2011. október 1.
Ελιόπιτα κυπριακή - CIPRUSI OLIVÁS PITE
Amikor Ciprusra kerültem, ez volt az, ami elsőre nagyon ízlett.
Anyósom szinte hetente sütötte, kuglófformában vagy tepsiben, ahogy épp gondolta. Reggeli vagy délutáni kávéhoz, teához kitűnő, olyan kugkófszerű, viszont nem fullasztó a bő nedvesség tartalma miatt.
Én abban a hitben voltam, hogy már rég fent van a blogon, de nem találom... ezért most a pita (lepényke) változatát teszem fel, merthogy erről van épp kép.
Pitaként sütve 2 dologban tér el az eredeti recepttől:
1: Ha túl lágy lesz a tészta ahhoz, hogy így önálló adagonként süssük meg ne kuglófformában vagy tepsiben (ez ugye lisztfüggő), akkor tegyünk még hozzá pici lisztet.
2. Nem szórjuk meg szezámmal
Nagyon finom.
Ελιόπιτα κυπριακή - CIPRUSI OLIVÁS PITE
1 csésze = 3 dl
4 csésze liszt
1 csésze olaj (fele-fele arányban olíva-, és napraforgóolaj)
1 csésze narancslé
1 csésze magozott fekete olivabogyó
3 tk sütőpor
1 felaprított hagyma
1/2 csokor friss koriander felaprítva
1-2 ek friss menta felaprítva
A sütőporos liszttel elkeverjük az olajat és a narancslevet, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót.
A sütőformát kiolajozzuk és lisztezzük, beleöntjük a masszát, a tetejét átsimítjuk narancsleves kézzel és megszórjuk szezámmaggal.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 1 órat sütjük.
Imádom az olíva bogyót minden formájában, de így még nem kóstoltam. Nagyon guszta lett ez a pite, az ízét el tudom képzelni.
VálaszTörlésNagyon guszta ez a pita, én is nagyon szeretem az ilyen péksütiket. Biztosan ki fogom próbálni hamarosan. Köszi a receptet!
VálaszTörlés