2010. december 18.
PUHA MÉZES
Tegnap gyönyörű mézes pogácsákat láttam Mézigörl-nél, aztán rájöttem, hogy én ezt sütöm évek óta, Katakonyha-tól kaptam anno az NLCN-n, (akkor még azt sem tudtuk mi az a blog) viszont a itt még nincs fent, csak a régi konyhás oldalamon...:-)
Pedig ez nem más, mint LAJOS MARI receptje!
Ez a mézes már sütés után puha, nem kell várni vele és később sem keményedik meg!
Nekem is a rozslisztes mézes az igazi!
Én nem osztottam el a tésztát, egyszerűen csak kézzel golyókat formáztam belőlük, kicsit lenyomtam, lekentem, közepükbe a csonthéjas és sütőbe velük!:-)
Ide az eredeti receptet másolom be, én ennek a felét csináltam és így lett nekem 40 db.
Ja, és én a féladagba is 2 ek mézesfűszert tettem, hagy legyen nagyon mézesfűszeres!:-))
Ez egy annyira jó recept, a tészta elkészítése van vagy 10 perc:-))) aztán másnap a formázás is kb. annyi:-))
PUHA MÉZES Lajos Mari receptje
a tésztához:
125 g méz
125 g margarin
3 tojás
1 citrom
250 g porcukor
250 g finomliszt
250 g rozsliszt
1 tk szódabikarbóna
2 ek mézesfűszer - keverék / Kotányi
1 csipet só
a kenéshez és a díszítéshez:
1 tk. tej
1 tojás
dió, mandula és mogyoró vegyesen
Felforrósírjuk a mézet a vajjal/margarinnal, hagyjuk kihűlni.
Simára keverjük a tojásokat a 2 ek. citromlével és a porcukorral, hozzáadjuk a mézes keveréket.
Összekeverjük a liszteket a szódabikarbónával, a fűszerekkel és a citrom reszelt héjával, több részletben a mézes-tojásos keverékhez adjuk, alaposan összekeverjük.
Elsimítjuk a tetejét, folpackkal letakarjuk, és a hűtőszekrényben legalább 3 órát, még jobb, ha egy éjszakán át pihentetjük-hűtjük. (Nálam 1 éjszakát pihent, nem kell megijedni, nagyon folyós a tészta, / talán pont ezért lesz olyan puhácska / de másnap reggelre tökéletes!
A tésztát lisztezett munkalapon lazán átgyúrjuk, 4 részre osztjuk, és 4 db rudat sodrunk belőle.
Mindegyiket 10 egyenlő részre vágjuk, és lisztes kézzel gombócokat formálunk belőlük.
Kissé ellapítjuk, fakanállal nem túl mély lyukat nyomunk a tetejükre.
Egymástól 4-5 cm távolságra sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, tetejüket megkenjük a tejszínnel elhabart tojással, és a mélyedésekbe 1-1 szem mogyorót mandulát vagy diót nyomunk.
200°C-ra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük, még melegen leválasztjuk őket a sütőpapírról, és rácsra rakosgatva hagyjuk teljesen kihűlni.
Jól záródó fém- vagy műanyagdobozban 3-4 hétig eltarthatók.
Latsia! Nagyon szívesen! Fogyasszátok egészséggel. Nálunk nagyon kapós lett, amit ajándékba szántam, azokat elrejtettem, a többit pedig eszegetik. Nem kérdéses, hogy jövőre is lesz! :-DDD A szaloncukor recept fél órán belül fent lesz nálam, ha van időd kukkants be! Apropó! Éjjel 20 cm-es hó esett, és még mindig szakad! :-DDD
VálaszTörlésEz is nagyon szépséges
VálaszTörlésLatsia, ugyanezt sütöttük anno - te is és én is - az Nlc-n:)) én azóta rendszeresen, az idén már elfogyott nálunk 2 nagy adag belőle! Van még egy onnan "örökölt" puszedli recept, azzal versenyeztetem időnként...
VálaszTörlésNem semmi dolgokat talál nálad az ember,nagyon tetszik az egész blog rengeteg finomságokkal:))
VálaszTörlésHú, de guszták Nálad a karácsonyi sütikék!
VálaszTörlésItt a rozsliszt teljes kiörlésűt jelent?? És még egy kérdés, ez a mézes pogi miben különbözik a mézes puszedlitől?
Köszönöm előre is, ha válaszolsz!
További lelkes készülődést kívánok, a mi örömünkre is :):)
Nyesti
Mézigörl, havat küldj, szaloncukor hűl, puszedlik eldugva, megyek aludni!:-)))
VálaszTörlésBianka, köszi!:-)
Kata, igen, amikor gyúrtam a tésztát akkor kapcsoltam, hogy ez az a Lajos Mari recept, amit beírtál anno az Nlc-re és én is megsütöttem Tőled, csak akkor figuráknak.
Nagyon finom én is bekaptam belőle egyet-kettőt...de a többit eldugtam!:-)
Ditta, én meg épp Nálad vacsoráztam ma... :-)
Nyestikém, sztem a szóban nincs különbség, ki hogy hívja, mézescsók, mézes puszedli, mézes pogácsa...
De az ízében van!!! A rozsliszt teljeskiőrlésű igen, és hihetetlenül jó ízt... olyan régimódit ad neki.
Tk. nemcsak karácsonykor kellene sütni...asszem én húsvétkor is fogom...:-) Puszillak!