2010. május 27.

CIPRUSI AIRANI-S FEHÉR KENYÉR


Megkívántam a fehér kenyeret...semmi magosat, nem rozsosat, nem előtésztást vagy kovászost, semmi port és pelyhet bele, csak úgy a FEHÉR KENYERET.

Lehet nálunk (Cipruson) kapni egy finom italt, ami savanyú tejből, vízből, sóból és szárított mentából áll.
A neve AIRANI....
A savanyú tej 3 FÉLE TEJBŐL ( tehén-, kecske-,juh ) áll és bár én kissé finnyás vagyok, mégis döntöm magamba:-))
Na ezt tettem a kenyérbe ma víz helyett, hogy azért valami csavar legyen benne:-) és nem szórakoztattam magam (meg a kenyeret sem) hosszú kelesztéssel, összesen 1 órát kelt dagasztás után és már repült is a sütőbe.
Na nem szó szerint, mint a minap egy torta, mert az tényleg repült és a padlón landolt, hanem csak úgy betoltam a sütőbe, lazán, nőiesen:-)))
Ja, és tökéletesen működik vízzel is, már sütöttem...:-)

CIPRUSI AIRANI-S FEHÉR KENYÉR


35 dkg liszt
1,75 dl airani - savanyú tej
1,5 tk instant élesztő vagy szűk 2 dkg friss élesztő
1 tk só
1 tk cukor
1 ek olaj

A hozzávalókat a kenyérsütőgép összedagasztotta, majd egy tálban lefedve 30 percig kelesztettem.
Átgyúrtam, formáztam és egy hosszúkás formába tettem.
30 percig kelesztettem megszórtam liszttel, bevagdostam.
Most hideg sütőbe tettem, így nyerve egy kis időt a keléshez és a maximumig melegítettem a hőmérsékletet légkeveréssel.
Azon sütöttem végig, összesen 25 percig, tehát attól kezdve 25 perc, hogy betettem a hideg sütőbe.
( Normális esetben 10 perc után csökkenteni kellett volna a hőmérsékletet, de úgy megfeledkeztem róla, hogy ihaj:-))) )
Oda is kapott kicsit a teteje, a magas hőfoktól,  viszont isteni ropogós lett a héja így is, tehát minden humbuk nélkül:-)
Ki is cserepesedett a héjja, ahogy hűlt, bár nálam ez nem követelménye a jó kenyérnek:-)

6 megjegyzés:

  1. Csodaszép! Annyira gyönyörűséges kenyereket sütsz mindig, le a kalappal! :))

    VálaszTörlés
  2. Mindig lenyűgöz a görög és a török konyha egymásba fonódása, aztán meg az, hogy ha bármelyik felet kérded, akkor bizonygatja, az övé az eredeti változat tzazikiből, dönnerből, ajranból, stb...
    Igaz, én azt hittem, azt joghurtból csinálják, de lehet, csak jobb híján, mert azt mondta a török srác, hogy olyan tejtermék nincs Mo-n, amiből az igazi készül. (mondjuk, mondanom sem kell, nem is lett olyan)
    Én ettől még mindkét konyhát és mindkét népet nagyon szeretem, csak mindig vigyázni kell, hogy ezt egyik vagy másik meg ne tudja, mert akkor kitör az égzengés...(bár, a valaha volt kedvenc görög éttermünk főpincére...török(volt)!)

    VálaszTörlés
  3. Igazi mestere vagy a kenyereknek

    VálaszTörlés
  4. Csodaszép lett ez a kenyér. Szívesen megkóstolnám az airanit, elképzelni sem tudom, milyen lehet. De hogy a kenyérben jól működik, az biztos :))

    VálaszTörlés
  5. Köszi Csipet, ez kicsit odakozmált, de szerencsére nem vendégeknek készült, így elfogyott, mert az íze nagyon finom volt!:-)

    Morzsa, itt Cipruson a legtöbb édesség és étel a Közel Keletről jön...aztán, hogy ki állítja be a sajátjának, az jellem kérdése.
    De asszem nem kell messze menni, lthatod hányan publikálnak recepteket közülünk is forrásmegjelölés nélkül...
    Egyébként van AIRANI Magyarországon, méghozzá friss!
    Pld. én a Szt. István krt-i török Szeráj étteremben sokszor ittam reggelire:-)

    VálaszTörlés
  6. Bianka, zavarba hozol, én inkább csak próbálkozom, és a sok gyakorlat már több sikert okoz, mint kudarcot.:-)

    Yasmine, írtam fent Morzsának, hogy én hol ittam Bp-en.
    De hozhatok is Neked nyáron:-)

    VálaszTörlés