2008. május 25.

Anyukám Karácsonyi és Húsvéti mákos kalácsa


Anyukám Karácsonyi és Húsvéti mákos kalácsa

a tésztához:

50 dkg liszt
12 dkg vaj
1 egész tojás a kenéshez + 2 tojássárgája a tésztába
csipet só
1/2 dl tej
1 ek  tejföl
6 dkg kristálycukor
2 dkg élesztő

a máktöltelékhez az alábbi hozzávalókat csak összekeverjük:

20 dkg darált mák
10 dkg mazsola
2,5 dkg édes darált keksz
60 ml tej
10 dkg cukor
reszelt citromhéj

A lisztet elkeverjük a langyos tejben felfuttatott élesztővel, a sóval, a cukorral, és 2 tojássárgajával, hozzátesszük a tejfölt és közepesen lágy tésztát gyúrunk.
Meleg helyre tesszük, hogy megkeljen a duplájára.
Utána 2felé osztjuk, majd lisztezett deszkán az egyik darabot téglalap alakúra nyújtjuk, rátesszük a töltelék felét, felsodorjuk lazán! és vajazott-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
Ugyanígy járunk el a másik darabbal is.
Kelni hagyjuk 1/2 órát. A maradék 1 tojást felverjük, megkenjük vele a kalácsrudak tetejét és 200 fokon erős félórát sütjük.

Latsia:
- a tészta hozzávalóit a kenyérsütőgépbe tettem és ott dagasztottam-kelesztettem
- ha az első kelés után lágynak érezzük a tésztát, tehetünk hozzá nyújtás előtt egy kis lisztet
- dupla adag töltelékkel csináltam, így legutóbb kicsit lapi lett, de az íze isteni!
- a recept könnyedén felezhető, ha csak 1 kalácsot akarunk sütni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése