2012. március 29.

ÚJ GASZTROBLOG GYŰJTŐOLDAL

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye


Új GASZTROBLOG GYŰJTŐOLDAL, a http://gasztro-blogok.blogspot.com/ !:-)
Mint észerevettük a régi megszűnt.
De sebaj, itt a tuti az új, a korszerűbb! Egy oldalon még több bejegyzést találtok, a frissítések sorrendjében.
Köszönet érte Szepynek, aki pillanatok alatt  létrehozta nekünk és Nektek kedves Olvasóink!
Gyertek, mi már ott vagyunk...azaz ITT!

2012. március 27.

Fasolakia me tomata - φασολάκια με ντομάτα Zöldbab (francia bab) paradicsommal



Nem annyira mutatós, mint amilyen finom.
Görög étel, hússal is készítik természetesen, de én most ezt a változatot választottam, mert inkább zöldségre vágytam.

Fasolakia me tomata - φασολάκια με ντομάτα
Zöldbab (francia bab) paradicsommal

50 - 60 dkg friss zöldbab (francia bab)
1 hagyma aprítva
1 ek olaj
1 doboz (400 g) hámozott, darabolt paradicsom vagy ennek megfelelő súlyú friss paradicsom
só, bors

A felaprított hagymát az olajon megpároljuk.
Rádobjuk a megmosott ( 2 végét lecsippentjük) babot és átforgatjuk.
Felöntjük a paradicsommal és annyi húslevessel, amennyiből még épp csak ne lepje el a babot.
Megsózzuk és lefedjük, kb. 20 perc alatt megfőzzük.
Nem legyen teljesen nyam-nyam:-)
Köretként vagy egytálételként fogyasztjuk.
Vannak akik kicsit megecetezik, de nekünk elég pikáns volt a paradicsomtól is.

 

2012. március 23.

A Kislányom ma megmentett....


Képzeljétek ma majdnem... le sem merem írni..

A Kislányom ma megmentett...

Szóval felmentem a hálószobába, felnyitottam az ágyat (tudjátok, amibe alul lehet pakolni és olyan hidraulikusan vagy hogy nyílik...), hogy kivegyek valamit ... leguggoltam és benyűltam érte...
És bumm... rácsapódott úgy mind 2 kezemre, hogy moccanni nem tudtam..
Borzalmas fájdalom és börtön. Olyan nehéz az ágykeret (fémerősítéssel készült) és rajta a magas matrac, hogy nem bírtam felemelni és a kínok kínját kezdtem érezni, ahogy a vaspánt szorította a kezemre a nehéz ágyat.
A kislányom ezalatt lent játszott a nappaliban... 5 éves.
Ordítottam neki a fájdalomtól, hogy jöjjön segíteni és szerencsére azonnal szót fogadott, csak nagyon megijedt.
Odaküldtem az ágy végéhez, ott van egy fül az ágykereten és kértem, hogy próbálja megemelni. Volt rá esély, hogy sikerül, mert nem csukódott le teljesen ez a dögnehéz cucc, hiszen az egyik kezemen a csukló csontom, a másik kezemen pedig a könyök csontom tartotta... és ugye én az ágy szélénél voltam, tehát az egész súly rajtam volt, azért nem tudtam moccanni... már kezdett sötétülni minden a szemem előtt és messziről hallottam a hangját, "mami segítek ne félj"...
És akkor az a kisgyerek kéz megemelte az egész borzalmas súlyt  egy pár milliméternyire, és kihúztam a kezeimet.... borzalmas állapotban ugyan, de éreztem őket.
Hozott nekem vizet, jobban lettem, csak írtózatosan fájt... hatalmas fekete mélyedés volt a kezemen és az erek megvastagodva, kidagadva... aztán pár óra alatt alig látszik valami, és a fájdalom is enyhült, jól vagyok.
Azt hiszem, hogy a Kislányomnak köszönhetem, hogy most itt írok...
Ha Ő nem lett volna itthon velem, délután 3-tól este 8-ig, amíg a férjem hazajön... nem tudom milyen állapotban talált volna rám és mi következett volna utána...
Így történt, hogy ma az 5 éves kislányom megmentette a kezemet ... És talán az életemet is.
Köszönöm Neked Te kis hős, Te kis drága Melinaki.

2012. március 13.

DATOLYÁS BANÁNKENYÉR DIÓVAL ÉS ÁFONYÁVAL





2 érett banán árválkodott a hűtőben, ne hagyhattam, hogy azt higgyék, nincs rájuk szükség!:-)
Megsütöttem őket egy jó kis banánkenyérnek, aminek EZ a recept volt az alapja, csak kis változtatást eszközöltem rajta.

DATOLYÁS BANÁNKENYÉR DIÓVAL ÉS ÁFONYÁVAL
1/4 csésze barna cukor
1/4 csésze cukornád szirup
3/4 csésze  joghurt
2 banán pépesítve
1/4 csésze olaj
1 tojás
3/4 csésze zabpehely

1 csésze liszt
3/4 csésze teljeskiőrlésű liszt
1 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
1 ek fahéj
1/4 tk só

1,5 csésze datolya aprítva
1/2 csésze dió aprítva
1 marék aszalt áfonya

Összekeverjük egy tálban az első 7 hozzávalót és 10 percig pihentetjük.
Összekeverjük egy másik tálban a következő 6 hozzávalót.
A két tál tartalmát a datolyával, a dióval és az áfonyával összeforgatjuk.
Egy nagy hosszúkás formába töltjük és 180 fokon kb. 40-70 perc alatt megsütjük.
Tűpróba.

2012. március 12.

Mandora




Ismeritek a mandora-t?

Itt terem Cipruson, máshol nem.
A narancs és a mandarin keresztezésével jött létre, ez a finom, lédús, pikáns gyümölcs.
Nem klementin! Sokan keverik vele, de nem az.
A mandora savanykásabb és erőteljesebb ízű, lédús gyümölcs.
Kicsit laposabb, mint a narancs, a fotón egy igazi facsarni való Jaffa narancsot tettem mellé, hogy látszódjon a különbség.
Ha erre jártok, feltétlenül kóstoljátok meg, megéri!:-)


2012. március 3.

AVOKADO SALÁTA




Készült egy finom saláta, és bár sztem semmi különleges nincs benne, nagyon finom és laktató.
Ami ugye nem mellékes így tavaszvárás idején, amikor lekerül a nagykabát és mindenki nagyobbnak tűnik, mint tavaly:-)))

Az avokado nagyon egészséges, és ennek a salátának ez a fő alkotóeleme.
Így készült:

1 csokor bébi rukkola salátát megmostam és egy mély tálba tettem.
Megszórtam apróra vágott lilahagymával és felezett koktélparadicsommal.
Ráfektetttem a vékony csíkokra szelt avokado-t, sóztam-borsoztam, és meglocsoltam mustáros olívaolajjal.
Jól beh
űtve ettük.



2012. március 2.

PENNE ARRABIATA variáció



PENNE ARRABIATA variáció


Tulajdonképpen egy nagyon egyszerű csípős olasz paradicsom mártás tésztára.
Olívaolajon megpirított fokhagymából, paradicsomból és chili paprikából állna, de én most szerettem volna egy kicsit hangsúlyosabb ízt kapni, ezért tettem hozzá egy kis grillezett paprikát és még egy kis ajvar-t is.
Az ajvar önmagában már tartalmaz paprikát és fokhagymát a padlizsánon kívül, de én ettől függetlenül is tettem a mártásba külön is mindkettőből.

Pontosan így készült:


1 ek  olívaolajon átsütöttem 3 gerezd áttört fokhagymát, csak épp, amíg már érezni lehetett az illatát.
Rászórtam 1 tk chilipaprikát (ezzel azért óvatosan) és ráöntöttem kb. 400 g hámozott, átszűrt paradicsomot (konzerv).
Felforraltam, és hozzákevertem 5 db grillezett piros kápia paprikát (pépesítve) és 3 ek ajvar-t.
Ízesíteni nem kellett, talán egy pici sót elbír.
Összeforraltam és már ment is a kifőtt, leszűrt tésztára.
Parmezán sajttal megszórva tálaltam.
Nagyon finom lett. De tényleg!:-)



2012. március 1.

Hóesés...







HÓESÉS...

Nem tudom kinek vagy minek köszönhetjük ezt a szélsőséges időjárást, mindenesetre ahogy látom nemcsak itt nálunk Cipruson változik naponta az idő, hanem otthon is.
Itt Nicosiában tegnap esett a hó!!! Na ez már minden határon túlmegy!:-)) Viszont a gyerekek boldogan sikítoztak örömükben a kertben, én meg természetesen fotóztam a csodát:-) Merthogy ez itt csodaszámba megy, még ha a hegyekben síelni is lehet, azért a városokban nem jellemző a hóesés.
Iszonyú erős szél fújt, a kerti székeket 10 percenként kellett elkapni röptükben, hogy be ne törjék a teraszüveget vagy épp a medencetakaróról kellett összegyűjteni őket...
Mondjuk attól nem kellett tartanunk, hogy megmarad... ahogy jött a hó úgy ment is.
Ma már ragyogó napsütés van....