Sós-karamellás pekándiós csokoládé torta
25 Oreo keksz finomra aprítva
5 ek olvasztott vaj
30 tejkaramella kocka, kibontva
Tejszín (min.36%-os) 1 csésze + 4 ek külön
1/2 tk só
1 csésze apróra vágott pekándió
2 csésze ét vagy félédes csokicsepp
Tetejére:
nagyszemű tengeri só
Permetezd be egy 22 cm-es kapcsos tortaformát tapadásmentes spray-vel.
Keverd össze villával az Oreo morzsákat és az olvasztott vajat, majd nyomkodd a forma aljába és kb. 1 cm magasan az oldalára.
Hűtsd be, amíg készen áll a töltésre.
Tedd egy közepes edénybe karamellát és a 4 ek tejszínt.
Melegítsd fel magas hőmérsékleten 2-3 percig, 30 másodpercenként kevergetve, amíg sima nem lesz.
Keverd hozzá a sót, majd a pekándiót, majd egyenletesen terítsd el a serpenyő alján. (Gyorsan kell dolgozni, mert hamar szilárdul és akkor nem kenhető!)
Helyezd egy nagy tálba a csokoládé cseppet és a maradék 1 csésze tejszínt. Melegítsd össze magas hőfokon kb. 1 percig, majd habverővel keverd addig, amíg a csokoládé megolvad és a keverék sima nem lesz. Egyenletesen oszd el a karamell réteg tetején.
Szórd meg a tetejét durva tengeri sóval, és hűtsd be, amíg meg nem szilárdul, kb. 2 óra.
Hűtőszekrényben tárold.
Szeletelés előtt vedd ki a hűtőből, vedd le róla a kapcsos forma peremét és úgy hagyd 10 percig pihenni szobahőmérsékleten.
Latsia:
- puha tejkaramellából kell készülnie, mert különben a hűtés után nem lehet felszeletelni