2010. szeptember 30.

Még mindig meleg van...

Nálunk még mindig nagyon meleg van... csináltam egy pár képet a minap.
Érik a datolya, a narancs, a citrom, az olíva és a füge...stb.
Mi a friss datolyát (1. 2. 3. kép) is nagyon szeretjük enni, igazán finom, húsos.
Hűtőben eláll 1 évig is, persze közben kristályosodik a cukortartalma és szárad.
De ez most nem is lényeg, nézzétek milyen szép frissen!:-)
Ja, hogy sütnöm is kellene valamit? Majd talán holnap, talán datolyásat....:-)







15 megjegyzés:

  1. Jaj, de irigy, nálunk már fűteni kell.
    De szép képek

    VálaszTörlés
  2. Hol élsz, hogy ilyen csodálatos környezet vesz körül? Imádom ezeket a gyümölcsöket, de mire Debrecenbe érkeznek legalább 2-3 féle vegyszerrel megspékelik, had hulljon a férgese. Úgy, hogy inkább maradok a kertemben megtermett kukacos almámnál, pici szemű szőlőmnél stb.Üdv Gabi

    VálaszTörlés
  3. De szép képeket hoztál!Nálunk hűvös van.:-(
    A datolya mennyire más, nem úgy néz ki, ahogy már hozzánk eljut.

    VálaszTörlés
  4. Kuldd ide is azt a meleget mert nalunk plane benn a lakasban eleg hideg van.Szepek a kepek.Meg sose lattam friss datolyat!Agi

    VálaszTörlés
  5. Jajj, de irigyellek! Nálunk ismét esik az eső. Augusztus 31. óta pedig fűtünk! Bele se merek gondolni, hogy mennyi lesz a gázszámla! :((
    Mária

    VálaszTörlés
  6. Nálunk még mindig nagyon hideg van, és ez már valószinűleg így is marad az idén.
    :((

    Gyönyörűek a képek, egy kicsit fel is melegítettek, köszi! :))

    VálaszTörlés
  7. Máris szedem a cókmókomat és megyek hozzátok! :)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jó volt nézelődni és visszagondolni a nyárra. Mi csak nézhetjük az ilyen finomságokat, mert mire hozzánk ér, eléggé viharvertek a gyümölcsök.

    VálaszTörlés
  9. Latsia, gyönyörű képek! Küldj egy kis meleget hozzánk is, brutál az időjárás:)))Puszi!

    VálaszTörlés
  10. gyönyörűek! kinéztem az ablakon és elfacsarodott a szívem... kérem vissza a nyaramat! lécciiiiiiii
    az olivát is lehet fáról eszegetni?

    VálaszTörlés
  11. Bianka, hűvös időnek is megvannak a szépségei!;-)

    Gabi, Cipruson, de a saját termésnek nincs párja!;-)

    Tudom Nellikém, én is emlékszem milyen volt anno a karácsonyi datolya otthon... ugyanakkor meg a Karácsony sokkal szebb otthon, mint itt a mediterrán vidéken...

    Ági, küldök egy kis meleget, de azt nem tudom becsomagolni:-)

    Mária, sajnálom, remélem az új év könnyebb lesz....

    Szemirámisz, a hidegben forralt bor, kandalló és máris meleg lesz!:-)

    VOKinga, gyere várlak!:-)

    Gizi, egyébként ezt sosem értettem, hogy miért tart olyan sokáig az út... annyi minden megy innen gyorsabban Európába, és a friss datolya nagyon sokáig eláll hűtőben, tehát nem értem miért nem tud így érkezni Mo-ra is?

    Éva, küldök, puszi Neked!:-)

    Zuzuka, bárcsak postázhatnék egy kis meleget... egyébként én már vágyom az őszre, nekem már sok a melegből, azt is lehet ám unni!
    Nem, az olivát nem lehet a fáról enni, úgy keserű! Amiután leszedik, először híg NaOH-oldatban főzik, így elműlik a keserűsége.
    Aztán többször átmossák, majd tejsavas erjesztésnek vetik alá, majd jön a tartósítás, általában sóoldatban.
    Az olívabogyó színe attól függ, hogy éretlenül (zöld) vagy érett (fekete) állapotban szedték-e le.

    VálaszTörlés
  12. Hú de gyönyörű gyümölcsök! De nem mondod, hogy ez mind a Ti kertetekben terem!!! Nagyon érdekes a datolya, én láttam már pálmán Tunéziában, de kóstolni sehol nem lehetett. (vagy mi nem találtunk a piacon, vagy még nem volt érett) Milyen az íze? NAgyon édes frissen is, vagy van vmi savanykás is benne? El sem tudom képzelni!
    Az a piros grántalma?

    Üdv,
    NYesti

    VálaszTörlés
  13. Nyestikém, apósomék kertjében(majd teszek egy kis galériát róla az oldalsó sávba, mert olyan szép): füge, narancs, mandarin, grapefruit, citrom, mandora, pisztácia, gránátalma, datolya, kapribogyó és olívabogyó (36 olívafa szegélyezi a birtokot) megterem.
    A többi nem:-)

    A friss datolya (a sárga), olyasmi, mint az édes alma és van egy icipici pikánsabb íze is.
    A húsos barna az már édesebb, de még nem teljesen az aszalt kategória, ezért is finomabb sztem..

    Igen, a piros a gránátalma, kimagozzuk és a magját esszük jól behűtve.

    VálaszTörlés
  14. Uhhh!!! Ez a paradicsom! :)))

    VálaszTörlés
  15. Chriesi, itt sem minden habostorta:-)

    VálaszTörlés