Az alábbi recept nálunk etalon!:-)
Én személy szerint 11 éve szeretem ezt az édességet, és pont így, ahogy Anyósom készíti...
A képet 2008-ban csináltam róla itt, Cipruson.
A receptet Trinitynek ajánlom, de gondolom másoknak is tetszeni fog, garantálom, hogy nagyon finom!
Mindenképpen a szirupot kell először elkészíteni azért, mert hidegen szabad csak a kisült édességre önteni. Ennek oka, hogy a meleg szirup túlságosan felpuhítaná a tetején a tésztát és szétmenne!
A sütés előtt pedig azért kell megkenni a legfelső réteslapot, hogy ne süljön hirtelen meg a teteje.
Γαλακτομπούρεκο - GÖRÖG KRÉMES
szirup:
2 pohár cukor
1,5 pohár víz
Ezekből szirupot főzünk 8-10 perc alatt, majd ha kicsit kihűlt, hozzákeverünk 1 ek konyakot, pár szem egész szegfűszeget és 1 darabka fahéjat.
Amikor teljesen lehűlt a szirup, leszűrjük természetesen.
tészta:
16 db réteslap
3-4 ek olaj a kenéshez
krém:
1 l tej
2 tojás
3 ek cukor
8 ek keményítő
A krém hozzávalóit egy edényben felmelegítjük, a keményítőt a végén keverjük hozzá, felforraljuk és besűrítjük, folyamatosan kevergetve.
Hűlni hagyjuk egy kicsit, majd amikor langyosra hűlt, hozzákeverünk 1 ek vajat, 1 ek vaníliát és (ha van) 1 ek narancsvirág vizet.
Közben 8 db réteslapot olajjal megspriccelünk és egymásra fektetve egy velük azonos méretű tűzálló tálba vagy tepsibe, fektetjük.
Amikor a krém kicsit meghűlt, ráöntjük a réteslapokra a krémet és a maradék 8 réteslapot is egyenként olajjal spricceljük és a krémre fektetjük.
Vízzel kicsit megkenjük.
180 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük.
180 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük.
Latsia,
VálaszTörlésmeg fogom sütni!!! Köszönöm szépen, isteni!
Milyen aranyos az új fejléced!!És a süti is nagyon guszta!
VálaszTörlésAtyaég! Ez nagggyon tetszik! BIztosan ki fogom próbálni!
VálaszTörlésIgen, igen, igen! :-DD Szuper, imádom az ilyen édességeket! Mindenképpen kipróbálom, nagyon jól néz ki! :-DDD
VálaszTörlésMár mentettem is magamnak a szakácskönyvembe. :)
VálaszTörlésHú, már a látványtól híztam, isteni lehet !Ki kell próbáljam!:-))
VálaszTörlésHú ez nagyon jól néz ki,mindenképpen kiszeretném majd próbálni,köszönjük Latsia:-)
VálaszTörlésGalaktobureko, igen, ez egy nagyon-nagyon finom süti:-)
VálaszTörlésNagyon guszta, és isteni finom lehet. De jó hogy hozod ezeket a régi receptjeidet, nekünk szerintem mind új lesz egytől-egyig.:)
VálaszTörlésNahát, ez nem grízzel készült? Ezt a változatot nem ismertem - de a sütit imádom :)
VálaszTörlésEz nagyon tuti, lehet hogy hétvégén időt is szakítok rá :)
VálaszTörlésHúú de klassz! Na ezt tuti kipróbálom ! :)
VálaszTörlésTrinity, ok:-)
VálaszTörlésOttis, köszi!:-)
Orsi, majd mesélj!:-)
Mézi, várom a beszámolót, de nehogy szebbet csinálj!:-)
Mária, megtisztelsz!
Andi, ahogy elnézem Neked lehet, csinos vagy!:-)
Citromhab, bezony!:-)
Gizi, remélem lesz köztük olyan, amit használhattok!:-)
Alexandra, a görög krémesben (ahogy semmilyen krémesben) nincs gríz.
A Bougatsa-ban viszont van és nagyon jól áll neki!
Bianka, nem bános meg!:-)
Ami, elmondod, hogy ízlik ugye?:-)