2010. február 22.

A LEVES


A LEVES


Ezt a levesreceptet még évekkel ezelőtt kaptam és azóta szeretjük.
Tk. fogyókúrás levesnek hívják, de tisztítókúra alatt is használják.
Mi csak úgy egyszerűen szeretjük, főleg ilyen hidegben.
Egyébként mélyhűtőben is eláll, a hűtőben pedig 4 napig.
Nálunk most épp mínusz 10 fokok repkednek és belepett minket a hó:-)

1/2 fej kelkáposzta
3 szál sárgarépa
1 szál halványító zeller vagy 1 kisebb zellergumó
1 szál fehérrépa
25 dkg friss parajlevél
1 kis doboz - 425 g - hámozott paradicsom
2 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 tyúkhúsleveskocka
1 csokor petrezselyem
1 tk olaj
só, bors

Az olajat megforrósítjuk egy nagy lábosban.
Üvegesre pároljuk az aprított hagymát.
Hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt zellert, a sárga- és fehérrépát, a zúzott fokhagymát.
Állandó kevergetés mellett 5 percig pirítjuk.
Hozzáadjuk a kissé szétnyomott paradicsomot a levével együtt, majd beletesszük a csíkokra vágott kelkáposztát, és megfűszerezzük.
Felöntjük 1,5 liter vízzel, beledobjuk a leveskockát és felforraljuk.
Fedő alatt, kislángon 10 percig főzzük, majd hozzáadjuk a megtisztított parajt.
Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk és további 2 percig főzzük.
Tálaláskor megszórjuk frissen vágott petrezselyemmel.

1 megjegyzés:

  1. De gyönyörű színei vannak! És biztos finom is, kicsit a minestronéra hajaz, azt pedig szeretem.

    VálaszTörlés