2008. október 7.

FALAFEL



FALAFEL (mini csicseriborsó-fasírt) / Latsia

45 dkg csicseriborsó
1 kis fej vöröshagyma
2 ek aprított petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
2 mk őrölt koriander
2 mk őrölt római kömény
1 mk kurkuma
1 tk sütőpor
olaj

A csicseriborsót átválogatjuk és megmossuk, majd 4-5 x-ös mennyiségű hideg vízbe áztatjuk egész éjszakára.
Másnap leszűrjük, jól lecsöpögtetjük, majd turmixgépben finomra őröljük.
Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, az összenyomott fokhagymagerezdeket, a petrezselymet, a köményt, 1 ek vizet és a sütőport.
További 10 másodpercig turmixoljuk, amíg durva masszát kapunk.
Lefedve 30 percig pihentetjük.
A falafelmassza púpozott ek-nyi adagjaiból gömböket formálunk, és kézzel kinyomjuk belőlük a fölösleges folyadékot.
Mély, vastag aljú edényben közepes lángon felhevítjük az olajat.
A falafelgolyókat nagy kanállal óvatosan az olajba tesszük, 3-4 percig sütjük őket.
Amelyik aranybarnára sült, azt szűrőkanállal óvatosan kiszedjük az olajból.
Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható, zöldségekkel pedig pitakenyérbe tölthetjük.

Latsia:
- ha nem állna össze a massza, 1 tojást keverek hozzá
- konzerv csicserborsóból csináltam, így pillanatok alatt készen voltak a golyócskák
- fokhagymás tejföllel, rukkolával, lilahagymával és pfefferoni paprikával ettük

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése