2008. május 25.
Anyukám Karácsonyi és Húsvéti mákos kalácsa
Anyukám Karácsonyi és Húsvéti mákos kalácsa
a tésztához:
50 dkg liszt
12 dkg vaj
1 egész tojás a kenéshez + 2 tojássárgája a tésztába
csipet só
1/2 dl tej
1 ek tejföl
6 dkg kristálycukor
2 dkg élesztő
a máktöltelékhez az alábbi hozzávalókat csak összekeverjük:
20 dkg darált mák
10 dkg mazsola
2,5 dkg édes darált keksz
60 ml tej
10 dkg cukor
reszelt citromhéj
A lisztet elkeverjük a langyos tejben felfuttatott élesztővel, a sóval, a cukorral, és 2 tojássárgajával, hozzátesszük a tejfölt és közepesen lágy tésztát gyúrunk.
Meleg helyre tesszük, hogy megkeljen a duplájára.
Utána 2felé osztjuk, majd lisztezett deszkán az egyik darabot téglalap alakúra nyújtjuk, rátesszük a töltelék felét, felsodorjuk lazán! és vajazott-lisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
Ugyanígy járunk el a másik darabbal is.
Kelni hagyjuk 1/2 órát. A maradék 1 tojást felverjük, megkenjük vele a kalácsrudak tetejét és 200 fokon erős félórát sütjük.
Latsia:
- a tészta hozzávalóit a kenyérsütőgépbe tettem és ott dagasztottam-kelesztettem
- ha az első kelés után lágynak érezzük a tésztát, tehetünk hozzá nyújtás előtt egy kis lisztet
- dupla adag töltelékkel csináltam, így legutóbb kicsit lapi lett, de az íze isteni!
- a recept könnyedén felezhető, ha csak 1 kalácsot akarunk sütni
Címkék:
húsvéti recept,
karácsonyi recept,
kenyér - péksüti,
MÁK
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése