörlés
  2. Hát Lányok elmondanám, hogy sztem ez lett eddig a legtutibb.... bár.. készül már a KARAMELLÁS FAGYI CUKROS DIÓVAL.... asszem az is elég jó lesz:-)

    Szepykém, tudom, mennyire szereted, azért is gondoltam kipróbálni a Nagyim receptjét fagyiként, hátha megtetszik Neked is:-)
    Ja, és még most sem szeretem a fagyit, komolyan!
    Nem mondom, hogy nem finom... de én megvagyok nélküle, pedig itt aztán májustól októberig szezonja van.
    Kár, hogy nem laksz közelebb...így csak a család falatozik. Bocsánat nyalakodik:-))))

    VálaszTörlés
  3. Jajjj, ez valami isteni finom lehet!!! Karamellizált dióval, mmmmm. Most küldött anyukám diót, megyek törni. Kicsit lassíts, mert lassan nem tudunk utolérni fagyifronton:)

    VálaszTörlés