2010. május 28.

KRÉMES REBARBARÁS PAJ


Ezt a süteményt évek óta sütöm....pontosan azóta, hogy megkaptam a receptjét egy kedves netes ismerősömtől Svédországból.
Köszönöm Neked Babianya itt és most (is).
A pajtészta is annyira jó, hogy sokszor használom máshoz sütihez is.
A recept tökéletes, semmit nem változtattam rajta, úgy írom be, ahogy kaptam.

Én egyébként nem tartozom a rebarbara rajongók közé, meg azok közé sem, akik annak akarnak látszani, mert most épp ennek van a szezonja, és különben is divat:-)
Sztem semmi extra.
Bár a piros finomabb 1000x a zöldnél.... de számomra önmagában elkészítve nem nyerő, de mondjuk így marcipánnal, tejföllel...na így már jöhet!:-))

"KRÉMES REBARBARÁS PAJ

Pajtészta:
2,5 dl liszt
2 ek cukor
10 dkg vaj
1 ek hideg víz

Rá:
40 dkg rebarbara
10 dkg marcipán
2 tojás
1 dl cukor
1 ek vanilíás cukor
2,5 dl tejföl
1 citrom reszelt héja

A tésztát gyorsan, hidegen összedolgozni, nem több ideig, mint muszáj.
Terítsd ki egy köralakú formába (ok, lehet 4-szögletes is) de a szélei kicsit felfelé álljanak a krém miatt, ami később rákerül.
Tedd be a hűtőbe fél órára.
Az alját szurkáld meg villával.
Be a sütőbe 200 fok, 10 percre.

A rebarbarát mosd és pucold meg, apróra darabold fel.
Reszeld le a marcipánt.
Keverd el a tojást a cukorral és vaníliás cukorral.
Keverd bele a marcipánt, tejfölt, citrom héját.
Öntsd rá az elősütött tésztára, szórd rá a rebarbarát, kicsit nyomd a krémbe.
Sütő alsó részén 200 fokon kb 25 perc.
Langyosan szervírozd fagyival vagy vanília szósszal.
Nagyon finom, svéd recept, sk fordítottam."

Latsia:
- nagyon finom, gyors sütemény
- önmagában is tökéletes, mindeféle nélkül:-)

12 megjegyzés:

  1. Sziasztok, örülök, hogy tetszik Nektek, tényleg finom. Volt:-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép lett, ismét egy szuper recept.:) Azonnal neki is esnék elkészíteni, de sehonnét sem tudok rebarbarát szerezni. Talán otthon majd kikel, és akkor beindul a rebarbarás dolgok gyártása.

    VálaszTörlés
  3. Csodaszép! Még nem ettem rebarbarát (néznek ám itt furán a népek, hogy mitakarok? :D), de ültettem, úgyhogy mint Ms. Poppy, várom, hogy kikeljenek... :D

    VálaszTörlés
  4. Nagyon gusztusos és biztos nagyon finom is

    VálaszTörlés
  5. Én ugyan ettem már rebarbarát, szeretem is nagyon, viszont fogalmam sincs, mi az a paj. Ez talán valami pitét jelent?
    Egyébként nagyon szuper a recept! Igazán fogamra való. :-)

    VálaszTörlés
  6. Ms.Poppy, köszi!:-) Remélem sikerül, drukkolok!
    Én így vagyok a meggyel... csak befőttként jutok hozzá évek óta, és ahhoz sem mindig, pedig a kedvenc gyümölcsöm:-(

    Egycsipet, Neked is drukk...egyszer meg kell kóstolni. Nekem önmagában nem ízlik, de annyi jófélével lehet készíteni, hogy a végén már magam is elhiszem, hogy finom:-)))

    Köszi Bianka, aranyos vagy!

    A paj egy tésztaféle, mondjuk, hogy pite...:-) De nem az:-) inkább omlós tészta.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon tetszik!...csak tudnék már rebarbarát szerezni :(

    VálaszTörlés
  8. Szia Latsia,
    mondd csak a tojás kihagyható a feltétből? Zalán nem eheti a fehérjét.
    Eper

    VálaszTörlés
  9. Eperlány, szia!:-)

    Természetesen mehet tojás nélkül, de akkor más sűrítőt kell használnod sztem, hogy ne folyjon a krém...
    Én 1 ek keményítőt használok 1 tojás helyett sűrítésre, Anyukám tanácsára.

    Csibe küldenék, de vajon épségben odaér?

    VálaszTörlés
  10. Ez a süti egyszerűen zseniális!!! Nem is számítottam rá, hogy ennyire finom lesz! Egyébként is marcipánfüggő vagyok, meg a rebarbarát is szeretem, de ez így együtt tényleg csúcs!
    El tudom képzelni, hogy más savanykás gyümölcsökkel, pl. ribizlivel? is jó lehet!

    VálaszTörlés