2011. augusztus 18.
ΚΑΤΑΙΦΙ - KATAIFI
Nagyon meleg van... de ez nem baj, mert jólesik a víz, a napsütés, és ezek a szirupos édességek, amík jól behűtve igazán üdítőleg hatnak!
Ez a ΚΑΤΑΙΦΙ nálunk nagy kedvenc, Anyósom a szakértője a görög oldalnak, de próbálok tanulni én is:-)
Most a képek, este meg majd a recept, ami az Ő régi receptje, és én meg ennél finomabb ΚΑΤΑΙΦΙ -t nem ettem!:-) (És nem azé', de tényleg!!!)
ΚΑΤΑΙΦΙ - KATAIFI
tészta:
1/2 kg kataifi tészta
töltelék:
1 pohár aprított mandula
1 tk fahéj
1 ek narancsvirágvíz
1 tk cukor
A töltelék hozzávalóit összekeverjük egy edényben és gyenge tűzön átforgatjuk, épp csak annyira, hogy a cukor megolvadjon.
A tésztából kiszakítunk egy kis darabot, kiterítjük, beleteszünk egy kis tölteléket, úgy 1 evőkanálnyit és feltekerjük.
A végeit picit összenyomjuk.
Egy tűzálló edénybe tesszük, majd a többivel is így járunk el, amíg a tészta és a töltelék is elfogy.
Rákanalazzuk az alábbi keveréket, úgy, hogy a tetején mindenhol érje, különben odakaphat a tészta!
1 pohár olaj
1/4 pohár víz
180 fokon 45 percig sütjük, ne barnuljon meg, csak egy pici színt kaphat.
Közben elkészítjük az alábbi szirupot, és amikor a tészta megsült, leöntjük vele, majd lefedjük fóliával és tálalásig állni hagyjuk, jó, ha megszívja magát vele.
szirup:
kb. 50 dkg cukor
4 dl víz
1 darabka fahéj
7-8 szegfűszeg
1 ek citromlé
A szirup hozzávalóit felforraljuk és 5 percig kislángon főzzük.
(Kb ennyi idő alatt teljesen felolvad a cukor.)
Leszűrjük mielőtt a süteményre öntenénk, majd hozzákeverünk 1 ek konyakot.
Egyszer kaptam ajándékba egy dobozzal. Azok olyan apró "madárfészkek" voltak, és a közepükbe volt ültetve mézes kesudió, meg mogyoró. Nagyon finom volt! Várom a receptjét. Szerinted itthon lehet hozzá kapni minden hozzávalót?
VálaszTörlésLatsia,
VálaszTörlésez maga az álom, már nagyon várom a receptet :-).
Ez fantasztikusan néz ki :)
VálaszTörlésNekem is nagyon tetszik. Nálunk lehet kapni ilyen tésztát? :-)
VálaszTörlésAmi, örülök!:-)
VálaszTörlésKriszti, a kérdés a (Phyllo dough)Kataifi tészta csak... szerintem török vagy arab üzletben kapható, mert náluk ez alaptészta...
De biztos forrásom nincs.
Adrien, feltettem, remélem megnyeri a tetszésedet, rém egyszerű az elkészítése ennek a sütinek.
Krisztina, köszi!:-)
Mézike, pont most írtam feljebb, hogy szerintem török vagy arab élelmiszeresben kapható... szerintem..., de nem tudom biztosra..
Régebben volt a Lidl-ben is, azt tudom.
Köszi! Ha arrafelé visz az utam, megnézem és veszek, mert nagyon finom édesség. A receptben a szirupnál, az 50 dkg, az a cukor mennyisége, ugye?
VálaszTörlésSzőrös édesség vagy édes szőrösség! Én már eggyel is jóllakok :-D)))
VálaszTörlésSzóval kedves latsia, én annak rendje módja szerint felmentem a m..... nem reklámozok, szóval a bótba, és annak rendje módja szerint előadtam kérésemet, miszerint egy csomag kataifi tésztát kérek, .............. hát szóval a választ nem raknám ide, mer nem (karika 18) az oldal. De ígérem, hogy nem adom fel. :D
VálaszTörlésKrisztikém, igen, már javítottam is, köszi!:-)♥
VálaszTörlésAnazar így vagyok én is vele!:-)))
NEDUDDGI kedves, előfordul az ilyen, de ne add fel, sok "bót" van még!:-)))
Bírom a humorod, azért az mindenen átsegít, igaz?:-)
Tán még kataifi tésztát is eredményez ...:-)
Hű, de klassz, köszi! :) Bevallom, Latsia, én már régebben egyszer végigböngésztem a blogodat kataifi recept után, gondoltam, Nálad biztosan találok, de sajnos akkor még nem volt. Most viszont nagyon örülök, ha tudok szerezni ilyen tésztát, tuti, hogy a recid alapján fogom elkészíteni!
VálaszTörlésGyönyörűséges, micsoda finomság
VálaszTörlésLatsia :-), sikerült a tésztát beszerezni - Diósd Görög CBA -, így nekiugranék a sütésnek, de a segítségedet szeretném kérni, ha nem gond :-O. Mandula helyett dióval készíteném - szerinted? simán durvára őrlöm és mehet bele?
VálaszTörlésSzia Adrien, persze mehet dióval is úgy! De jó!!! Majd mesélj, hogy ízlett?
VálaszTörlésSzia Adrien, persze mehet dióval is úgy! De jó!!! Majd mesélj, hogy ízlett?
VálaszTörlés