2009. február 25.

DIÓS MANDULAKRÉMES PALACSINTA


Ma Húshagyó kedd volt.
Sokan nem tudják hogy ez NEM azt jelenti, hogy ezen a napon nem eszünk húst!
Ez a nap a farsangi szezon utolsó napja és ilyenkor ettek utoljára húst!
Palacsintás keddnek is nevezik, ekkor mindenki teleeheti magát ezzel a finomsággal, lelkiismeretfurdalás nélkül!:O)

Holnap pedig Hamvazószerda lesz a húsvéti nagyböjt első napja, melyen szigorú böjtöt tartottak.
I
lyenkor húst vagy zsírt, zsíros ételt enni tilos.
Csak kenyeret, zöldséget, gyümölcsöt, illetve ezekből készült meleg ételeket ehettek.
A szigor az évszázadok alatt fokozatosan enyhült, a XX. századra az vált általánossá a keresztények körében, hogy a hívők a nagyböjt időszakában is csak a pénteki böjtnapot tartják, ilyenkor növényi táplálékot vagy halat vesznek magukhoz.
Nem véletlen, hogy a ma divatos Wellness programok, természetgyógyászok is ez idő tájt javasolják a szervezet tavaszi méregtelenítését a különböző kúrák széles tárházával

Holnapután pedig jön a Torkos csütörtök,
amikor ismét szabad volt húst fogyasztani, sőt bizonyos területen a csütörtöki torkoskodás "kötelező" volt, már csak a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is.
Húsvétig az utolsó alkalom a kiadós étkezésre és ezen a napon ettek utoljára fánkot.


És most pedig írom a mai nagyon finom palacsintánkat!:O))

DIÓS MANDULAKRÉMES PALACSINTA / Latsia

10 db palacsinta
20 dkg mandulmassza
1 dl tej
15 dkg dió
kb. 7dl vaníliaöntet amit én a VANÍLIAPUDING receptemből készítettem, kicsit folyósabbra hagyva
1 ek pirított mandulapehely

A palacsintákat megtöltjük a mandulamassza-tej-dió keverékével és egy tűzálló tálba fektetjük.
Leöntjük a vaníliaöntettel és 180 fokos sütőben kb. 10 percig átsütjük.
A sütőből kivéve egszórjuk a pirított mandulapehellyel.
Valami isteni finooom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése