2011. március 12.
EGYSZERŰ FŰSZERES BARNA KENYÉR SÖRREL
Egy pár mondat, mielőtt nekikezdünk..
Mostanában Manitoba liszt-tel sütöm a kenyereket és hihetetlenül jobbak lesznek, mint a sima kenyérliszt vagy az eddig mindenki (általam is) istenített tönkölybúza liszt...
Ez a búzaliszt féle sokkal jobb minőségű, nagyobbra kelő, könnyebben kezelhető kenyereket eredményez, (mert jóval nagyonn a sikértartalma) mint az összes többi búzafajtából készülő liszt!
Külföldön a legtöbben (pékségek és a háziasszonyok is) ebből sütnek, Magyarországon még nem hallottam senkitől róla, (ez azért elég fura) de szerencsére, ahogy látom, ITT már kapható!:-))
Evvel a liszttel annak is sikerül a kenyér, aki nem kap jó minőségű hagyományos kenyérliszteket, vagy nem pakolja tele a tésztát ecettel vagy citromsavval esetleg utólag hozzáadott sikérrel....:-)
Az alábbi kenyérnél is ezt használtam, bár itt inkább egy tömörkésebb. puha kenyér volt a cél, csak épp nem volt itthon más fehérliszt és ezért tettem ebbe is.
Na és akkor a mai kenyérkéről:-)
Ettetek már kedves Bloggertársaim svéd kenyeret?
Olyan igazi fűszerest, szaftosat, barnát? Igen? Na akkor tudjátok miről beszélek.
Aki meg nem, most megsütheti nagyon könnyen és gyorsan!:-)
Ez az a fajta kenyere a svédeknek, ami kicsit az ő mézeskalácsukra (pepperkaka) hasonlít, de nem édes! Nagyon nagyon finom és különleges ízű, az elkészítése azonban nagyon egyszerű.
Sörkenyeret, sörkiflit már évek óta sütök, de ilyet most először.
A belevaló adag nem tévedés, fél liter sör kell bele, lágy tészta lesz, ami azonban kelés után lazán formázható, de gyúrni tilos!
EGYSZERŰ FŰSZERES BARNA KENYÉR SÖRREL
5 dkg élesztő
1 üveg barnasör (0,5 liter)
2 tk só
0,5 dl sötét nádcukorszirup
1 ek őrölt keserűnarancspor (elhagyható, egyébként ez őrölt szárított narancshéj )
1 ek őrölt gyömbér
1 tk őrölt szegfűszeg
12 dkg rozsliszt
50 dkg manitoba liszt
Az élesztőt feloldjuk a sörben és összekeverjük a fűszerekkel és a sziruppal.
A lisztbe keverjük a sót és hozzákeverjük az előzőkhöz.
Néhány perc alatt megdagasztjuk a tésztát.
Egy tálba tesszük és lefedve pihentetjük min. 45 percig, de nem tovább, mint egy 1 órát, mert megerjed!
Lisztezett felületen 2 veknit formázunk (de ne gyúrjuk) a tésztából.
(Lehet kikent formákban is sütni.)
225 fokos sütő alsó rácsán sütjük meg kb. 30 perc alatt, megkopogtatjuk az oldalain és ha üreges (tehát megsült) kongania kell.
Jaj, már megint egy csodás rusztikus bagett. Tea vajjal elropogtatni...Hmmmm, de fini lehet! Nagyon guszta!
VálaszTörlésNagyon gusztusos képek
VálaszTörlésMegjött:) Finom volt, köszi!:)))
VálaszTörlésHű ez nagyon guszta !!!
VálaszTörlésNagyon szépek. Igazi rusztikus kenyérkék. Én is szoktam sörrel sütni.
VálaszTörlésEzek a kenyérkék igazán csodálatosan néznek ki! Nagyon különleges a fűszerezése is.
VálaszTörlésErről a lisztről még én sem hallottam, de majd utánanézek. :))
ezt a számomra ismeretlen lisztet, mivel lehet helyettesíteni? :)
VálaszTörlésKriszti, na igen, igazán fnom kenyérke lett:-)
VálaszTörlésBianka, L.Krisztina, köszi.
Lobelin, örülök:-)
Barbette, én is, de az csak sörös kenyér, ennek az ízvilága teljesen más.
Szemi, ha tudsz, vegyél mindenképpen, hihetetlenül jó!
Kinga, ez egy búzaféle... ha nem kapsz ilyenből készült lisztet, bármilyen más jómínőségű búzaliszttel helyettesítheted.