Tegnap zabkenyeret sütöttem,
Nagyon finom lett, pedig nem is vártam ezt egy zabkenyértől, csak arra gondoltam, hogy ilyet még nem sütöttem...
Hiába na, szeretem a kihívásokat:-))
ZABKENYÉR ELŐTÉSZTÁVAL
10 dkg magyar előtészta
1,6 dl víz
1 tk só
1 tk cukor
10 dkg zabliszt
2 ek zabpehely
20 dkg kenyérliszt
1 tk instant élesztő
A hozzávalókat összedagasztjuk és duplájára kelesztjük.
Átgyúrjuk, formázzuk és további 30 percet kelesztjük.
A kenyeret megszórjuk egy kis liszttel és zabpehellyel.
Hideg sütőbe toljuk és feltekerjük maximumra a hőmérsékletet.
Ettől számítva 10 percig így sütjük, majd 190 fokra csökkentjük a hőt és további kb. 35 perc alatt készresütjük.
Gyönyörű a kenyér...irigy a 35 fokért... :-)
VálaszTörlésFinom lehetett, olyan puhának látszik!
VálaszTörlésKéne vennem zablisztet,csak zabkorpám van itthon...
Nagyon szép kenyér!!! Én is irigykedem, itt éppen 15 fok van.:(
VálaszTörlésAndikám nekem kevesebb is elég lenne, küldök egy kicsit jó?:-)
VálaszTörlésSzemirámisz, tényleg nagyon puha!
Nem hittem volna, hogy ilyen fini lesz. A zabkorpádból tehetnél a zabpehely helyett 2 ek-nyit, de a zablisztből vegyél ha tudsz egy kicsit.
Nagyon egészséges (ezt biztosan tudod, azért is van Neked) a zab....10-15 %-kal csökkenti a koleszterin szintet.
Az emészthetetlen rostok megszívják magukat nedvességgel, eltelítenek, mozgásra késztetik a beleket, szinte "kisöprik" a bélrendszert és ezáltal serkentik az emésztést.
Jó sok zab- vagy búzakorpát kellene enni és akkor biztosan kevesebb bélbetegség fordulna elő.
Gizike, köszi, küldök Neked is egy kis meleget!:-)
Régen nem voltam itt. Már több mint egy hete nem volt gépem, meg az egészségem se volt jó. Most próbálom a lemaradást behozni. :)
VálaszTörlésAzta, gyönyörű lett ez is!! Nekem is van zabkorpám, megpróbálom az aprítógépben megőrölni egy kicsit. Igazad van, érdemes próbálkozni. Ilyen csodás dolgok születnek belőle :))
VálaszTörlésNagyon szépséges lett, mesteri
VálaszTörlésNagyon szép lett, le a kalappal ismét! :)
VálaszTörlés