2024. január 15.

DIÓS CÉKLASALÁTA


DIÓS CÉKLASALÁTA

500 g főtt cékla, apróra vágva
200 g gránátalma mag
100 g dió 
3 ek petrezselyem vagy koriander, apróra vágva
1 kis saláta vékony csíkokra vágva

Öntet:

3 ek olívaolaj
3 ek fehérbor ecet
2 gerezd fokhagyma, préselve
só, bors


2024. január 13.

Darálthúsos leves téli napokra


Megjött a tél Ciprusra is végre, a Troodos hegységben hó esett!🇨🇾❄️Ebédre készült ez a finom Darálthúsos leves zöldségekkel😍

Darálthúsos leves téli napokra

Ez a leves egy gyors és egyszerű étel zöldségekkel, sovány marhahússal, kockára vágott paradicsommal és burgonyával. 
8 adag lesz belőle.

1 kg sovány darált marhahús
1 hagyma felkockázva
2 gerezd fokhagyma aprítva
2 közepes burgonya meghámozva és felkockázva
3 ½ csésze marhahúsleves
800 g kockára vágott paradicsom lével
400 g sűrített paradicsomlé
2 teáskanál Worcestershire szósz
1 teáskanál olasz fűszer
1 babérlevél
só és bors ízlés szerint
3 csésze vegyes zöldség frissen vagy fagyasztva

Párold meg a hagymát, a darált marhahúst és a fokhagymát, amíg rózsaszínűre.
Öntsd le róla a zsírt (opcionális).
Add hozzá a burgonyát, a húslevest, a paradicsomot, a paradicsomlevest, a Worcestershire szószt, a fűszereket és a babérlevelet. 
10 percig lefedve főzd, majd keverd bele a zöldségeket. Főzd még 15-20 percig, vagy amíg a burgonya megpuhul.
Én beletettem még 1 gulyásleves kockát is.

2024. január 9.

GÖRÖG CSICSERIBORSÓ LEVES



GÖRÖG CSICSERIBORSÓ LEVES

Ez a görög csicseriborsó leves citrommal tele van zöldségekkel és mediterrán ízekkel gazdagítva egy tápláló, de szuper ízletes vacsorához.
A csicseriborsó leves, a tökéletes melegítő, komfortos étel egy hideg téli éjszakára, természetesen vegán, és jól párosítható ropogós kenyérrel.

½ csésze olívaolaj + extra 2 evőkanál, a végén
1 nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 rúd zeller
1 sárgarépa
2 evőkanál oregánó
1 szál rozmaring
1 babérlevél
2 x 400 g doboz csicseriborsó 
750 ml (3 csésze) zöldségalaplé
2 citrom, leve
friss petrezselyem

Egy nagy lábasban felforrósítjuk az olívaolajat, és közepes lángon 1-2 percig pároljuk benne a hagymát, amíg megpuhul. 
Adjuk hozzá a fokhagymát, és pároljuk tovább 30 másodpercig, amíg illatos lesz.
Adjuk hozzá a sárgarépát és a zellert az oregánóval, a rozmaringgal és a babérlevéllel együtt. 
Jól keverjük össze, és öntsük bele a csicseriborsót és a zöldséglevest.
Jól elkeverjük és lassú tűzön felforraljuk. Csökkentsük a lángot, és fedő alatt 25-30 percig főzzük. 
Zárjuk el alatta a lángot.
Adjunk hozzá a 2 evőkanál olívaolajat, citromlevet és aprított petrezselymet, és jól keverjük össze. 
Ízlés szerint sóval és frissen őrölt fekete borssal ízesítjük, és önmagában ropogós kenyérrel tálaljuk.
Ha úgy gondoljuk, hogy a leves túl sűrű, adjunk hozzá még zöldséglevest.
Ha pedig sűríteni akarjuk, fakanállal törjük össze a csicseriborsó egy részét.